zaterdag 21 januari 2017

LAAT GRONINGEN NIET ZAKKEN (Oosterpoort, Freek de Jonge)

Freek de Jonge en John Lanting van Schokkend Groningen
In een uitverkochte grote zaal van cultuurcentrum de Oosterpoort sloot cabaretier en geboren Groningen Freek de Jonge een week af waarin hij kriskras door het geteisterde aardbevingsgebied in de provincie Groningen trok.

Breien voor Groningen...dames in de zaal
Het was een sfeervolle avond, met erg veel humor maar zeker ook met woede, angst en wanhoop. De humor kwam voor rekening van genoemde cabaretier en zijn Groningse collega Bert Visscher. Rooie Rinus en Pédaalemmer zongen een ode aan de Grunninger wichter of poedies in de Groningse dorpen.
Liesbeth van Tongeren van GroenLinks had het zwaar op het podium, want waarom wil haar groene partij geen zero tolerance aan de gaswinning koppelen? Coördinator Hans Alders werd gehoond door bijna de hele zaal en ook burgemeester Peter den Oudsten kreeg fluitconcerten, geen wonder, ze behoren immers tot de bestuurders die door het woedende volk medeverantwoordelijk worden geacht voor het in de steek laten-gevoel van de bewoners in de provincie.

Applaus kreeg Jan Mulder. Dit na een bikkelharde speech. En hilarisch, hij kreeg ooit bezoek van een schade-expert die hem vroeg, wijzend op de scheur in een muur van zijn huis, of hij misschien mollen in zijn tuin heeft.

De zaal werd stil door wat John Lanting van Schokkend Groningen voordroeg. Lanting schetste een horror-scenario over wat er gaat gebeuren als de provincie zal worden getroffen door een aardbeving van 5+ op de schaal van Richter. "Groningers worden dan vluchtelingen in hun eigen provincie en ze zullen in vluchtelingenkampen moeten leven."

Freek de Jonge legt Liesbeth van Tongeren vuur aan de schenen
Er werd gezongen. Aan het begin van de ruim twee uur durende benefietavond voor Groningen werd het Grunnings Laid gezongen. Tegen het einde werd een hedendaagse en aardbevings-gevoelig lied van Ede Staal gezongen. Nog nooit was het zo donker...mor het wordt aoltied wel weer licht...

Zie en hoor de volle zaal beide liederen zingen. Video beneden.
De zaal vermaakte zich en toonde eendracht.
Applaus voor medestanders in 'de strijd' voor Groningen, gejoel voor bestuurders en beleidsbepalers.
Tegen het einde van de avond werd een negen puntenplan door de Jonge voorgedragen om Groningen er bovenop te helpen. Uit de slachtofferrol en laat Groningen toonaangevend worden op het gebied van duurzame energie in Nederland. Freek de Jonge, met een knipoog naar dr installatie van Trump in de VS: "Make Groningen great again."

Gezellig. Maar het is de vraag wat er concreet voor Groningen uit deze avond voort zal komen.
(De Beijumblogger zat helemaal achterin de zaal, iets wat de kwaliteit van de foto's en de video enigszins parten speelt)
Update 13.30 uur zie hier de schokkende speech van John Lanting.

1 opmerking:

Unknown zei

Schokkend Groningen.

De video van het onderwerp van Schokkend Groningen bij Freek de Jonge op het podium, Rampenwet, Noodtoestand, Staat van Beleg. En de kers op onze taart kwam met de uitspraak van Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren, ze gaf toe, we zaten goed, we kregen gelijk van haar. https://www.facebook.com/financielecompensatie/videos/1597133070303217/