zaterdag 10 april 2010

DE EERSTE EENDENKUIKENS IN BEIJUM (2010)

De temperatuur buiten wordt weer aangenamer, al is hier vandaag niet veel van te merken, en de eendenhok in de vijver aan de Holmsterheerd staat er daarom weer. In de winter is het hok altijd weg en in het prille voorjaar, sinds een week of twee, staat ie er weer.

Het is een broedhok, en geen nachtverblijf zoals ik wel eens abusievelijk suggereerde. Ander zou je het ding juist in de koudste maanden laten staan. Gisteren kreeg ik de tip dat de eerste eendenkuikentjesworp van het prille voorjaar in Beijum een feit is. Zoals elders de jacht op het eerste kievietsei bon ton is, zo zijn sommige inwoners van de Holmsterheerd erg in hun sas met de eerste eendenkuikens.

En waarom niet? Nieuw leven fleurt de boel altijd op. Tel ik tien kuikens, of zijn het er minder? Wat een schoolvoorbeeld van survival of the fittest, deze jonge eendjes. Wat een kou nog. Geen kinderkamer, geen kleertjes en geen warme borst of warme flesjes melk. Nee, direct het diepe in. De eendenfamilie in Beijum heeft weer gezinsuitbreiding.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi johan
ik tel er elf hoor op de foto
Groetjess