donderdag 27 augustus 2015

VANDAAG IN DAGBLAD VAN HET NOORDENDagblad van het Noorden bericht vandaag over de onrust in Beijum i.v.m. de komst van mogelijke TBS-ers naar Beijum. Klik de afbeelding groter om het beter te kunnen lezen.
Driekus Vierkant reageert via Twitter gevat en op zijn/hun manier lollig:
 MaarBeijum is toch al één groot begeleid wonen project?
Ene advocaat Niek Heidanus reageert vooringenomen en slecht geïnformeerd:
 'Beijum vreest tbs'ers'. Veel boze bloggers èn onwetendheid. In Beijum wonen al héél lang tbs'ers. Zonder problemen!
Dat er al jaren ex-TBS ers in Beijum wonen is niks nieuws onder de zon, die wonen waarschijnlijk in elke wijk in de stad. De blogger is niet boos in deze, zoals Heidanus suggereert, maar verbaast over het feit dat sommige al jaren in de wijk wonende kwetsbare psychiatrische patiënten uit BW-Beijum moeten vertrekken om plaats te moeten maken voor ex-gedetineerden. Sommigen zijn daar erg boos en verdrietig over. Dat TBS-ers die hun straf en behandeling hebben uitgezeten terug gaan naar de maatschappij, en dus ook naar Beijum, is all in the game. Maar dat is een ander verhaal. Het gaat hier om een groep die gecentreerd in de Onnemaheerd, midden in een woonwijk en naast een school gestald gaat worden. Als voldongen feit. Zonder communicatie vooraf met de buurt en de omwonenden. Met zo'n houding creëert Lentis geen draagvlak maar weerstand.

Meer reacties op de Facebook-pagina, klik het logo derde van boven linksboven open om ze te lezen.

Update 12:53 uur; vanuit de Onnemaheerd kwam onderstaande reactie:

"Lentis, leg de leugen af en spreek de waarheid."

Naar aanleiding van het bericht van DvhN van vandaag. Na beraad krijgt de krant wel een toelichting. De bewoners die er om gevraagd hebben niet. We zijn als bewoners van Beijum, of dit ook voor de ouders en of verzorgers van de bewoners van Beschermd  Wonen geldt weet ik niet, dus aan het lijntje gehouden, voorgelogen en worden nu echt gewoon voor het blok gezet. 

Dit is een zeer ernstige en kwalijke zaak.  Op dit moment zijn met een aantal bewoners brieven aan het opstellen die volgende week aangetekend naar de zes koppige Raad van Toezicht van Lentis gaan. In deze brieven vragen we of het mogelijk is om de het plaatsen van TBS ers in het pand op de Onnemaheerd terug te draaien. Er is nu al zoveel schade  aangericht dat dit echt in onze de enige redelijke maatregel kan zijn. Er komt een petitie site waar mensen hun handtekening kunnen plaatsen als ondersteuning van het verzoek om de beslissing terug te draaien. En we gaan ons oriënteren welke juridische of bestuurlijk stappen er gezet kunnen worden.

Ter overdenking zou ik Lentis de volgende boodschap willen meegeven:
Efezers: 4:25 Leg daarom de leugen af en spreek de waarheid, ieder tegen zijn naaste, wij zijn immers leden van elkaar.

Lammert Doedens Onnemaheerd  namens een groeiend aantal bewoners

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Lang geleden waren er vlakbij deze plek mensen uit de Mesdag kliniek die als vrijwilliger werkten .
Ze hadden zware delicten gepleegd , en bijna niemand wist er van .
Later zag ik bij "Buch in de bajes " een van deze clienten .
Hij is inmiddels een van de zwaarst bewaakte gevangenen van Nederland , en levensgevaarlijk .
Dus ja , wat is wijsheid ?

Willem Pauwelussen zei

Onze plaatselijke pers doet er verslag van op http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/onrust-over-tbs-ers-in-beijum-12948743.html.
"Dagblad van het Noorden krijgt wel een toelichting", lezen we hier. Zij wel, Beijumnieuws dus niet.
Maar veel voegt het niet toe.
Citaat van woordvoerder Petra de Maar: "Mochten er wel tbs'ers bij zijn dan begeleiden en beveiligen we hen heel goed. Zij gaan heel langzaam terug naar de samenleving. Pas als het veilig is, krijgen ze meer vrijheid."
Dus er komen in ieder geval TBS-ers te wonen.
Mij lijkt dat de omwonenden dan minstens mag worden verteld hoe dat 'begeleiden en beveiligen we hen heel goed' er exact uit gaat zien. Doen ze zelf boodschappen, of gaat er altijd iemand mee? Gaat 's nachts de buitendeur op slot zodat ze niet de straat op kunnen? Zijn ramen en deuren zo verzegeld dat niemand toezichtloos naar buiten kan? Onder welke voorwaarden is bezoek toegestaan? Is daar toezicht op?
We horen gewoon te vaak over ontsnapte delinquenten op proefverlof dan dat we met de algemeenheden van het soort van De Maar genoegen kunnen nemen.

Anoniem zei

Mooi praten die lentis net als dat de klinieken niet vol zitten en het afzwakken zie dit artikel http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=150245
Maar zowel de kliniek aan de Hereweg als het umcg zitten bomvol waardoor patienten die een gevaar voor zichzelf of een ander lopende bommetjes zijn.

Jan zei

Lentis liegt bedriegt en goochelt. Over de ruggen van patiënten klotebeleid neerzetten. Plaatsen inzetten voor patiënten van de Mesdag in dagblad. Hallo mensjes, daar zitten alleen maar tbsers. Nieuwkomers zijn niet uitsluitend tbs-ers zeggen ze dan. De moordenaars en verkrachters worden jarenlag gevangen gezet. Maar je mag de van mesdag geen gevangenis noemen. Fiets eens lang op de Heereweg, of dat een gevangenis is. Lentis doe niet zo schijnhelig naar je patienten je personeel en naar de maatschappij toe, zeg gewoon dat geld het allerbvelangriekste is voor jullie bah