vrijdag 23 januari 2015

BEIJUMSKAP (203)

De herfst lijkt eindelijk voorbij te zijn, stamppottenweer! Mijn vader had een moestuin en wij aten pas boerenkool als de vorst eroverheen was geweest. Waarom dat was, dat is me nooit duidelijk geworden, dus heb ik het maar eens opgezocht. Het schijnt dat de smaak beter wordt, zoeter. Planten zetten zetmeel om in suikers, glucose, zodat ze genoeg energie hebben om te groeien. Als het koud wordt gaat dit proces sneller. Dat is handig, want glucose verlaagt het vriespunt van water waardoor ze minder last hebben van vorst. Als het ineens heel streng gaat vriezen, werkt het niet. Dan doet ook boerenkool niks meer. Het heeft dus geen zin om de boerenkool in een heel koude vriezer te leggen. Anderen vinden dit allemaal onzin en zeggen dat mensen gewoon zin hebben in boerenkoolstamppot als het koud wordt. Hoe dan ook, het boerenkoolseizoen is nu echt aangebroken, eet smakelijk!

Foto + tekst: Atsje Straatsma

7 opmerkingen:

Johan Fehrmann zei

De blogger vroeg zich af waar de fotografe deze foto heeft gemaakt. Haar antwoord was: "In de Wiershoeck-tuin."

Anoniem zei

Mijn vader, boer, zei dat de steunweefsels van bladplanten (pectine voornamelijk) door de lichte vorst hun 'stijfheid' verliezen, waardoor de boerenkool, maar ook spruiten, minder lang hoeven te koken, dus ook meer smaak behouden en beter 'knaagbaar' zijn.

Kees K.

Willem Pauwelussen zei

Men zegt ook altijd dat de vorst er overheen moet, en ik snap nu waarom. Eigenlijk zou je boerenkool, die niet bevroren is geweest, het blad moeten gebruiken en de nerven niet.

Anoniem zei


Kijk, met Kees K zijn verklaring kan ik wat en ik denk wel meer mensen zijn blij met deze uitleg.

Anoniem zei

Ja Willem, dat kan ook. Maar dan moet je wel 3 kilo boerenkool kopen om op een eetbaar gewicht te komen voor voor ongeveer een stampot voor 4 personen. Bovendien snijvaardig zijn.

Kees K.

Anoniem zei


Is het niet zo dat, net als bij broccoli en bloemkool, de kernen zelfs misschien het lekkerst en gezondst zijn?
Nog kind zijnde gaf mijn moeder me altijd de kern van de bloemkool, die ik in dit geval rauw at. Met smaak.

Anoniem zei

Jazeker anoniem 12:46, de rauwe stammetjes van broccoli en bloemkool zijn prima eetbaar, top gezond en ze hebben een heerlijk pittige smaak. Goed voor salades of voor onderweg. Maar bij boerenkool haak ik af, wel geprobeerd natuurlijk, maar de vezelstruktuur en de smaak (alleen 'groenig') nodigt mij niet uit voor een nadere rauwe kennismaking.

Kees K.