dinsdag 20 januari 2015

BEIJUMSE LIGT IN DE CLINCH MET LENTIS

Er moest een dorststaking aan te pas komen, contact met de burgemeester, en media-aandacht om er voor te zorgen dat een in psychische nood verkerende Beijumse toch (mogelijk) de zorg van Lentis krijgt waar ze recht op denkt te hebben.

 Twintig jaar geleden kreeg je gemakkelijker een 'enkeltje Zuidlaren' aan de broek dan tegenwoordig. Sinds de marktwerking binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) z'n intrede deed, is er veel veranderd. Het 'product psychiatrische patiënt' deed z'n intrede, en ondanks ronkende hypocriete slogans als 'De cliënt staat bij ons centraal' weet iedereen met een beetje nuchter verstand dat psychiatrische klinieken tegenwoordig worden gedomineerd door geld en beeldvorming.

Dat laatste, de beeldvorming, kan negatief uitpakken als een zorgorganisatie negatief in het nieuws komt. Ten tijden van marktwerking moet je er immers voor zorgen dat je goed op de markt ligt. Wie herinnert zich de funeste beelden in Nieuwsuur niet n.a.v. de tragische dood van een der cliënten binnen zorginstelling Novo?
Psychiatrische instelling Lentis maakt deze dagen een twijfelachtige indruk. Zie onderstaande bericht op Tv-Noord. Staat de cliënt er centraal? Of moeten er extreme middelen uit de kast worden gehaald om een opname af te dwingen?
De vrouw uit Groningen, die vorige week in dorststaking ging, drinkt weer een klein beetje. Dat doet ze omdat ze naar eigen zeggen contact heeft gehad met burgemeester Den Oudsten van Groningen.
Volgens de 45-jarige Noah heeft hij haar beloofd 'achter haar zaak aan te gaan' maar dat alleen te doen als ze weer gaat drinken.
Minieme hoeveelheden
De vrouw had al vijf dagen niet meer gedronken, maar nu neemt ze weer minieme hoeveelheden water tot zich. Ze wil pas weer gewoon gaan drinken als er een definitieve oplossing is voor haar probleem.
Opgenomen
De Beijumse heeft ernstige psychische klachten en is het niet eens hoe ze door Lentis, de instelling voor geestelijke gezondheidszorg, wordt behandeld. Zo zou die organisatie niet ingaan op haar uitdrukkelijker verzoek om opgenomen te mogen worden.

Lentis heeft haar uitgenodigd voor een gesprek dat woensdag plaatsvindt. Daarbij is ook een patiëntenvertrouwenspersoon aanwezig. Noord

18 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb zelf de zorgverleners van Lentis mogen ervaren als zeer gedegen, kundig en betrokken. Wanneer zij deze mevrouw niet op willen nemen, zal er in haar geval geen meerwaarde zijn om dit te doen.

Anoniem zei

@Anoniem, neem je nou je eigen ervaring als absoluut uitgangspunt?

Anoniem zei

In deze tijd is gekte te duur geworden om op kosten van de gemeenschap volpension te krijgen wanneer men dit op basis van zelfmoorddreigementen af wil dwingen.

Anoniem zei

zeer gedegen,kundig en betrokken hmmm daar moet ik een nachtje over slapen sorry maar ik vind het een stelletje eikels daar en betrokken zijn ze al helemaal niet heb er zelf ook mee te maken gehad de ene keer werd een afspraak afgezegt de andere keer kom je en is het nadat je na een half uur vraag of de afspraak wel doorgaat ojeeeee sorry is ie niet afgezegt nee helaas da afspraak kan niet doorgaan meneer heeft ouderschapsverlof leuk he hij is net voor de weet ik hoeveelste keer pappa geworden wil je ook een stukje taart en een kopje koffie? ja echt zo ging het en ben ik er mee geholpen nee op eigen kracht ben ik opgekrabbeld fijne betrokken,gedegen en kundige slapjanussen

Anoniem zei

Maar op eigen kracht opkrabbelen is ook de enige manier waarop je kán opkrabbelen. Dat kan niemand anders voor je doen.

Anoniem zei

Deze mevrouw heeft terecht een punt. De zorg aan haar laat flink te wensen over. Fijn dat anoniem hierboven wel goede ervaringen heeft maar helaas kan het ook anders. Daarbij is deze dame een zorgmijder wat op zich al genoeg zegt, zij vraagt niet 123 om.hulp. Bovendien gaat de burgemeester zich niet zo maar met de zaak bemoeien.
Vanmiddag heeft zij een gesprek met een leidinggevende en de patiënten vertrouwens persoon, laten we.hopen dat deze dame de zorg gaat krijgen die zij nodig heeft.

Anoniem zei

Aan de top zitten graaiers en onderaan de ladder moeten mensen bedelen om opgenomen te worden, fijne organisatie.

Anoniem zei

Wie zegt dat een opname in haar voordeel is? Deze mevrouw probeert anderen onder druk te zetten om haar zin te krijgen. Dat heeft niks te maken met geld of bezuinigen of de patient als product.

Anoniem zei


alles goede voor vanmiddag, mevr.

wordt vervolgd?

Anoniem zei

Je kunt je afvragen hoeveel iemand in de war is en opgenomen moet worden, als je 5 dagen niet drinkt. Maar dan nog niet zo uitgedroogd bent dat je moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Dan lijkt het mij dat je dan voldoende vochtrijk voedsel eet. Want anders zou ze volgens mij zou ze dan nu in een staat van kotsen ziek zijn en accuut moeten worden opgenomen. Dus zo slim is ze nog wel.
Een zorgmijder lijkt het mij ook niet echt, want ze wist de weg naar Lentis goed te vinden. En deze aktie te bedenken. Dat ze hulp nodig heeft dat lijkt mij wel.

Anoniem zei

Ano 10.35 uur stelt terecht vast dat de afgenomen opnamebereidheid het gevolg is van de ratten-in-pak die de beschikbare gelden in eigen zak hebben gestoken middels alle mogelijke vormen van graai- en jatwerk. Wanneer zetten we die zorgslopers achter slot en grendel ?

Anoniem zei

Anoniem 12:04 Kent u mevrouw en haar casus neen! Dus kan u daar ook.niet over oordelen. Deze mevrouw is wel degelijk gebaat bij een opname en ook een gevaar voor zichzelf.
Weet u wel hoe zwaar een dorststaking is? Niet iets wat je voor je zin krijgen even doet.

Anoniem 16:05
Mevrouw eet idd nog wel of het veel vocht bevat?
De huisarts heeft haar nu onder controle en godzeidank.heeft mevrouw een erg sterk lichaam.
En met hulp vinden er bestaat ook nog zoiets als bemoeizorg ;)

Update
De manager van lentis kon maar deels wat doen hij ging niet over de behandeling zelf
Dus moet dat weer bij iemand anders zucht...
Hij gaat de betrokken partijen aanspreken en koppelt het volgende week terug
De staking zet mevrouw voort omdat er nog niets is veranderd ondanks diverse zorgmeldingen.

Johan Fehrmann zei

laatste Anoniem, 19.20 uur, mocht er informatie zijn dat voor publicatie bestemd kan zijn, ter uwer beoordeling, mail dan even naar Beijumnieuws@ziggo.nl

Ik ben benieuwd naar de achtergronden van de update en naar de situatie van mw.

Anoniem zei

Bijzonder om te lezen hoe mensen direct hun mening klaar hebben zonder maar iets van de hele situatie af te weten.
Zo makkelijk anoniem oordelen veilig vanachter je computer.
Helaas krijgt niet iedereen de hulp die hij of zij nodig heeft.
Zo blijkt wel uit dit:
http://www.metronieuws.nl/binnenland/2015/01/agent-bijna-dag-per-week-kwijt-aan-verward-persoon

Of deze man uit onze eigen wijk die door Lentis keer op keer weer naar huis mocht ziek en uiteindelijk op straat belande.
http://beijumnieuws.blogspot.nl/2011/12/huis-schizofrene-man-dichtgetimmerd.html

De zorg is helaas niet altijd zoals het zou moeten.


Anoniem zei

Dit type honger- of dorststaking is vergelijkbaar met de kaping van een trein of vliegtuig. Het gaat hier niet om een poging tot zelfmoord, maar om een weloverwogen, duurzaam volgehouden middel om een instelling of overheid een maatregel af te dwingen ten eigen voordele.

Anoniem zei

Anoniem 21-1 16:05, spijker en kop.

Maar de mw heeft wel problemen. Niet duidelijk welke dat dan zijn uit de berichtgeving. Helaas. Maar ja, dat is moderne joernalistiek.

Kees K.

Anoniem zei

Er blijft inderdaad steeds 1 vraag onbeantwoord. Wat zou in haar geval precies de meerwaarde zijn van een evt opname vergeleken met een reguliere ambulante behandelwijze ?

Willem Pauwelussen zei

Het is toch een rare wereld, waar de kliniek op de Hereweg overstroomd wordt door mensen die ernstig uit de boot vallen en mensen zo wanhopig met zichzelf in de knoei komen dat ze tot dit soort acties overgaan om de verantwoordelijkheid over zichzelf aan anderen over te kunnen dragen.
Ik heb zelf trouwens erg goede ervaringen met Lentis op de Hereweg.