maandag 30 januari 2017

COLUMN UIT LEWENBORG (37)


Overtollig voedsel, zonde om weg te gooien toch?

Verspilling van voedsel is toch eeuwig zonde, want weet je wel dat je zelf als individu ongeveer 160 kilo aan voedsel per jaar weggooit? Dan kijk ik nog niet eens naar alle supermarkten, die zoveel voedsel weggooien wat net op de datum zit. Ook verspilling niet waar? Waarom zou dit voedsel niet kunnen bereid worden, om zo bij de voedselbank af te laten halen. 

Veel mensen kunnen sommige maaltijden niet eens bereiden. Hoe makkelijk zou dat dan zijn? Ik denk dat heel veel voedselbankklanten hier erg vrolijk van gaan worden. Een afhaal loket bij de voedselbank. Misschien is dan een afhaal loket voor de daklozen ook een idee. Van bijvoorbeeld half zes tot zes, want die hebben geen magnetron om het op te warmen. En dat is nu juist het luxe verschil tussen een dakloze, een voedselbankklanten en een willekeurige passant in het stadspark.

Juist! Over die passant wil ik het hebben. Hier in het stadspark te Groningen gaat men een soort van ‘huiskamer’ maken, voor passanten om hier een maaltijd te kunnen nuttigen. Niet zo’n heel slecht idee en natuurlijk goed om het overtollige voedsel van de winkels, bedrijven en boeren zo her te gebruiken om er vervolgens ongeveer 80 personen mee te kunnen voeden. Gratis, wel te verstaan en onder het genot van koffie of thee, tevens gratis.

Zie je het ook voor je? Dat één of andere zakenman, zijn gemodelleerde poedel uit gaat laten in het stadspark, nadat hij thuis komt na een lange dag werken. Dan bij zichzelf denkt, hé wat is dit hier? En ziet dan dat hij ‘gratis’ kan eten met een kopje thee toe. Dit kan toch niet het beeld zijn, wat men voor ogen heeft? Nou, het lijkt mij in ieder geval van niet!

Sowieso is het voor mensen die met de hond wandelen en toch wat zouden willen drinken en of eten…meestal een probleem om je hond mee naar binnen te nemen. Helaas mogen vaak onze lieve viervoeters niet overal in. Het stadspark is juist de uitgelezen gelegenheid om je dierbare viervoeter uit te laten.

 Goed, dat even achterwege latend, kijken we even naar hoe schrijnend de vraag is naar voedsel bij de voedselbanken. Waarom moet er dan een ‘huiskamer’ komen in het stadspark? Kunnen we even realistisch blijven misschien! Wat wil je hiermee bereiken? Als je nu hier iets goeds mee wil bereiken, bereid dan de maaltijden voor de daklozen en of voedselbankklanten. Dan heeft het nog enige nut, zoals ik hierboven al benoemde.

Bij de voedselbank weten we dat we met mensen te maken hebben die het niet zo ‘breed’ hebben, of te wel onder het minima moeten leven. Een hele dagtaak is het voor deze mensen om de eindjes aan elkaar te knopen, elk eurocentje twee keer om te moeten draaien. De daklozen die de prullenbakken bij het station binnenstebuiten keren en kijken of er eetbaar voedsel in zit, om zo te overleven.

Kan je nu niet eens een keertje ergens rustig wandelen met of zonder hond, zonder dat je direct ergens aan moet om te eten of te drinken? Vroeger was dat trouwens een standaard vraag van mijn vader. De auto was amper gestart en dan vroeg hij al; ‘waar gaan we koffie drinken?’

2017©Vlindertje73

Wil je meer van mij lezen? Klik dan *hier*

Geen opmerkingen: