zondag 4 oktober 2009

IKABANA EN SUMI-E IN PAND 49


Vanmiddag is in Pand 49 een expositie geopend van Kalpa Maclachlan en Fransina Ganzeveld. Kalpa, hiernaast rechts op de foto, werkte tijdens haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten voornamelijk met inkt en aquarel en haar voorkeur ging uit naar snelle technieken. Maar jaren later kwam ze via een Japanse kunstenares in aanraking met rijstpapier en ze wist: dit is wat ik wil. Loop eens binnen de komende dagen bij Pand 49 en zie wat ze zoal op rijstpapier heeft weten te zetten. Sumi-e is een Japans woord en het betekend schilderen met zwarte inkt. Of bezoek haar website: http://www.kalpamaclachlan.nl/
Naast Kalpa staat Fransina Ganzeveld. De door haar gecreëerde Ikebana is een oude bloemsierkunst die in de 6e eeuw vanuit China naar Japan is overgewaaid. Oorspronkelijk was deze kunst bedoeld als bloemoffer aan Boeddha en werd alleen beoefend door de Keizer, priesters en krijgers. De westerse Ikebanakunstenaar legt zich toe op het vullen van ruimte terwijl de Japanner juist ruimte probeert te scheppen. Met een paar simpele takken en een enkele bloem maak je al een eigen creatie, Ikebana is een meditatieve vrijetijdsbesteding, je komt tot rust en het prikkelt de creatieve fantasie. Bekijk in Pand 49 de komende dagen/weken eens wat Fransina er van gemaakt heeft.

De beide kunstuitingen lijken elkaar in het pand te completteren, ze passen goed bij elkaar. Je waant je a.h.w. een beetje in Japan. Komst dat zien, het gebeurd allemaal op Plein Oost in Beijum.

1 opmerking:

Trienko Krohne zei

Meer informatie over de expositie en opening is te vinden op de nieuwe website van Pand49.

www.atelierpand49.nl