maandag 10 maart 2014

MACHTSBELUSTE BOA ROEPT AGRESSIE OP

De onschuldige 'boosdoener' met de bon voor z'n baasje
"IK GA JOU ALS VOORBEELD STELLEN"

De vijftig jarige Margie uit Beijum moet er nog steeds van bijkomen, en haar ogen spugen vuur als ze er aan terug denkt hoe een BOA (BijzondereOpsporingsAmbtenaar) haar op donderdag 27 februari bejegende. "Ik vroeg hem of hij het bij een waarschuwing kon laten. Weet je wat hij zei? 'Ik ga je als voorbeeld stellen.'"

Al ongeveer veertien jaar laat de Beijumse haar veertienjarige hond Jolly keurig aangelijnd uit. Zo ook op de bewuste donderdagochtend. "M'n hond was die dag aan de diarree en hij trok vlakbij een sloot hard aan de lijn omdat ie z'n behoefte moest doen.  Ik wilde niet dat dit op straat zou gebeuren en liet hem met riem los al had hij z'n halsband nog wel om. Ik had opruimzakjes mee, maar vertel me maar eens hoe je diarree in gras moet opruimen."
Een bon van Verbalisant 14000. Toezicht&Handhaving Groningen

De auto met twee BOA's er in was al voorbijgereden. "Als ik me er van bewust was geweest dat ik fout was, had ik m'n hond teruggeroepen.In plaats daarvan werd ikzelf als een hondje teruggeroepen en wel met lachwekkend asociaal machtsvertoon. Vanaf twintig meter riep de man of het mijn hond was en nadat ik ja had gezegd, trok hij meteen z'n boekje en bitste: "Ik ga jou als voorbeeld stellen." Ik vroeg hem nog, om me heen kijkend, voor wie hij me dan als voorbeeld wilde dienen, er was ja verder geen mens aanwezig en ook vertelde ik hem dat hij dan consequent moest gaan controleren." De Beijumse legde de man de situatie uit waarom ze Jolly losliet en vroeg hem of hij het bij een waarschuwing wilde laten "omdat ik Wajonger ben."

De geschrokken bewoonster uit de Godekenheerd had geen identiteitsbewijs bij zich: "Het is zo'n klein rondje dat ik loop, die stop ik dan niet bij me."

De heren hondencontroleurs gingen met haar richting huis. De auto reed achter de Beijumse en ze werd geflankeerd door een zeer opdringerig exemplaar BOA. "Ik heb de man verzocht iets verder van me af te gaan lopen, desnoods achter me. Onderweg naar huis sprak een buurman de BOA aan en vertelde dat ik altijd m'n hond aangelijnd heb."

 "Toen ik m'n huis binnen ging om de ID-kaart te pakken, zette de man z'n voet tussen de deur, echt heel onbeschoft. Hij begon te dreigen dat hij de politie er bij ging halen en daar werd ik woest over. Ik wilde gewoon voorkomen dat m'n hond weer de straat op zou glippen en had helemaal geen zin in een 2e boete. Ik schold hem verrot om z'n asociaal gedrag. Wat een klootzak en hufter. Hoe lang kan een mens fatsoenlijk blijven? Ik heb er geen probleem mee als ik echt fout zit en zou in dat geval ook gewoon de boete betalen, maar je moet me niet behandelen als een of andere crimineel of aso, dan kun je iets terugverwachten."

De geëmotioneerde Margie rond haar verhaal op door nog te vertellen dat ze woest met haar hond bij de BOA's wegliep om die alsnog uit te laten. Ze zag nog dat de BOA's haar buurman groetten, de buur groette niet terug maar had nog wel wat opmerkingen voor ze in petto.

Margie kreeg een paar dagen later een bekeuring thuisgestuurd. Ze moet € 90,- dokken. Maar het meest baalt ze van de respectloze en neerbuigende bejegening door de BOA.

BOA's in Groningen hebben het vaker gemunt op kwetsbare burgers. Onlangs in het landelijk nieuws, een scootmobieler werd geverbaliseerd omdat hij in Groningen een papiertje op straat liet vallen. En afgelopen week gaf een 17 jarige Beijumer geeft een BOA een klap.

Ondergetekende interviewde laatstgenoemde 'dader',Joffrey Kraus, in samenwerking met Lijn6. Hij staat links op de foto. Uit z'n verhaal lijkt op te maken dat hij met dezelfde agressieve BOA te maken heeft gehad. De 17-jarige werd niet op z'n rechten gewezen, hij werd geïntimideerd- 'je gaat zes uur de cel in'-  en werd aangemerkt als iemand die verantwoordelijk is voor het kapot maken van hondenpaaltjes. Net als bij Margie ging het om een opdringerige man van over de veertig met een" bolle kop" die een voet tussen de deur zette.
 De LVG-er, licht verstandelijk gehandicapte Beijumer heeft spijt van z'n klap, maar hij voelt zich onbeschoft en respectloos behandeld door de 'BijzondereOpsporingsAmbenaar.'

Zie HIER het interview.
Hebben mee mensen last van de intimiderende, opdringerige BOA die zich direct met veel machtsvertoon wil profileren? Beijumnieuws@online.nl

lijn6.com-20140308joffrey door lijn6

28 opmerkingen:

Willem Pauwelussen zei

Wat ik ook op zijn zachtst gezegd vreemd vind is dat we met onze industrie en auto's het klimaat zo verpesten dat we al bijna onomkeerbare schade aan onze wereldbol hebben toegebracht. En daarmee onze eigen bestaansvoorwaarden ondergraven.
En dan mensen bekeuren die een hond ergens laten poepen of een papiertje niet (kunnen) oprapen?
Jaren geleden schreef het partijblad De Tribune van de SP over Rotterdam waar toen al bekeurd werd als je een patatzakje op straat liet vallen.
Commentaar: "Het is maar goed dat er bij Shell geen patatzakjes uit de schoorstenen komen".
Een kop boven een artikel in hetzelfde blad in die tijd: "Het kapitalisme: vol gas naar de afgrond" over het autosysteem.
Toen begrepen ze het nog.

Anoniem zei

Die bewuste BOA lijkt me een zeer gefrustreerd mannetje. Wat zal hij 's avonds blij terug kijken op zijn fijne werkdag.

Anoniem zei

Het is niet "bijzonder opsporingsambtenaar", maar "buitengewoon opsporingsambtenaar".
Ook al gedragen ze zich soms wel bijzonder.

Henk Kamminga zei

Hoe je het ook wend of keert, er zijn toch enkele overtredingen begaan. En verderop lees ik zelfs van het uitdelen een klap aan een BOA. Ja, sorry, dat kan natuurlijk helemaal niet. Overigens, het geweld tegen ambulancepersoneel en politie-ambtenaren neemt schrikbarend toe. Er ligt nu een streng wetsvoorstel tegen agressie van overheidsdienaren.
Hoe kon deze ambtenaar aan haar neus zien of ze een Wajong uitkering heeft? En een identiteitsbewijs hoort men op zak te hebben, dat is al jarenlang een feit. Toegegeven, de desbetreffende ambtenaar was wellicht te ijverig, maar het is een hele geruststelling dat er controle is in de wijk. Zonder licht rijden is ook zoiets, dan wordt en vaak door de aangehouden fietser gezegd, dat de politie beter echte boeven kan vangen. Nou dat doen ze ook, wees gerust.

Anoniem zei

Soms heb ik het idee dat ze deze boa of hondebaantjes expres aan dit soort horken geven. Je ziet het vaak dat mensen met minderwaardige gevoelens op dit soort banen afkomen omdat ze zich machtig voelen bij de benadering van mensen. Buiten hun functie zijn het zielige figuren waar niemand naar luistert en die waarschijnlijk worden onderdrukt thuis door een vrouw met de broek aan ;)) Aardige jongen leer van deze situatie, je zult in je leven nog heel wa van dit soort types tegen komen. Laat ze jouw niet in de problemen brengen!

Anoniem zei

@ Kamminga, doet het gedrag van zo'n diender er dan helemaal niet toe? Het is nogal brutaal om een voet tussen de deur te zetten. Ik kan me goed voorstellen dat je zo'n lul een dreun wil verkopen

Liesbeth zei

Wij zagen toen we naar de winkel gingen...Joffrey en zijn vriendin met de honden vast! spelen...
hetzij op het voetbalveld...maar geen kwaad in zicht.
Ik kan me prima vinden in het verhaal van Joffrey....ook ik heb al een bekeuring gehad...omdat mijn hondje los liep op een plek waar het niet mocht...beestje loopt altijd los..maar goed..ze reden op dat moment erg irritant naast me.Vragen waarom hij los loopt en of ik een id bij me heb....Nee had ik niet dus ging die meneer mee naar mijn huis.
geen waarschuwing of wat dan ook....echt he...niets beters te doen....

Willem Pauwelussen zei

Een opsporingsambtenaar heeft in voorkomende gevallen de keus om genade voor recht te laten gelden. Onze wetten zijn bedoeld om de samenleving leefbaar te houden. Een BOA die dat begrijpt hanteert de wetten als leidraad en niet als gevangenisregels waar, bij overtreding, de knoet overheen moet. Op dit soort dienstkloppers, die er een soort genoegen in beleven om overal maar 'baasje' te spelen zit niemand te wachten.
Dan lijkt me de term BOA constrictor wel toepasselijk.

Anoniem zei

Hij heeft de klappen uitgelokt, wat een stumperige boa

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei

een boa slaan gaat erg ver, maar ik weet van mijn eigen vriend joffrey dat je vrij ver moet gaan voordat hij iemand slaat. Deze man toonde geen enkel respect en ondanks dat we letterlijk 4 meter van het wandelpad voor honden af stonden kon er geen waarschuwing af. Ik gaf zelf aan dat de honden geen behoefde hadden gedaan op het speelveld en voor nog maar 2 minuten aangeleind aan het spelen waren. Voorlopig hoef ik heen enkele boa meer te zien.

Willem Pauwelussen zei

Het zou best kunnen zijn dat dit soort verbale agressie - vanzelfsprekend anoniem geplaatst - een van de oorzaken is van fysieke agressie.

jose zei

Ik ben de moeder van joffrey en ik weet als geen ander dat er gradaties zijn van een boosheid . En bij joffrey duurt het idd lang voordat hij boos gaat worden ondanks zijn lvg problematiek . Deze boa is ver buiten zijn bevoegdheid gegaan . Ben zelf werkzaam in de beveiliging en weet wat de bevoegdheden zijn . Mijn zoon heeft ook netjes gevraagd om zijn rechten . Maar dat kon deze boa niet vertellen en ik denk dat deze boa de wettelijke termen niet kon benoemen . Dus mijn mening is dus ook dat deze boa niet geschikt is voor deze werkzaamheden .

jose zei

Ik wil toch wel even reageren. Als je namelijk een situatie uitlokt met fysieke agressie zoals het genoemd word . Kan je een verbale agressie verwachten als er geen duidelijkheid aan gegeven word . En helemaal met iemand die een licht verstandelijke beperking heeft .

Willem Pauwelussen zei

Ik reageerde op de verwijderde reactie, trouwens.

Anoniem zei

me dunkt dat er genoeg bewijs is, te kunnen zeggen om welke BOA het hier gaat?
misschien kan deze meneer over geplaatst worden naar gemeentelijke planten bloemen en struiken, aangezien het groen zijn wil klakkeloos volgt?
de auto inruilen voor een schaftkeet.
wél kan hij commentaar verwachten van zijn 3 of 4 collega's maar ook hij is niet te oud om te leren, hoop ik.

gr. therèse

karin.p. zei

Eens met Anoniem 10 maart, 2014 15:29

Probleem met deze gastjes is dat ze boa zijn maar zich politieagent voelen en zich daar ook na gedragen.
En dat wekt irritatie op klacht indienen mbt tot de bewuste boa bij meerdere klachten doen ze er echt wel wat mee

Anoniem zei

Ben ik weer even...

wordt er nu dan ook echt actie ondernomen wat betreft deze BOA, of blijft het bij loze woorden???

gr. therèse

Anoniem zei

Therèse, er is een mooie taak voor je weggelegd. Bel stadsbeheer en kaar het gedrag van de boa aan voor dat hij een keer helemaal te grazen wordt genomen. Suk6

Anoniem zei

Therèse, er is een mooie taak voor je weggelegd. Bel stadsbeheer en kaar het gedrag van de boa aan voor dat hij een keer helemaal te grazen wordt genomen. Suk6

Willem Pauwelussen zei

Ik denk dat er alleen actie wordt ondernomen als iemand, die zich slachtoffer voelt, daartoe een aanklacht indient.
Maar ik heb zo het vermoeden dat dit ook wel goed gelezen wordt door desbetreffende verantwoordelijke personen en dat meneer BOA al een aardige veeg uit de pan zal hebben gekregen.
Maar dat gaan ze niet publiceren natuurlijk.

Anoniem zei

Ho ho Anoniempje wacht even,

Het enige wat ik in deze doe is mijn mening geven.
Ik ga zeker niemand melden, waarmee ik nog nooit iets te maken heb gehad.
sterker nog...die ik nog nooit gezien heb.
Laat dit even heel duidelijk zijn!

Ik wens de betrokkene(n) suk6 met wat ze ja of nee gaan ondernemen tegen deze meneer Brutus ;-).

GR.Therèse

michel zei

We kennen het principe van "hoor en wederhoor"in de journalistiek. We horen hier maar één kant van het verhaal, Johan.

Koos zei

Komop mijnheer Michel, denk je nou echt dat die opsporingsambtenaar zijn kant van het verhaal gaat vertellen? Denk na.

Anoniem zei

gewoon aanklagen deze man. naar de politie voor aangifte en een brief naar de gemeente. eventueel andere mensen ook laten tekenen.

Anoniem zei

Waar gaat dat toch heen met stadsbeheer?? Is het de gemeente alleen nog maar te doen om de centen!! En die BOA mag nog wel ff een x terug op cursus bij ECABO te Amersfoort, want wat ik hier lees slaat werkelijk alles. Ik zou zeggen: dien een klacht in bij stadsbeheer, ga in bezwaar want dit gaat helemaal nergens over!!

Anoniem zei

Een bekeuring krijgen is nooit leuk. Helaas zijn er mensen die hier niet goed mee om kunnen gaan. Overtreding is overtreding. BOA's worden vaak in het slechte daglicht gezet. Ondanks dat ze zich zelf graag willen verdedigen en de andere kant van het verhaal willen vertellen, mogen ze dat niet doen. Ik weet zeker dat deze mensen goed opgeleid zijn en doen wat ze moeten doen. Gemeentes stellen het beleid op en de BOA's niet, die doen hun werk ook alleen maar. Helaas zien wij in het nieuws alleen maar de verhalen van de mensen die bekeurd zijn. Maar hebben we wel eens in het nieuws de andere kant gezien? Hoe asociaal sommige mensen zijn. Ook Boa's worden aangevallen door agressieve en ik denk nog wel veel vaker dan de mensen die op het nieuws klagen omdat ze een bekeuring hebben gekregen. Als mensen het niet eens zijn met het beleid van de gemeente zijn ze bij de BOA's op het verkeerde adres. Ze moeten daar beklaag doen bij de gemeente zelf. Boa's kunnen geen regels veranderen, ze doen hun werk alleen maar.

Anoniem zei

Ik ben het helemaal eens met mijn voorganger, we hebben alles maar van horen zeggen vanuit de media, waarbij vaak zaken worden verergerd en de media woorden in de "slachtoffers" mond leggen.

boa wordt je niet zomaar, daar gaat een hoop opleidingen en trainingen aan vooraf en je blijft leren.

punt is dat er altijd een overtreding aan vooraf gaat, das een feit.
krijg je een boete, rustig blijven en gewoon aannemen, om vervolgens in beroep te gaan (zorg voor getuigen).

de boa doet ook veel goede zaken en daar spreekt men niet over.

laten we daar eens ovrr hebben en de agressie die tegen hun wordt gebruikt.