maandag 26 oktober 2009

CDA WIL DAT OVERLAST IN BEIJUM STOPT

De CDA-fractie wil dat er op korte termijn een einde komt aan de overlast van jongeren in de wijk Beijum. De raadsfractie pleit voor een brede aanpak door de politie en jongerenwerkers in samenwerking met bewoners. Dat schrijft het CDA in een brief met vragen aan het college. Aanleiding voor de vragen is de reeks van vernielingen en brandstichting in en bij het winkelcentrum in Beijum afgelopen donderdagavond en –nacht. Toen werden de ruiten van zeker 13 auto's kapot geslagen en de ramen van vier scholen ingegooid. Ook was er een molotov-cocktail gegooid tegen een drankzaak in het winkelcentrum Beijum-West. Eerder werden er putdeksels door de ramen van winkels gegooid, brandjes gesticht en0 vuurwerkbommen afgestoken. Bron: http://www.dvhn.nl/ De foto is ook van de site van het Dagblad. Het is een onzorgvuldig gekozen foto van minstens 5 jaar oud. U ziet een bushalte op Plein Oost ten tijde dat de busbaan hier nog was. En laat Plein Oost nou net niks met het hele gebeuren van afgelopen donderdag te maken hebben. Update dinsdagmiddag 13.20 uur: Ik vind het prima dat er gereageerd wordt op dit artikel. Maar let er aub op dat de reacties niet nog erger worden dan de aangerichte schade van afgelopen week! Mick van Wely, lid van de stadsredactie van het Dagblad van het Noorden, stuurde onderstaande reactie op: Waarom zouden we in godsnaam Beijum in een kwaad daglicht willen stellen? Onlangs hebben we nog aandacht gegeven voor deze site en de krant staat vol met leuke items over de wijk. We hebben erg veel telefoontjes gehad van bewoners van Beijum over de vernielingen. Dat we er juist aandacht aan moeten besteden zodat er wat aan gedaan wordt. Wat betreft de foto bij het artikel op internet (!!!, dus niet de krant): we gebruiken hier vaak archieffoto's ter illustratie. Zoals een intelligente lezer heeft opgemerkt, zitten we inderdaad aan budgetten vast. Overigens denk ik dat ongefundeerde en opruiende reacties zoals hierboven van mevr van Dam slechter zijn voor het imago van de wijk, dan een goed onderbouwd politie- en politiek verhaal over vernielingen in de wijk. Mick van Wely (Dagblad vh Noorden) Nachrift Johan Fehrmann: Een uur geleden plaatste ikzelf voor de verandering ook eens een reactie onder dit artikel. Voor deze gelegenheid wil ik de reactie bovengronds nog even herhalen: meningen zijn prima maar ik duld geen (anonieme) reacties die net zo vernielzuchtig zijn t.o.v. de wijk als de gebeurtenissen van driekwart week geleden!

30 opmerkingen:

karin.p. zei

Heb het al lang met die krant gehad, het zijn sensatiezoekers en een kei in het verdraaien van de boel.
Regelmatig gebeurd dat met dingen die in Beijum gebeuren en afgelopen week heb ik het zelf ondervonden met een interview wat mijn dochter en ik gaven.
Het uiteindelijke artikel was totaal anders en erg negatief neergezet :-(

Anna van Dam zei

de krant moet verkopen.
En politici leven van de problemen van de burgers.

Allemaal weer heel fijn voor elkaar.
En beijum staat er weer rottig bij. Ik wil die cdaér wel eens aan de tand voelen. Dit kan toch niet. Alsof de wijk weer onleefbaar is door vervelende jongeren. Dit was een incident toch? Nou ja ik merk toch al nooit iets van nare toestanden in Beijum. Alleen maar heel veel plezierig woongenot.

Anna van Dam zei

Ik heb gebeld met de redaktie van het DVHN.

De reaktie:
Op internet plaatsen we wel vaker archieffoto's want anders is het te duur voor ons.

Toen ik daar commentaar op had verwees men mij door naar de redaktie van de donald duck.

Internet wordt kennelijk niet als een serieus medium gezien bij het DVHN. Als foto's van 5 jaar oud worden geplaatst dan vind ik kan je als medium en journalist jezelf toch niet serieus nemen.

Maar dat doen de journalisten toch al niet, het zijn broodschrijvers, heel wat talent gaat daar verloren.
Jammer, zo werkt het systeem.

Gelukkig is er nieuwe media, en het blogspot van onze enige echte journalist uit Beijum.
Power to the people!

Anna van Dam zei

Trouwens willen jullie de heren er ook op aan spreken, doe dat gerust:
088-8004444 DVHN, vragen naar stadsredaktie

Frank zei

Anna, draaf je niet wat door? Er zitten toch ook vrouwen in de stadsredactie? En is het nou zo erg dat ze een archieffoto plaatsen? Het is idd een beetje onzorgvuldig gekozen maar het is toch geen ramp?

Anna van Dam zei

Het gaat niet om de foto, dat is een symptoom. Je zet toch geen foto van een plein dat geheel getransformeert is en geen enkele last heeft gehad van de overlast. De journalist kent Beijum niet eens lijkt het zo.

Het gaat er om Beijum weg te zetten als een probleemwijk. Om mee te gaan met de hype van de dag, dingen in een perspectief te plaatsen waar wij bewoners niet van gediend zijn.

Is er nl. heel veel last van jongeren in de wijk?
Ik merk dat niet.
Ik zie dat niet en hoor dat niet van anderen.
Dit incident wordt geplaatst alsof Beijum terug bij af is. Of dat er nooit iets is veranderd.

Beijum is echt heerlijk om te wonen.
Van journalisten mag je in een democratie verwachten dat ze een beetje kritisch zijn en niet alleen de heren van het pluche bedienen.

p.s.
Het waren toevallig heren op de redaktie deze keer.

Anna van Dam zei

oh, ja, en de dames van het pluch natuurlijk Frank ;)

Anna van Dam zei

En eigenlijk vind ik het ook jammer dat een paar kinderen die doordraaien alle media opeisen in de pers.

Natuurlijk moet je daar iets, veel mee doen. Af en toe heb je die dingen ( die behoorlijk heftig zijn ) en dan natuurlijk moet iedereen in actie komen, ouders,hulpverleners,psychiaters, maatschappelijk werk,dominee, politie enzovoort.

Maar dat spreekt toch voor zich!
Daar voor bestaan al die instanties toch.

Alie zei

ik vind het super jammer dat Beijum door een klein groepje relschoppers weer negatief in het nieuws komt. (ik hoor mn familie alweer denken..;-) )
Hoe dan ook, wij merken er (nu) ook niks van, behalve dan de school van de kids die regelmatig doelwit is...overigens deze keer niet, er zit wel een ster in een ruit maar weet niet of het door deze relschoppers komt of door andere onverlaten.
Ik vind het echt onproffesioneel om zulke oude foto's te plaatsen in een krant die dagelijks nieuws brengt. Oke dat je er geen fotograaf heenstuurt. Maar kijk dan op Beijumnieuws, daar kun je gewoon de foto's van af halen die je nodig hebt. Zo moeilijk is het toch niet? Als het gaat over de burgemeester staat er toch ook geen foto van Wallage??
Absurt gewoon. Maar blijkbaar helpt klagen door mondige mensen ook niet. Anna, ik vind het super dat je wat hebt gedaan. Ik zie het mezelf nog niet doen. Kranten moeten dingen schrijven om te verkopen, ook in deze buisness is de recessie voelbaar uiteraard. Maar dit gaat al veel langer. Zie het verhaaltje van Karin P, en dat is niet de eerste keer dat ze het zo doen. Gewoon verdraaien de boel, zodat het mooier, beter, spannender, smeuiiger lijkt dan het daadwerkelijk is.
Ongelovelijk.
Geen wonder toch dat mensen de krant niet meer lezen? Objectief zijn ze niet. (lijkt op BOB... sorry hoor).
Jammer jammer voor onze mooie wijk. Al dat negatieve gedoe. Wij hebben onze draai helemaal gevonden en blijven hier nog jaren wonen, absoluut.
Zo, weer een steunbetuiging aan Beijum!

Anoniem zei

Gewoon met mekar de krant opzeggen doen ze ook met banken is het zo over

Johan Fehrmann zei

Beste mensen, het is niet mijn bedoeling om me hier in deze discussie te mengen. Wel één ding: een oproep om allemaal de krant op te zeggen ivm één ongelukkig geplaatste foto gaat me te ver.Net als dat je heel Beijum niet kunt veroordelen om een paar relschoppers zo hoef je het Dagblad niet neer te sabelen (dat kunnen ze vast wel hebben maar oproepen om massaal de krant op te zeggen gaat me te ver)om één ongelukkig geplaatste artikel. Oproepen in die trant, en vooral ook anonoiem geplaatst worden niet meer getolereerd.

Anna van Dam zei

Hm, dat vind ik dan wel weer jammer.
Ook hier kan je de dingen in perspectief zien.

Iemand die ziet dat de banken waar je je geld veilig denkt te zetten, een casino is en de krant die je leest ter informatie al dan niet opzettelijk nalatig is in zijn taak.

Niemand zal zijn krant opzeggen omdat anoniem dit heeft gezegd.
Het laat de frustratie van de gewone man/vrouw zien die inziet dat wat hij dacht dat was, niet is.Anoniem ja

Anna van Dam zei

Natuurlijk moet er iets aan vreselijk vandalisme gedaan worden.

Maar het gaat om het artikel.
Als lezer krijg ik de indruk alsof er heel veel overlast is in beijum van jongeren en dat wat donderdag is gebeurd de druppel is die de emmer doet overlopen.

En dat is toch geen juiste indruk, of wel.

Anna van Dam zei

"Opruiende reaktie" van mevrouw van Dam:

opruienis volgens de VanDale woordenboeken:
op·rui·en ruide -, h -geruid openlijk aanzetten tot het plegen ve strafbaar feit


Waar in mijn schrijfsel doe ik dit???

Voor de rest laat ik het hier maar bij,uit respect.

Chris zei

Dit heeft helemaal niets meer te maken met de wijk in een kwaad daglicht zetten. Er wordt gewoon enorm veel gesloopt. Er liggen toch wel vaak ramen uit het winkelcentrum niet? En een heel winkelcentrum dichttimmeren rond de jaarwissleing is zeker ook normaal?

Ten opzichte van andere wijken in Nederland is er gewoon een probleem.

Alie zei

mwoch, ken er nog veel meer wijken noemen die het slechter getroffen hebben. Het lijkt alleen nu even erg. Maar wat is erg? Misschien kan iemand van de buurtagenten een vandalisme grafiekje ophoesten met cijfers over groningen en bepaalde wijken daarin en andere wijken in andere steden. Ik denk dat het dan best meevalt.
Misschien kan het dagblad daar iets mee??
Overigens heb ik geen abonnement. Had ik die wel, zou ik hem niet opzeggen vanwege 'anoniem'. Een tijdje terug hadden we twee weken een proefabonnement die we niet besteld hadden (dus verkeerd bezorgt) het kostte twee telefoontjes om er af te komen. Van deze twee weken heb ik denk ik 2 kranten gelezen, de rest heb ik de buren mee blij gemaakt.
Groetjesss.

Chris zei

Ten opzichte van het gemiddelde in Nederland is er gewoon een probleem. Dat er wijken zijn waar het nog erger is, dat zal best. Daar moet dan ook maar eens een bezem door heen.

Als je het goed bekijkt is het niet eens relevant wat er in andere wijken gebeurt. De spullen van een ander worden gesloopt en dat kan per definitie niet. Persoonlijk erger ik me toch behoorlijk aan dat kapotte glas in het winkelcentrum. En dat is meer regelmaat dan uitzondering.

Trouwens als het mijn gall en gall was, dan ging ik de ramen aan de buitenzijde definitief voorzien van baksteen. En ook het leger inzetten in plaats van de ME bij de jaarwisseling. Het lijkt hier de laatste jaren wel een oorlogsgebied.

Anna van Dam zei

Als ik lees wat er donderdag is gebeurd, dan is er behoorlijk over de grens gegaan.

En dat daar onmiddellijk actie op wordt ondernomen, dat hoeft voor mij niet in de krant, dat lijkt me evident. Als dat een nieuwsfeit is, dan begrijp ik er nog maar weinig van.

Het is echt heel erg jammer dat deze dingen in Nederland gebeuren. Maar het is niet iets specifieks voor Beijum. Rijd eens een rondje in de stad met oud en nieuw en je ziet overal oorlogsgebieden.

Ik vraag me af wat die mensen bezielt als zij dit aanrichten. Is het een symptoom van een ontwrichte samenleving. Zijn er zaken die wij fundamenteel anders moeten doen?

Anna van dam zei

Wil je meer feiten weten van de verschillende wijken in Groningen kijk eens op http://groningen.buurtmonitor.nl/
Wel ff opletten want het zijn niet hele verse cijfers!

Johan Fehrmann zei

Beste Anna,
als je er open voor staat wil ik je graag interviewen voor Beijumnieuws. Wat je beweegredenen zijn, hoe je tegen bepaalde zaken aankijkt etc. Als je wil neem dan contact op via het mailadres op de blog.
Vriendelijke groeten,
Johan Fehrmann

Chris zei

Er gebeurt tijdens de jaarwisseling op wel meer plaatsen wat, inderdaad. Maar het in moeten zetten van ME, dichttimmeren van hele gebouwen en het plaatsen van zeecontainers komt toch echt niet veel voor.

Zulke excessen hebben helemaal niets te maken met een onwrichte samenleving, maar gewoon met fatsoen en eigen verantwoordelijkheid. Voor sommige handelingen bestaat geen excuus. Het is gewoon de verantwoording van de individuen zelf. Hier helpt maar een ding en dat is heel hard aanpakken van de asociale elementen.

Alie zei

mee eens, maar dan moet je ze wel te pakken krijgen/hebben/houden..
Dat is het lastigste onderdeel denk ik. Toch maar toezichtscamera's plaatsen bij het winkelcentrum (of zijn die er?? is me nog nooit opgevallen)
Echt goeie, die mensen duidelijk herkenbaar in beeld kan brengen, en op verschillende plaatsen (waar de vernielers niet bij kunnen welteverstaan)
Maarja... iets willen en iets kunnen zijn twee verschillende dingen..

Kees Huizenga zei

Ik herhaal een eerder pleidooi:

ga civiele heerdwachten, schoolwachten, winkelcentrumwachten, Boerderijumwachten, buurtcentrawachten, etc. oprichten! In goede samenwerking met de regiopolitie, wijkagenten en stadswachten. Met mobiele telefoons en andere apparatuur.

"Veldwachters" in de dolle dreven van Beijum! Burgerlijke Bromsnorren met een wijkantenne.
Burgerschapszin en (wijk)verantwoordelijkheidsgevoel.

Een vorm van publiek-private-samenwerking op heerd-, buurt- en wijkniveau. Wegkijken en gedogen kan niet meer!!! Toch?

Heel belangrijk is het vormen van alerte heerdcomités. Kunnen we hier niet eens over brainstormen?

STIEL, MJD Beijum, de Vensterwijk Beijum, de OB Beijum, de stichting Buurtcentra in Beijum, de SDC Noorddijk, de Boerderijum Beijum, Pand 49, de ondernemers van Beijum-West en Beijum-Oost, etc. kunnen meedoen.

Zie:
http://beijumnieuws.blogspot.com/2009/10/hoe-zal-het-met-de-vernielzuchtigen.html

25 oktober 2009

Gisteren ontving ik een mooie reactie van de fractieleider van de CDA-fractie, de heer mr. Jan Seton. Het voorstel van het CDA sluit aan bij mijn voorstel en andersom. Op 3 november a.s. zullen we met elkaar gaan spreken. Op Innersdijk.

Chris zei

Niets heerdwachten en dergelijke. Het is gewoon een taak van de politie. Eventueel tijdelijk en onopvallend camera's gebruiken, de daders pakken en de schade verhalen op de daders en wanneer van toepassing ook op de ouders. Natuurlijk de kosten vermeerderen met een forse boete. En dan geen boete van €100,- maar minstens een viercijferig bedrag. Dan is het snel afgelopen hoor.

Probleem in Nederland is dat we veel te zacht zijn, er worden altijd allerlei oorzaken gezocht om bepaald gedrag te verklaren. Deze oorzaken liggen altijd buiten het individu. Daar moeten we echt mee stoppen. Zaken vernielen, dat betekent dokken. Overlast veroorzaken in de woonomgeving betekent direct huisuitzetting. Wedden dat overlast en vernielingen afnemen als bekend is dat je direct hard wordt aangepakt?

Voor aso's gaat hetzelfde op als voor kleine kinderen, ze proberen uit waar de grenzen liggen. Kort houden en genadeloos afstraffen dus.

karin.p, zei

Helemaal mee eens en even over de dvhn en Beijum naar beneden halen.

Gister moest mijn dochter op de fiets naar floreshuis dansen en daar waren tig fietsen vernield en minstens 1 fiets gestolen die van mijn dochter :-(
Vandaag had ik contact met het Floreshuis en zei vertelde mij dat ze al weken worden geteisterd door vernielingen van fietsen en lantarenpalen etc.

Ze hebben diverse malen de politie verwittigd en die is er mee bezig, ik zal in ieder geval aangifte doen maar het is dus ook elders hommeles

Anna van Dam zei

Eerst:
We moeten daders begrijpen en het in de achtergrond zien en op die manier er mee omgaan

gevolg: We doen alsof we alles begrijpen en straffen licht. Verder verandert er niets. Daders gaan gewoon door.


Nu: We willen niets meer begrijpen en straffen zwaar.

gevolg: meer repressie en verder verandert er niets, daders gaan gewoon verder.

Misschien zit het in een combi, geen geweld accepteren, dus lik op stuk en laten voelen dat het niet kan wat er gebeurt.
+
Begrijpen hoe het zover komt en bekijken wat je er aan kan doen om het te voorkomen.

Anna zei

oh,
dit:
ga civiele heerdwachten, schoolwachten, winkelcentrumwachten, Boerderijumwachten, buurtcentrawachten, etc. oprichten! In goede samenwerking met de regiopolitie, wijkagenten en stadswachten. Met mobiele telefoons en andere apparatuur.

Ik heb een heel grappig beeld voor ogen: big brother is watching you

Kees Huizenga zei

Chris heeft het hierboven over de taak van de politie. Zeer juist. Feit is dat de politie behoorlijk afwezig dan wel passief is.

Bij geluidsoverlast bij de buren zegt een politiefunctionaris standaard voor de moeilijk bereikbare telefoon: "u moet aanbellen bij de buren!" De poltie gaat dus niet naar de overlastveroorzakers toe. Terwijl dit haar taak is. De bellende boodschapper moet de problemen bij de buren zèlf oplossen! De wereld op zijn kop! Met alle kans op verstoorde verhoudingen.

Als de politie haar taak niet goed uitoefent - met als negatief gevolg dat de dienders minder openbaar gezag uitstralen-, dan moeten de burgers dit uit pure noodzaak zelf doen. Helaas! Door middel van burgerwachten; uiteraard wel in dialoog met de politie; geen eigenrichting en geen knokploegen. Niet om "big brother is watching you" te spelen, maar om de buurt (in preventieve zin) veiliger te maken.

Overigens: cameratoezicht lijkt me eveneens zeer wenselijk. Zeker in de winkelcentra van Beijum-West en Beijum-Oost. En bij pin-automaten. Wellicht ook bij scholen, buurtcentra, de Boerderijum, het Trefpunt, Innersdijk en het Gezondheidscentrum Beijum.

We leven in "een verweesde samenleving". Ik pleit voor een civil society met gemeenschapszin (normen en waarden), met respect voor elkaar, met burgerlijke dwarsverbanden (via o.a. scholen, buurtcentra en heerdcomités), een actief verenigingsleven, samenbindende culturele - en levensbeschouwelijke organisaties, etc.

Het gaat om "Heel de Buurt". Om helen, gezondmaken. Beijum is nu in oorlog. Niet alleen met Oudjaar!

Alie zei

Kees, niet overdrijven. Beijum in oorlog? Not! Ik ben het eens dat er wat moet gebeuren. Maar dat kunnen wij met zn allen wel mooi roepen op Beijumnieuws, maar hoe komt dat bij de uitvoerders? Actievoeren? De straat op met spandoeken en aandacht opeisen?
Of breng je dit allemaal te berde tijdens je gesprek met Jan Seton? geen idee wat die man allemaal doet en kan doen.
Of leest de burgemeester ook mee op Beijumnieuws? Dat zou nog eens goed Beijumnieuws zijn!

Anna van Dam zei

Beste meneer Fehrmann,

Misschien heb ik het wel allemaal mis.
Ik reageer vanuit mijzelf.
Ik woon hier heel erg fijn, heb nooit ergens last van, en voorzieningen in overvloed. Dichtbij een mooie prettige stad...Wat wil een mens nog meer.

Natuurlijk gebeuren er moorden, ongelukken, vernielingen, dat is altijd zo in een stadse, maar ook dorpse ! omgeving. Dat moet altijd en snel aangepakt worden.

Dat is in dit geval niet iets specifieks "beijums".
Of misschien wel en zie ik de zaken verkeerd. Misschien voel ik nog steeds het nagatieve imago en wil niet dat dat opnieuw aan Beijum wordt geplakt.

En verder heb ik genoeg gezegd, ik heb geen behoefte aan een interview.
Ik denk een beetje wijkchauvinisme op zijn tijd kan geen kwaad.