zondag 11 april 2010

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (34)

De Bergenia is een vaste plant die al vroeg in het voorjaar bloeit. De plant is bij veel mensen beter bekend als Schoenlapperplant. Het is een groenblijvende plant met een groot glanzend, groen blad. Een heel geschikte plant om in een flinke groep zowel in zon als halfschaduw een deel van de border te vullen.
Ook ik verbaasde me over de Nederlandse naam van deze plant. De plant dankt deze enigszins merkwaardige naam aan de bladeren die een was bevatten, waarmee je (schijnt het) de doffe neus van je schoen weer een beetje kunt laten glimmen.

Het oude blad sterft pas af als de plant in bloei komt. Zelfs in de winter blijft het blad groen. Bij zware vorst krult het blad zich, op deze manier wordt voorkomen dat er teveel vocht verdampt.
De Schoenlapperplant groeit op alle grondsoorten, maar de mooiste planten groeien op een humusrijke grond. Het opvallendst aan deze plant is het forse blad dat de hele zomer mooi glanst. De vele bladeren zorgen ervoor dat onkruiden verstikken. In principe is Bergenia een groenblijvende bodembedekker.

Het speenkruid is een andere, veel bekendere voorjaarsbloeier (maart tot mei). Het is een echte mooi-weer-plant. Als de zon schijnt gaan de bloemen helemaal open, maar bij slecht weer blijven ze dicht. De plant komt algemeen voor op vochtige gronden, langs natte bosranden en slootkanten. Gewoon speenkruid verspreidt zich zowel door zaadvorming en verspreiding als door knollen. Na de bloei sterft het bovengrondse deel van de plant af, de ondergrondse knolletjes van enkele millimeters lengte blijven in leven voor het volgende jaar.

De bladeren van gewoon speenkruid bevatten veel vitamine C. Vroeger werd de plant gebruikt tegen scheurbuik. Ze werd ook veel verwerkt in salades. Belangrijk is dat de bladeren dan voor de bloei worden geplukt. Tijdens de bloei ontwikkelt de plant in de bladeren namelijk giftige stoffen. Het plantensap werd vroeger in enkele gebieden gebruikt als pijlgif.


Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen: