vrijdag 30 april 2010

HET LEVEN GAAT SOMS OP ROLLETJES


Verbeeld ik het me nou of is er nou echt een skate-rage gaande. Trouwens niet alleen een skate-rage zoals op de rechterfoto te zien is, noem het maar een wieltjesrage. Zoiets. Overal kom je mensen op wielplankjes en wielschoentjes tegen. Op de stoep, het fietspad, de verhoging midden op Plein Oost, in de winkel, in de promenade van Winkelcentrum Beijum. Het skaten of skeeleren kende ik wel, maar dat gedoe op die surfplankjes is nieuw voor me. Over skates staat op internet:Skeeleren of Skaten is een activiteit of sport waarbij men zich op inline-skates voortbeweegt (een inline-skate is een schoen op wieltjes). De sport is voortgekomen uit het rolschaatsen, maar tegenwoordig wordt het meer gezien als een variant van het schaatsen op ijs. http://nl.wikipedia.org/wiki/Skaten

Er wordt bij tijd en wijle behoorlijk op wielen door Winkelcentrum Beijum gerold en daar worden soms behoorlijke snelheden bij ontwikkeld. Het heeft iets, een beetje jeugdig elan in het winkelcentrum. Het enige wat me soms zorgen baart is het feit dat er geen remmen op die kringen zitten. Over de plankjes:
Skateboarden is van origine een Amerikaanse sport die ontstaan is eind jaren '60 van de 20e eeuw. De sport is ontwikkeld door surfers en wordt vaak gelinkt met de jeugdcultuur.
Deze sport wordt beoefend met behulp van een skateboard: een essenhouten plank, met 2 trucks en vier wieltjes waar elk 2 lagers in zitten. Door zich hiermee voort te bewegen en te springen kan men tal van tricks of stunts uitvoeren. Vooruit rijden doet men al steppend, kickend (zie woordenlijst) of slalommend. http://nl.wikipedia.org/wiki/Skaten

4 opmerkingen:

Dineke zei

Volgens mij is de jaarlijks terugkerende "rolschaats-tijd" volop in gang.
Alleen zie je maar weinig rolschaatsen en des te meer van die andere dingen die jij noemt :)

En zo zal het ook wel weer knikkertijd worden, ergens in het jaar.

marijke zei

En om je helemaal bij de tijd te houden, Johan...
Het meisje met het grijze t-shirt staat op een wave-board, een nieuwe variant van het skateboard, die je d.m.v.een lichaamsbeweging aan het rollen maakt!
En helaas is de vloer van het winkelcentrum daar in de wijk vooral goed geschikt voor, omdat hij mooi glad is.
Misschien is een skatebaan in de wijk een optie?

Alie zei

Ja goed idee. En, Dineke, bij onze kids op school is de knikkertijd ook in volle gang, misschien wel mede omdat de skate/waveboard en skeelertijden ingeperkt zijn op het schoolplein vanwege gevaar voor de overige kinderen..
Knikkeren kan altijd, al struikelen daar ook wel eens andere kinderen bij als ze knikkers over het hoofd zien.
Helaas heeft de Calvijnschool niet zo'n groot schoolplein, het nieuwe plein bij de Dijk lijkt wel een fata morgana als je de pleinen met elkaar vergelijkt..

Karin.P. zei

Mischien eens overleggen met de geemnte of de j.c. school ook niet een stukje dijk mag hebben om het plein groter te maken en wat op te knappen.
Ik d8 eerst ook wat een onzin voor die 100kids die er op school zitten, maar het heeft een dubbelfunctie het is gelijk een speelplein voor de wijk.