woensdag 4 januari 2017

GRUNNINGER SCHEUVEL-CRACK JAN UITHAM IS 92 JOAR WORN


"Ik word niet ouder maar steeds een beetje minder jong."

Een op en top Jan Uitham-uitspraak. Humor, niet te zwaar aan dingen tillen, een kwinkslag in de ogen. Eergisteren vierde hij zijn 92e verjaardag.
De Beijumblogger kon die dag niet aanwezig zijn maar vandaag, einde middag, klopte hij bij de Groninger schaatslegende op het raam van zijn huis in Noordehoogebrug, onder de rook van Beijum.

De goede man lag net even te rusten op de bank en het duurde een halve minuut voordat hij overeind was.
"Wel bin'n joe ook nog mor?" Het duurde even voordat Uitham doorhad dat ondergetekende sinds een paar jaar rond zijn verjaardag op bezoek komt. "Ik wor'n beetje troager."
Zie ook het bericht van een jaar geleden
Vijf jaar geleden ging de blogger met fotografe en filmer Atsje Straatsma op bezoek bij hem, het resulteerde in vier video-verslagen. Zie hier deel vier en vul de naam Uitham in op de zoekbalk linksboven om bij meer berichten over hem te komen.
Jan Uitham heeft prachtige dochters waar hij maar wat blij mee is. Zoals met zijn Belinda

Zie de video. De beide Grunningers, geïnterviewde en interviewer begonnen en beëindigden hun gesprek in het Grunnings zonder dat ze het door hadden.

De Beijumblogger moest Jan beloven in de zomer nog een keer op visite te komen.
Dat zal hij doen, net als zijn komende zeven verjaardagen, totdat hij honderd jaar is geworden.

Na het filmen en interviewen liet hij ondergetekende uit. Met de montere woorden: "Ik ben niet bang voor de dood. Er komt daarna vast een andere periode aan, iets waar ik heel nieuwsgierig naar ben."

Op de video vertelt hij dat hij de laatste Elfstedentocht, die van 1997, eigenlijk niet uit had mogen rijden. Wat is hij in zijn nopjes met de dames van de Buurtzorg die hem helpen met zijn steunkousen. En over de politiek: "Ik ben lid van de Partij voor het Noorden. De huidige politiek doet niets anders dan vroeger, elkaar dwars zitten. De PVV vind ik erg, dat is een partij die goed is in afbreken maar opbouwend zijn kunnen ze niet."

Het is even een zit, tien minuten, maar een gesprek met een schaatslegende uut Grun'n, daar ga je niet in zitten knippen.
(Vier jaar geleden zat de Krasse Knar nog op computerles in Beijum)

Geen opmerkingen: