maandag 16 januari 2017

COLUMN UIT LEWENBORG (35)


De meest deprimerende dag van het jaar, laat me niet lachen.

Volgens het nieuws is het vandaag de meest deprimerende dag van het jaar. Ergens kan ik mij er wel iets bij voorstellen. De blauwe enveloppen zijn binnen gekomen, net als de meeste jaarlijks terugkerende rekeningen. Zouden ze deze dag ‘blue Monday’ noemen vanwege de blauwe enveloppen? 


Die vallen op deze dag dus niet in de bus, dat scheelt alweer. No post on Monday. Nee, blue staat hier voor somber, neerslachtig en depressief. Valt het dan altijd op een maandag, omdat dit de eerste nieuwe dag van de week is? Wat een kul eigenlijk, mag ik misschien een blue Sunday hebben. Wie bepaald dat nou, misschien heb ik juist dan wel een mega kater, van de zaterdag ervoor. Blauw van de drank dus, wel te verstaan!

Nou goed dan, het zal allemaal wel…Het feestgevoel en de daarbij gezelligheid is al lang weer naar de achtergrond verdwenen. Het normale leven is nu weer echt begonnen. Een heel jaar te gaan! Buiten is het koud, nat en winderig. Je lichaam en geest verlangt naar de vakantie, deze is nog lang niet in zicht. Helaas, je moet echt nog even doorzetten. Doorzetten moet je ook met je goede voornemens die je 2 weken geleden nam, of liggen deze al in de prullenbak?

Sommige mensen en dat is volgens mij algemeen bekend, hebben altijd een depri moment in het jaar. Is het niet met het vallen van de blaadjes, dan wel als de blaadjes aan de bomen komen. Winter en voorjaar depressie wordt dat genoemd en moet je niet onderschatten hoor. Gek eigenlijk, ik begrijp daar gewoon niets van, of beter gezegd ik heb daar geen last van. Elk jaargetijde is in mijn ogen even mooi. Nou ja, op de ongemakken in de winter en de knetter felle zon in de zomer na dan. Van het ongemak een deugt maken, je kan dan in ieder geval wel super toffe foto’s maken. 

Verder geniet ik met volle teugen van de kleine dingetjes, waar waarschijnlijk een normaal mens aan voorbij zou gaan. Jammer vind ik dat…Elk jaargetijde heeft zo zijn eigen specifieke aspecten. Zelfs op deze meest deprimerende dag.


Blue Monday is zo’n dag die ons dus eigenlijk gewoon wordt opgelegd door wetenschappers, die er schijnbaar ook nog eens voor gestudeerd hebben. Een schertsformule, ja, daar kan ik er ook wel tig van bedenken. Daar hoef ik niet eens voor te studeren. Zie het allemaal maar als bangmakerij, net als vrijdag de dertiende. Gewoon niets van aantrekken, zet een vrolijk nummer op en swing of zing lekker mee. Die wetenschappers kunnen toch niet in ons individueel gesteldheid kijken, of wel dan?

Mensen wees gerust, voor je het weet is het 20 maart 2017 en ziet de wereld er weer heel anders uit. Het voorjaar is dan begonnen! Oh jee en daarmee komen dan de knopjes weer aan de bomen…

2017©Vlindertje73

Wil je meer van mij lezen dan alleen deze column? Klik hier!

Geen opmerkingen: