maandag 10 augustus 2015

VIDEO EN FOTO'S AMKEMAFLAT-COMMOTIE


Ze zullen deze dag niet gauw vergeten, de pakweg 45 bewoners van de Amkemaflat die vanochtend hun huis uit moesten omdat er een gevaarlijke penetrante gaslucht was geconstateerd.
Iedereen die de blogger sprak was vol lof over de rol van de politie, de ambulancedienst en de mensen van Enexis:" Geweldig, ze hebben ons goed door de hele toestand geleid." De humor ontbrak niet: "Ik had alleen gebak bij de koffie gewild."

Bekijk de video. Daarop is o.a.  te zien wat er rond de Amkemaflat gebeurde, de opvang in de Kleihorn en de geruststellende toespraak van een brandweer- commandant.
Het nieuws uit Beijum ging vandaag landelijk. Op  http://nos.nl/artikel  (met foto's van Beijumnieuws) staat:
In Groningen zijn ongeveer veertig woningen enige uren ontruimd, omdat er een gevaarlijke concentratie gas in een van de woningen was gemeten. De bewoners van de portiekwoningen moesten de straat op. Het netwerkbedrijf Enexis ontdekte buiten een gaslek. Met behulp van metingen door de brievenbus werd ontdekt dat er ook gas in de woningen was gelekt.Na enige tijd kon de leiding worden afgesloten. Er werd geen gas meer gemeten en de bewoners konden terug naar hun huis. In totaal zijn appartementen aan vijf trapopgangen ontruimd. In de woning waar het gas is gevonden, was een vrouw aanwezig. Zij is voor controle naar het ziekenhuis gebracht.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Een compliment voor onze blogger omdat hij een vakantiedag opoffert voor belangrijk nieuws uit de wijk. Goed gedaan Johan!

Kees Huizenga zei

Lees tevens dit artikel van de Brandweer Groningen op:

http://brandweer.groningen.nl/nieuws/zo-n-40-woningen-ontruimd-in-groningen-na-gaslek


“Zo'n 40 woningen in Groningen ontruimd na gaslek

Aan de Amkemaheerd in de Groninger wijk Beijum hebben maandag 10 augustus een flink aantal bewoners tijdelijk hun woning moeten verlaten vanwege een gaslekkage. Eén van de bewoners rook omstreeks 10 uur gas en belde Enexis. De monteurs die snel ter plaatse waren constateerden en maten (via een brievenbus) inderdaad een aanzienlijke hoeveelheid gas in een woning. Daarop werden de hulpdiensten ingeschakeld. Politie en brandweer zorgden voor een snelle ontruiming van het appartementencomplex, in totaal zo'n veertig woningen. In de woning waar het gas gemeten werd, was nog een persoon binnen. Zij kon door een snelle actie uit haar huis worden gehaald en is uit voorzorg mee gegaan met de ambulance naar het ziekenhuis.

De bewoners werden in eerste instantie op straat opgevangen. Daarna is door de gemeente al snel een opvanglocatie geregeld, namelijk buurthuis Kleihorn. Ruim twintig personen maakten gebruik van het aanbod om daar even te bekomen van de schrik.

Nadat de omgeving was afgezet, zijn medewerkers van Enexis aan de slag gegaan om de gasleiding aan beide kanten van het complex af te sluiten. Toen dat eenmaal was gebeurd, konden brandweerlieden naar de woningen om te meten of er nog steeds gas aanwezig was. Dankzij de openstaande deuren was de hoeveelheid gas op dat moment al weer minimaal. De bewoners konden vervolgens omstreeks drie uur terug naar woningen.

Waar de lekkage exact heeft gezeten en wat de oorzaak was, is nog niet bekend. Enexis doet hier uiteraard onderzoek naar en voert de nodige reparaties uit.”

Einde citaat.


Ik heb erg veel waardering voor de professionele hulpverlening door de Brandweer Groningen, de politiefunctionarissen, de gemeentelijke Hulpdienst tijdens een crisis, Enexis, woningstichting Patrimonium en de medewerkers van De Kleihorn.

Johan Fehrmann, bedankt voor de uitstekende verslaglegging voor Beijumnieuws. Jouw warme compassie voor Beijum is onbegrensd.