woensdag 12 augustus 2015

TOCH GEEN BLAUWALG-LOZE ZOMER KARDINGEPLAS

De zomer van 2015 was bezig om een record aantal stranddagen aan de Kardingeplas te verzorgen. Er werd volop gezwommen, gebarbecued, zandtaartjes gebakken, gezond natuurlijk, maar de feestvreugde is voorbij. Het abonnement op blauwalg bij de zwemplas tussen de wijken Lewenborg, Ulgersmaborg en Beijum is weer met een jaar verlengd.


Er is weer blauwalg aangetroffen in het zwemwater van De Lijte bij het Paterswoldsemeer en de Kardingerplas. De hoge concentratie kan leiden tot huidirritatie en maag- en darmklachten. Zo spoedig mogelijk worden waarschuwingsborden bij de recreatiegebieden geplaatst. Oog-tv De blogger had een bericht klaarliggen over wat de eerste blauw-alg vrije zomer in jaren had moeten worden. Een buurtgenoot vertelde hem onlangs dat het schier onmogelijk was dat de algen dit jaar toe zouden slaan: "De doorstroming van het water is enorm verbeterd, het is praktisch constant in beweging, het moet dit jaar goed komen."

Dat doet het dus niet. Er worden waarschuwingsborden geplaatst waarop zal komen te staan dat je beter niet het water in kan gaan.

Hemeltergend dat het op de een of andere manier niet te realiseren is dat honderden mensen een zomer lang zorgeloos en gezond van deze prachtige zwemplas in de achtertuin van Beijum kunnen genieten.

Geen opmerkingen: