dinsdag 10 januari 2017

MIJN DEUR IS ALTIJD OPEN......


Er circuleert een eigenaardig bericht op Facebook en het wordt ook in Beijum redelijk veel gedeeld:


Mijn deur is altijd open, de koffie is altijd klaar en de woonkamer is altijd warm. Als één van mijn vrienden wil praten, zijn ze altijd welkom. Het is niet goed om in stilte te lijden. Ik heb frisdrank in de koelkast, thee & koffie in potjes en ik zal er altijd zijn.... je bent welkom, altijd!
Wil tenminste één persoon dit bericht kopiëren en ook plaatsen (niet delen)? Ik probeer te laten zien, dat er altijd iemand is die luistert..
Als het goed is..weten jullie het allemaal...
Maar voor de volledigheid.

Nou geeft het geen pas om cynisch te doen over hartelijkheid, maar er zijn wel een paar kanttekeningen bij te plaatsen.
Om maar met de deur in huis te vallen, die is in elk geval 's nachts bij de Beijumblogger stevig op slot. En de verwarming staat uit. Ook pruttelt er dan geen koffie.
Dat is niet om flauw te doen, maar wel om het overdreven hemelse dat uit het bericht spreekt een beetje te kietelen.
Waarom kan vriendschap door dik en dun (in vrolijke én in zware tijden) niet in stilte beleden worden en waarom moet dat zo nodig opgeblazen (zie mij eens goed doen) op Facebook geëtaleerd worden?
Hoe moet dat nou met die arme eenzame vrienden die niet op Facebook zitten? Gaat het er nou om dat je uitgebreid en en public moet "laten zien dat er altijd iemand luistert"?
En hoezo frisdrank en koffie, kan er geen borrel geschonken worden of is dat niet braaf en leuk genoeg?

Het zal de armoede van het Facebook-tijdperk zijn. Deze mijnheer is opgegroeid met het gegeven dat twee of drie echte vrienden een zeer kostbaar gegeven is.
Om nou voor tegen de 900 Facebook-'vrienden' bovenstaande halleluja-bericht te delen en een schijn van vriendschap te etaleren, nee, daar past ondergetekende voor. Daarvoor houdt hij zijn deur stijf dicht.

3 opmerkingen:

Unknown zei

Jammer dat je er zo tegenaan kijkt. De oproep was juist bedoeld om zichtbaar te maken dat hopelijk iedereen iemand heeft waar hij of zij terecht kan. Niks hemels aan, gewoon een medemens, net zo goed ook voor personen zonder Facebook.
En inderdaad: mijn deur gaat 's nachts ook op slot, en de verwarming op 15, maar ik ben blij dat ik mensen ken bij wie ik ook dan terecht kan. Áls ik het nodig heb...
Ik hoop van jou hetzelfde.

Ria zei

Mensen, die mijn vrienden zijn, weten dat mijn deur voor ze openstaat. Daar hoef ik geen bericht voor op facebook te zetten. Ze weten trouwens ook dat die openingstijden beperkt zijn, want ik werk en de rest van 't gezin is ook niet altijd thuis.
Koffie is ook nog een puntje, trouwens.

Eens met de blogger dus :-)

Anoniem zei

Hopelijk iedereen iemand heeft waar hij of zij terecht kan? Hoofd uit het zand en uit de wolken halen. Dat heeft niet iedereen, er zijn juist veel eenzame mensen en die hebben helegaar niks aan dit bericht.