zaterdag 10 oktober 2009

FOTO'S UIT DE SCHOOL- EN WIERSHOECKTUIN (8)

Dit deel van de fotoserie van Luit Staghouwer wijkt enigszins af van de voorgaande en komende delen. De schrijver haalt natuurgids Harry Westerhuis aan in zijn stukje en daarom leek het me een goed plan om een foto van een wandeling met Westerhuis bij te voegen, zie foto rechts. Luit Staghouwer staat 2e van links, naast de gids, op de foto. De groep staat op het bruggetje tussen de Schooltuin en de Wiershoecktuin. http://duurzaamstestad.groningen.nl/nde/activiteiten/natuurexcursie-in-beijum: Stichting Stadsboerderij de Wiershoeck organiseert elke dinsdag en donderdag van 11.00 tot ca. 12.00 uur een natuurwandeling onder leiding van IVN gids Harry Westerhuis.
Toen mij gevraagd werd voorlopig iedere week een foto voor deze rubriek te maken heb ik daarop direct positief gereageerd. Fotograferen is mijn hobby en bij De Wiershoeck en op de schooltuinen is altijd wel iets interessants te ontdekken. Ik ben “vaste” deelnemer aan de dinsdag-excursie (start om 11.00 uur), onder leiding van natuurgids Harry Westerhuis.
Na de excursie ga ik op eigen houtje nog een paar uurtjes op onderzoek uit, met mijn camera in de aanslag. Inmiddels is het herfst, maar er bloeit nog van alles. De bloemen trekken nog steeds insecten aan. Insecten zijn leuk om te fotograferen, maar ook best wel lastig. Vaak is het insect al weer uit beeld verdwenen voordat de foto een feit is. Soms is dat heel erg jammer, zeker als het een bijzonder insect is. Maar dat is ook het leuke ervan, dat maakt het een beetje spannend.

Op de tuinen van De Wiershoeck trekken de vele bloemen de aandacht. Het is een prachtig, kleurrijk geheel en sterk in hoogte variërend. Langs het fietspad en langs de sloot neemt de roos een prominente plaats in. Het is al weer een tijdje geleden dat de rozen volop in bloei stonden. De struiken hangen nu vol met rozenbottels, maar velen zijn al niet meer gaaf. Ze zijn een beetje gerimpeld of deels opgegeten door vogels en insecten. Maar ook in de herfst staat er op een enkele struik toch nog weer een roos prachtig te bloeien.

Rozenbottel (gegevens ontleend aan Wikipedia)
De rozenbottel is de vlezige vrucht van een roos. Afhankelijk van de soort en variëteit van de roos kan de kleur rood, oranje, purper of zwart zijn. De vorm varieert van rond of langwerpig tot flesvormig. De rozenbottel komt voor in Europa, Azië, Zuid-Amerika en Noord-Amerika.
Van rozenbottels wordt onder andere jam bereid. Voor dieren (vooral vogels) is de rozenbottel een goede vrucht om de winter mee door te komen.

Tekst + foto van rozenbottel: Luit Staghouwer

2 opmerkingen:

Karin.p. zei

Naam : Johan Fehrmann
Woonplaats : Groningen
Chipcode : DY02W3F
Geboortejaar : 1956
Geslacht : M
Starttijd : 14:34:00.45
Tussentijd : 14:56:24.00 (22:23.6)
Finishtijd : 15:19:38.85 (23:14.8)
Nettotijd : 45:38.


Netjes Johan !!!

Sarah heeft:

Naam : Sarah Pijl
Woonplaats :
Chipcode : DK11N7S
Geboortejaar : 1996
Geslacht : V
Starttijd : 14:03:17.40
Tussentijd : 14:24:22.40 (21:05.0)
Finishtijd : 14:47:07.30 (22:44.9)
Nettotijd : 43:49.9

Meer Beijummers actief geweest op de 4 mijl???

Annamarie zei

ik vind het knap hoor... gefeliciteerd!