vrijdag 28 augustus 2015

TIJDELIJKE BEWONERS VOOR DE DOEFMAT GEZOCHT

"Ik kreeg net een telefoontje van Carex, de gemeente Groningen begint toch nog niet aan de verbouwing van de Doefmat, het duurt nog zeker twee maanden of langer. Dus ze zijn momenteel weer op zoek naar nieuwe bewoners voor korte tijd." 
Dit bericht kwam zojuist binnen van een bewoonster die ruim anderhalf jaar in het voormalige schoolgebouw heeft gebivakkeerd en bezig is om te vertrekken.

Zoals alle bewoners, en degenen die er een bedrijfje hebben gehad aan het vertrekken zijn. Zie bovenstaande foto, een weekje geleden gemaakt, een oud bewoner van het pand toetert nog even en verdwijn met al z'n huisraad richting andere huisvesting.
Carex is de organisatie die twee jaar woonruimte heeft geboden in het pand als een soort van anti-kraak. Zie hoe het twee jaar geleden begon. Er verbleven tevreden bewoners en anderen hadden een bedrijfje opgestart.
Midden in de afgelopen vakantie kreeg iedereen te horen dat de woon-of werkruimte voor 1 september ontruimd moest zijn. WIJ-Beijum zou er namelijk gehuisvest worden.
Een paar dagen geleden werd bekend dat WIJ een plek gaat krijgen in een groot nieuw te bouwen complex op het Innersdijk-terrein bij Plein Oost, zie nog eens dit bericht. Maar dat gaat nog minstens twee jaar duren.

De plannen waren oorspronkelijk dat het Doefmat gebouw vanaf 1 september verbouwd zal worden voordat WIJ er in zou komen, en dat dit wel drie maanden tot een half jaar zou kan gaan duren.

De blogger weet nog niet van de hoed en de rand, er is grote kans dat er een kosten baten-aspect mee speelt wat maakt dat de verbouwing van de Doefmat vooraleerst wordt opgeschort. Want drie maanden of nog langer verbouwen en een oud krakkemikkig gebouw voor een korte periode (tot Innersdijk terug is) opknappen, gaat natuurlijk behoorlijk in de papieren lopen.

Al met al worden er nu tijdelijk bewoners gezocht. Dat mag je een jojo-beleid noemen.
Binnenkort een blogbericht over het vertrek van een kunstenares die een praktijkje had in de Doefmat.
(Foto's links en rechts zijn begin deze week gemaakt, vertrekkende bewoners laten de nodige rommel achter)


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Het zou een goed idee zijn om er asielzoekers op te vangen. Ze kunnen deze mensen een korte opleiding geven zodat ze in Groningen of Beijum aan het werk kunnen. Dit is goed ivm de vergrijzing; er moeten namelijk meer werkenden komen om de ziektekosten en uitkeringen te kunnen betalen. Misschien een idee voor meer Beijumers? Soms heb ik wel eens het gevoel dat 'werken' in deze wijk een vies woord is geworden.

Anoniem zei

Dus de gemeente gaat een nieuw te bouwen pand op plein Oost huren om de verpaupering tegen te gaan? Wat een vreemd argument. Ga kijken op plein Oost en je ziet een schitterend natuurgebiedje aan het ontstaan. Niks verpaupering. En als daar dan gebouwd moet worden en je wil meer bezoekers en dus klanten voor plein Oost, waarom komen daar geen nieuwbouw woningen?

Het voormalige Doefmat gebouw en terrein zien er niet uit. Zie daar de verpaupering. Het pand mag het nu doen met een slappe facelift en het vooruitzicht over twee jaar weer verder te vervallen. En wat gaat er dan met het pand en het terrein er omheen gebeuren? Iemand een toekomstvisie toevallig?

Ik snap echt niet dat de gemeente dure nieuwbouw gaat huren terwijl ze prima geschikt te maken leegstaand pand in bezit hebben. Geld weggooien heet dat.