zondag 25 april 2010

ONTDEKJE BEIJUMPLEKJE

Ik was in de veronderstelling dat ze de wijk in zouden lopen maar niks is minder waar. Toch niet zo gek gedacht? Ontdek je plekje, dat gaat toch over Beijum? Maar het blijkt over de omgeving van Beijum te gaan. Dit gezelschap liep zaterdagmiddag omstreeks 14 uur onder leiding van Teun Koops, 2e van rechts, van Stichting Natuurmonumenten het Kardingerpark in. Naast hem staat Paul Diekstra van de activiteitencommissie. De foto is genomen voor de Kleihorn en de zon zorgde een beetje voor teveel tegenbelichting. Zoals iedereen weet staat dit buurtcentrum aan de Fultsemaheerd, een heerd van waaruit je zo het Kardingerbos inloopt of fietst. Binnenkort een Beijumrijder hierover. Beijum is op z'n mooist in het voorjaar. Lekker wandelen met z'n allen. Nieuwe dingen ontdekken, genieten van het voorjaarsweer en van datgene wat de groenste wijk van de stad rijk is. Ontdek je plekje.

1 opmerking:

Kees Huizenga, lid van Natuurmonumenten zei

Natuurmonumenten is geen stichting, Johan. De Vereniging Natuurmonumenten heeft meer dan 800.000 leden. Alleen de ANWB is een nog grotere vereniging binnen Nederland.
Sinds kort, ongeveer een half jaar geleden, is de Vereniging Natuurmonumenten eigenaar van het landschappelijk natuur- en wandelgebied van Kardinge. Aldus Teun Koops, de gids van Natuurmonumenten tegenover mij.

Zie verder de volgende links:

http://www.natuurmonumenten.nl/content/hoe-kan-ik-helpen

http://www.natuurmonumenten.nl/content/348-afwisselende-natuurgebieden

“355 afwisselende natuurgebieden

Natuurmonumenten is een vereniging van ruim 800.000 leden, met een gezamenlijk doel: zorgen voor natuur in Nederland. Daarom verwerven en beheren we natuurgebieden. Dat zijn er inmiddels 355 met een gezamenlijke oppervlakte van meer dan 100.000 hectare. Zo houden we Nederland open en groen, en kunnen we blijven genieten van de natuur.

Help mee

Uw steun is daarbij hard nodig.

Doe mee, geef op giro 9933. Of word lid, het kan al vanaf twee euro per maand. Bel 0900 - 8335 of ga naar Steun ons”


http://www.natuurmonumenten.nl/content/kardinge-0

http://www.natuurmonumenten.nl/content/plannen-voor-plukbos-in-kardinge

Een heel mooi bericht van 25 november 2009:

“Plannen voor plukbos in Kardinge

Een plukbos in het Groningse Kardinge. Erik Knollema, inwoner van de wijk Beijum, besprak zijn idee samen met boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten. En die was enthousiast.
Als alles volgens plan verloopt vindt najaar 2010 het eerste oogstfeest plaats.

Oogstfeesten

"Veel mensen weten tegenwoordig niet meer hoe ze fruit moeten oogsten", aldus boswachter Bart Zwiers. Daarom wil hij regelmatig oogstfeesten organiseren als het plukbos eenmaal een feit is. Ook biedt het plukbos mogelijkheden voor natuureducatie aan kinderen en is het een goede plek om mensen bewust te maken van de natuur.

Oude fruitrassen

De Uilenborg, een vroegere boerderij in Kardinge, was omgeven door een boomgaard. Het plan is om die boomgaard in de oude staat te herstellen. Samen met met IVN, Milieufederatie Groningen en de Noordelijke Pomologische Vereniging is er een plan opgesteld. Er komen hoogstamfruitbomen bestaande uit oude Groninger rassen, maar ook lagere struiken, waar kinderen een plek hebben om te plukken. Het wordt een lommerrijke ontmoetingsplek met picknicktafels, waar mensen uit de buurt zich weer verbonden kunnen voelen met de natuur.

Verloop

Binnenkort wordt het plan bij de gemeente Groningen ingediend. Als alles volgens plan verloopt, wordt het bos komend voorjaar ingeplant en kunnen nog meer mensen genieten van natuur bij de stad, met gratis fruit.”
Einde citaat.