dinsdag 25 augustus 2015

"SOCIALE FLASHMOB BEIJUM" (Feestje Sociale Long, mét video)

De dansers van Vasara

Eerste sociale Flashmob van Groningen in Beijum ?

Ingezonden door Lammert Doedens

Met een nooit eerder vertoonde show van Buikdansgroep Vasara werd afgelopen zondagmiddag een nooit eerder vertoond evenement (het sociale Long feest) in Beijum afgesloten. Drie weken geleden besloten vijf jonge moeders: Marjan. Lenny, Maritt, Bianca, Somy en Marjolijn een deel van de groene long in Beijum om te toveren in een Sociale Long. Afgelopen zondag was het zover met de volle ondersteuning van het Team van Boerderijum en het Trefpunt werd van start gegaan. Zie de verslaglegging door Radio Beijum http://radiobeijum.nl/

Lange rij wachtenden voor knipbeurt Voordeelkappers
Een deel van ondernemend Beijum en aantal enthousiaste personen zegden hun medewerking belangeloos toe. En afgelopen zondag was het zover. En werd hard gewerkt aan het tot stand brengen van verbinding in de wijk. Met Yoga, Jembe ( ) constructies van Bamboe maken, verhalen over de geschiedenis van Beijum en ga maar door. 

 Speciaal voor kinderen waren er schmink foto hoeken waar o.a Roodkapje en de fotograaf kinderen even lieten plaats nemen in een droomwereld. Op de ruil beurs ging soms onverwacht een kinderwens in vervulling. Er werd door de kapsters van Voordeelkappers Beijum van 10.00 tot 16.00 keihard gewerkt om een hele rij Beijumers professioneel en voor niets te kortwieken. En waarom voor niets? Omdat sociaal ondernemen er gewoon bij hoort zoals Monique van Voordeelkappers het zo mooi verwoorde op de lokale radiozender. 

De gratis overheerlijke pannenkoeken waarvan het beslag te beschikking was gesteld door Korenmolen Wilhelmina vlogen weg. De kosten van het evenement 70 euro afkomstig uit de huishoudbeurzen van de moeders voor een broodje en een pakje drinken voor de vrijwilligers.

Als afsluitening hadden de moeders een heel bijzondere attractie Buikdansgroep Vasara. Het meest fascinerende daaraan is de filosofie achter het buikdansen. Deze activiteit is een typisch vrouwenaangelegenheid. En zoals Tinneke Rouw en een van de danseressen het zo mooi verwoorde: het is gewoon leuk en is het gezond voor lichaam en geest.. Bij het dansen worden alle spieren van het lichaam gebruikt. Vooral de buikspieren maar daar is de chakra van de vrouw ook het sterkst. En het buikdansen geeft vrouwen zelfvertrouwen of girlpower. Hun optreden was in feite een metafoor voor de hele dag. Mensen doen iets wat ze leuk vinden of het nu schminken is of pannenkoeken bakken of buikdansen helpen daarmee anderen en krijgen zelf waardering en maken zo het geheel sterker en beter.

De dag was meer dan een succes. In de geschiedenis zijn er dagen dat het lijkt of ergens een streep wordt getrokken. Op 23 augustus is zo,n streep(je) gezet in de wijk in de vorm van een sociale flash mob. Een flashmob (Nederlands: "flitsmeute") is een (grote) groep mensen die plotseling op een openbare plek samenkomt, iets ongebruikelijks doet en daarna weer snel uiteenvalt. Bij een Sociale flash mob valt de groep niet weer uiteen.

(Twee ondernemers, Saskia Nieboer van de Groene Zon en Linda Koeman van Cycle shop Beijum konden tot hun spijt niet meedoen)

Lammert Doedens 24 augustus 2015

JF, foto rechts van de Facebookpagina 'Sociale Long'. Zie video van het dansoptreden van Vasara.


Geen opmerkingen: