zondag 23 augustus 2015

SOCIALE LONG-FEESTJE IS OPMAAT NAAR MEER LONG-ACTIVITEITEN

Vandaag is het dan zo ver, tussen 10 en 17 uur wordt bij het Trefpunt en de Boerderijum het eerste Sociale Long-feestje gehouden. Zie de dagelijks berichtgeving van afgelopen week.
Het evenement van vandaag staat niet op zichzelf, het is de opmaat naar een uitgebreidere en actievere Sociale Long van Beijum. Zie bovenstaand bericht dat afgelopen week in Dagblad van het Noorden verscheen. En lees beneden nog eens de plannen die op de besloten Facebook-pagina van de 'jonge moeders uit Beijum' staat.

De hele week zijn voorbereidingen getroffen...(van Facebook)
Wat zou het mooi zijn als we hier een mooie grote, centrale speel- en ontmoetingsplek in de wijk zouden krijgen. Een plek √† la Stadspark of Noorderplantsoen, waar je lekker in het groen kunt spelen met je kinderen. Dit als aanvulling op een centraal, kloppend hart van de wijk, waar altijd iets leuks te doen is voor iedereen – voor jong en oud.
In de sociale long hopen we te verbinden en versterken wat er al is in de mooie, groene zone rondom de Wiershoeck, Het Trefpunt, de Kindertuinen, Boerderijum, het voetbalveld en het Pedal Park.
 Het is een mooi gebied met veel ruimte voor ontspanning en groen voor kinderen, jongeren, ouders en ouderen. Graag willen we dit gebied nog mooier maken. Zodat het een plek wordt waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten, van elkaar kunnen leren, samen kunnen eten en hobby’s uit kunnen oefenen. Een plek waar iedereen zich thuis voelt en graag wil zijn.
Dat klinkt goed, "verbinden en versterken in de groene zone rondom de Wiershoeck, Trefpunt, Kindertuinen, Boerderijum, voetbalveld en het Pedal Park."
Maar waarom is het evenement van vandaag dan alleen in en rond de twee genoemde locaties gesitueerd? Waarom niet op het voetbalveld en bij het Pedal Park? Enerzijds heb je de faciliteiten, twee gebouwen, en daarbij komt de welkome en hartelijke sfeer die Boerderijum en Trefpunt uitstralen. En als uitprobeer-evenement (slaat het aan en wordt het druk?) moet je niet direct te verspreid opereren als er weinig mensen op af komen.

Maar wat ook een rol kan meespelen is dat een verlichte geest van de bewonersclub tien dagen geleden opeens begon te orakelen over een vergunning die de organisatoren van het wijkfeest zouden moeten hebben. De club kon het wijkinitiatief alleen maar 'steunen' als de de vriendjes van werkgroep Groene Long niet tegen de haren zouden worden ingestreken, de werkgroep die wars is van alle mogelijke activiteiten in de groenstrook van Beijum (waaronder Buitenfitness).

De dames van Sociale Long zijn meer van harmonie, overleg en verbinden dan van conflict en de strijd aan gaan, en dat siert ze. Dat laat onverlet dat mocht het feest vandaag een daverend succes worden, de vervolgevenementen zich waarschijnlijk zullen uitbreiden tot buiten de Boerderijum en het Trefpunt. En waarom-niet?
Om de doodeenvoudige reden dat de Long (Groene Hart) van alle Beijumers is, en niet van een handjevol mensen dat denkt het monopolie er op te hebben (en er regeltjes bij gaan halen om de plannen onder eigen controle te krijgen).
Als Beijumers de Groene Long van de wijk structureler willen laten bruisen, en er een sociale ontmoetingsplek van willen maken, dan zal dat gaan gebeuren.

Kinderachtige geneuzel over een vergunning moeten aanvragen zal daar dan geen verandering in brengen. Buitenfitness en Sociale Long verdienen een eerlijke kans, los van benepen en eigengereide dorpspolitiek van een paar figuren uit Beijum.

Geen opmerkingen: