vrijdag 20 januari 2017

NEDERLAND, LAAT GRONINGEN (BEIJUM) NIET ZAKKEN (Naar Freek de Jonge)


De serie 'Aardbevingsschade door gaswinning in Beijum' ligt al een paar maanden stil in verband met het overlijden (eind augustus) van technicus en specialist Jan Fré Boven.

Maar dat wil niet zeggen dat Beijum, net als de rest van de provincie, geen onveiligheidsgevoelens meer kent. Of dat er geen frustraties leven over schadeafhandelingen die niet eerlijk verlopen.

In Beijum...
Zijn Groningers gewoon een te goedig en bescheiden volk? Je wordt toch eigenlijk al jaren plat gezegd verneukt waar je bijstaat? En dat vooral vanuit de politiek die de bevolking van deze provincie, waar toch al veel achterdocht heerst, al jaren met een kluitje het riet instuurt.

Begin deze week was er een grote stroomstoring in de Randstad. Groot nieuws. Moord en brand. Dik gevulde journaals en kolommen in de kranten. Waarschijnlijk zijn er als gevolg van de storing een paar doden te betreuren. Erg zat. Maar ligt Groningen soms in het buitenland? Stel nou toch eens voor dat de aardbevingen die de provincie de laatste jaren hebben geteisterd zich in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hadden voorgedaan. Wat een (media)heisa zou dat hebben gegeven! Reken maar dat de politiek in dat geval op hoge poten maatregelen had genomen.

Maar ja, het is maar Groningen. En het wordt hoog tijd dat de bewoners van deze provincie hun minderwaardigheidscomplex afwerpen.

Cabaretier Freek de Jonge, Groninger van geboorte, heeft zich het (nood)lot van de bewoners in het aardbevingsgebied aangetrokken. Hij toert deze week door de provincie en sluit z'n hart onder de riem-tournee vanavond af in de Oosterpoort. 
Tevens schrijft hij de hele week een column op pagina twee van Dagblad van het Noorden. Gisteren stak hij John Lanting van Schokkend Groningen een hart onder de riem. Heeft deze klokkenluider niet al vele jaren het gelijk aan zijn zij?

De Beijumblogger gaat vanavond naar de Oosterpoort en zal trachten een verslag van de avond te maken.

Bovenstaande cartoon staat op het webloug van Jan Glas. En lees door via de link...
Deze week organiseert cabaretier Freek de Jonge onder de noemer ‘’Nederland, laat Groningen niet zakken!’’ in provincie en stad Groningen een vijftal bijeenkomsten.Centraal staat de situatie rond de aardbevingsproblematiek, waarbij De Jonge in gesprek gaat met bewoners, politici, wetenschappers en vele anderen.

Geen opmerkingen: