zondag 25 april 2010

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (36)

Zowel in één van de tuinen van De Wiershoeck als in het labyrint op de schooltuinen kun je de kievitsbloem tegenkomen. Het is een bijzondere bloem.
De kievitsbloem is een plant uit de leliefamilie. Het is een in het wild in België en Nederland zeer zeldzaam voorkomend bolgewas. In Nederland is de wilde plant wettelijk beschermd. Weidlanden waarin kievitsbloemen staan mogen niet vaak gemaaid worden omdat het blad de kans moet krijgen om af te sterven zodat de bollen weer op krachten te kunnen komen en zich kunnen vermeerderen. De bloem heeft paars (soms wit) geblokte bloemblaadjes. Het plantje heeft een zeer tere stengel met smalle blaadjes, die een aantal maanden na de bloei afsterft. De planten doen er acht jaren over om in bloei te komen. De zaden zijn relatief groot en verspreiden zich drijvend op het water. De plant is voor z'n verspreiding van de zaden dan ook volledig afhankelijk van overstromingen en een hoge waterstand in de winter.
De belangrijkste groeiplaats van de wilde kievitsbloem is langs de oevers van de Vecht en het Zwarte Water bij Zwolle. Ongeveer tachtig procent van de Nederlandse kievitsbloemen staat hier. Van oudsher kwam de kievitsbloem voor in gebieden met klei-op-veen en dan vooral de gebieden die 's winters onder water stonden. De plant kan erg slecht tegen aanpassingen aan het grondwaterpeil en is op de meeste plaatsen al voor de Tweede Wereldoorlog uitgestorven.
Kievitsbloemen vind je in het wild in West-Europa, het Middellandse-Zeegebied, Azië, Turkije, Irak, Iran, Himalaya, Afghanistan, China en Noord-Amerika.
De wetenschappelijke naam (Fritillaria meleagris) is afgeleid van fritillus, wat dobbelbeker betekent. Deze vergelijking heeft te maken met de vorm van de klokjes en met de tekening van de kievitsbloem, die lijkt op de ogen van een dobbelsteen. Meleagris is afgeleid van Meleagros, de koning van Kaludon uit de Griekse sage. Letterlijke betekent het parelhoen. Het Nederlandse woord kievitsbloem heeft te maken met de gelijkenis van de gesloten bloem met een kievitseitje en omdat deze bloem bloeit als de kieviten in april/mei uit hun winterkwartier komen.
(Info: Wikipedia, de vrije encyclopedie en tuinen.nl)

Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen: