woensdag 18 januari 2017

BEIJUMBORG (52)


IJs en weder dienende... 

 Op zo'n dag als vandaag, waarop de marathonschaatsers (m/v) hun eerste rondjes van 2017 draaien op de natuur-ijsbaan van Noordlaren, is deze uitdrukking maar al te zeer van toepassing. Alle weervormen hebben we zo'n beetje gezien, de afgelopen dagen. 

 Wat sneeuw, hier en daar ijzel, ijsregen in het midden van het land, nachtvorst, prachtige zonsopkomsten en -ondergangen, mist, storm en hoog water....ik blijf het spannend vinden als meegedeeld wordt dat de coupures bij Delfzijl dicht gaan. Stel je toch eens voor dat dat niet zou gebeuren, of erger nog: niet zou kunnen (zoals bij die stuw in de Maas, die zo maar kapot gevaren is), en dat het water bij vloed het Groninger land in stroomt....dan houden we het in Beijum volgens mij niet droog. Weet iemand op hoeveel hoogte NAP we in onze wijk wonen? Mijn huis (in de Jensemaheerd) staat nog achter een soort van extra dijkje, maar of die bescherming biedt....? 


 Enfin: het weer is altijd aanleiding voor een praatje, zo ook in deze column. Ook omdat ik erg van winterweer houd: het kan mij niet gauw koud genoeg zijn. De ongemakken van spekgladde straten, koude onderdelen van mijn huis (de voordeur heeft een ruit van enkel glas, de garage is alleen maar met een metalen deur van de straat afgescheiden), dichtgevroren afvalbakken en een poes die met geen stok de deur uit te krijgen is: het weegt niet op tegen de winterpracht die dit seizoen ons kan bieden. Berijpte bomen, spiegelend ijs, sneeuwdek op de akkers om ons heen: ik vind het allemaal even mooi.

Toch 'ontvlucht' ik de winter ook wel eens even. Vorige week ondernam ik nog een poging daartoe door mijn werkplek in Rome op te zoeken, maar daar hingen - ik schreef er al over - de ijspegels ook aan de fonteinen. En afgelopen zaterdag zat ik in een Twentse sauna. Veel mensen vragen zich af waarom zo'n sauna nou lekker is, en waarom je daar nu per sé met zijn allen in je blootje in moet. 

Hoewel Nederland meer en meer een sauna-land wordt is het ook nog steeds zo dat er mensen zijn die er niet aan moeten denken om zich bij temperaturen van 80 graden Celsius of nog hoger 'en masse' bloot te moeten geven. U zult het begrijpen: ik heb daar geen enkele moeite mee. Al in mijn studententijd ging ik op zonnige dagen het liefst naar de Hoornse Plas, om daar met vrienden op het strandje met vrije recreatie (kortom: het naaktstrand) net te doen of we studeerden. Dat ik mijn diploma nog gehaald heb mag soms een wonder heten. Bloot in de natuur is voor mij nog steeds het ultieme goede van een vakantie, en och: wat zou ik toch gelukkig zijn als dat ook in mijn eigen tuin gewoon kon. Helaas: er zullen misschien buren zijn die zich daar aan storen, en daarvoor het ik dan wel weer respect. 

 In de sauna kun je je in dit opzicht dus gelukkig wél uitleven. Na een lekkere douche en na je voeten even goed in warm water te hebben opgewarmd duik je daar (met een handdoek om op te liggen) een soort zaal met houten lig- en zitbanken in, en geef je je een kwartiertje of zo over aan temperaturen die je normaal gesproken zou vermijden: 70 graden Celsius is nog redelijk 'koel', want van mij mag 'ie nog wel hoger staan. Ook lekker: het stoomhok, waar een torenhoge luchtvochtigheid gekoppeld is aan even torenhoge temperaturen. Ze noemen het ook wel een Turks bad, of hammam - ik geniet daar met volle teugen van. Lekker alles 'uitzweten', inclusief de soms wat moeilijker zaken des levens. en dan -na opnieuw een douche om het zweet van je af te spoelen- ofwel het zwembad in, of de jacuzzi (een soort van enorm bubbelbad, natuurlijk met warm water gevuld). Na een paar uurtjes sauna is het leven weer fris en vrolijk, tenminste: bij mij. 

Al sinds jaar en dag bezoek ik Zevenhuizen (De Waterlelie) of Peize, maar ook in Tynaarlo kun je prima terecht. En ik ben ook al sinds jaren lid van een (blote) sauna- en zwemvereniging, met de prachtige naam 'Niets om 't Lijf'(NOL). Eens per maand huren we het zwembad Eekeburen (in Oldekerk, bij Zuidhorn) af, en hebben daar een heerlijke en genoegelijke avond met liefhebbers van sauna en water in alle leeftijden, en in alle soorten en maten. Niemand schaamt zich voor zijn of haar lijf: er wordt gewoon genoten van een avondje uit met of zonder een eenvoudige maaltijd. 

 Meer weten: stuur me maar een persoonlijk berichtje (voorzitter@nol-groningen.nl) en ik verstrek graag inlichtingen over NOL. IJs en weder dienende, dat wel.....

Han Borg

2 opmerkingen:

Caro zei

Wat een leuk stukje Johan, ik ging vroeger ook zwemmen bij de NOL, het was toen in de Parrel, elke zaterdag een uurtje, geweldig dat de vereniging nog bestaat!

Ook vaak bij de Hoornseplas (naaktstrandje) geweest.
Zou het ook bij het Zilvermeertje/Kardingeplas kunnen komen?
Lijkt mij geweldig......

Johan Fehrmann zei

Caro, je credits zijn voor schrijver Han Borg...ik was vergeten zijn naam onder de column te schrijven, staat er nu wel.