Het madeliefje is klein, maar het is een bloemetje dat iedereen wel kent. Op elke stengel staat slechts één bloemetje, dat niet groter wordt dan 2,5 cm. Het bloemetje bestaat uit een hart van gele “buisbloemen”, met een krans van witte “straalbloemen”. Zolang het niet vriest, is de soort het hele jaar in bloei aan te treffen.
De “straalbloemen” (ook wel “lintbloemen” genoemd) zijn aan de uiteinden, en vooral aan de onderzijde, soms rood gekleurd.
Madeliefjes planten zich ongeslachtelijk voort doordat zich in de oksels van de bladeren zijstengels vormen die kunnen uitgroeien tot een nieuw rozet. Die stengeltjes worden niet zo lang, waardoor madeliefjes dichte matten kunnen vormen. Voortplanting gebeurt ook via zaden.
Het madeliefje geldt als symbool van de godin Ishtar (één van de godinnen uit het antieke Mesopotamië) en komt als zodanig veelvuldig voor op de Ishtarpoort, een oude stadspoort van Babylon uit 575 v. Chr..
In Keltische sagen wordt de bloem de magische eigenschap toebedeeld dat ze het groeiproces kan stilleggen. De fee Milka zou de zoon van de koning stiekem madeliefjes te eten hebben gegeven, waardoor hij nooit volwassen zou worden.
Het geldt in de christelijke traditie als symbool voor maagdelijkheid. De bloem kreeg faam toen het, samen met de lelie, werd opgenomen in het wapen van Lodewijk IX van Frankrijk.
Madeliefjes worden wel geplukt om er een ketting van te maken. In het voorjaar kunnen de jonge blaadjes ook worden gebruikt in een salade. Ook de bloem is eetbaar. Bloemen die nog in de knop zitten of slechts gedeeltelijk zijn geopend, smaken nootachtig. Een geheel geopende bloem smaakt ietwat bitter
In de homeopathie wordt het madeliefje gebruikt om problemen met de huid te behandelen, zoals huidontstekingen met jeuk en eczeem. In het oude Rome werden de wonden van soldaten behandeld met een aftreksel van madeliefjes.
De plant komt veel voor in graslanden. Vooral in gazons kan de soort veel aanwezig zijn. Eigenaren denken hier verschillend over. Sommigen vinden dat hun gazon enkel uit gras dient te bestaan en bestrijden de plant. Anderen genieten van de fleurige aanblik die het gazon krijgt door de vele bloempjes en het plezier dat kinderen eraan kunnen beleven. Ook groeit het madeliefje veel in bermen en in boerengrasland, dat wel voor hedendaagse begrippen vrij extensief beheerd moet worden.
(Bron: Wikipedia, de vrije encyclopedie)
Voor een uitgebreide en zeer interessante beschrijving van dit bloemetje kun je kijken op:
http://www.annetanne.be/kruidenklets/uit-de-kruidenmand/kruiden-k-z/bellis-perennis-madeliefje/
Foto + tekst: Luit Staghouwer
zondag 18 april 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten