dinsdag 13 oktober 2009

DE PUBERTEIT

Leuk, zo'n kinderrijke wijk. Peuterspeelzalen, crèches, kinderdagverblijven, opvangouders. kinderstraatspeeldagen etc., wat een onschuld allemaal. Leve de lol en de onschuld. En leve het overwicht wat je nog over je kroost hebt. Maar dan, als ze een jaar of 13, 14 worden. Grote bekken en ander grensoverschrijdend gedrag gaan in de relatie ineens een rol spelen. Van een gevierde en lieve papa verword je langzamerhand tot een 'ouwe lul' die niet zo moeilijk moet doen. Opzichtig laten de pukkelkoppen boeren en scheten want dat moet kunnen, nietwaar? Gehoorzamen en luisteren naar je ouders? Fuck you! Als je er wat van zegt ben je een zeurderige en burgerlijke lul. Het is wat. Het kan knap verwarrend zijn, niet alleen voor de 'kinderen' maar vooral ook voor de ouders die de zestiger jaren hebben meegemaakt: alles moest kunnen en alle gezag en autoriteit moest onderuit gehaald worden, weet je wel. De Stuff Vrij Partij en de actiegroep Wij Roken Hasjies, Nou En stonden symbool in de roerige jaren zestig. Weg met de kleinburgerlijke moraal en het benepen gezag! Van alles moet kunnen naar grenzen stellen en normen en waarden prediken, ga er maar eens aan staan.
Deze drie jongens zaten op een bankje op een speelveldje voor kleine kinderen. Schommel, wipkip, glijbaan. Een beetje meewarig en half minachtend werd er op de spelende kids neergekeken. Sukkeltjes, losertjes en huilebalken zijn zijn het, althans dat las ik in de ogen van de mannen. Want, wij roken al een joint en drinken er een blikje bier bij. En dat is toch van een heel andere orde dan die spelende luiers op hun wipkip, glijbaan of schommel. Wij zijn vet cool en we doen waar we zin in hebben. Het is van alle tijden, de jeugd moet rebelleren tegen het 'heersende gezag' en er tegen aan schoppen. Daar sta je ineens als ouwe zak en als burgelijke en benepen lul. Als representant van de jaren zestig ruimde ik schielijk de weedzakjes op die bij het bankje waren blijven liggen. Want stel je voor dat mijn kinderen....

2 opmerkingen:

Alie zei

Hahaha wat een leuk stukje! Ik herken het zo. Je staat ook als 'volwassene' vaak al klaar met je oordeel. Laatst werd me weer even duidelijk dat dat soms helemaal niet klopt. Ik ging met de bus van Beijum naar de stad. Bij Kardinge stapten er heel veel jongelui in van de Alo (ik bedoel natuurlijk Alfa college afdeling sport en bewegen). Daar dacht ik meteen aan 'opgeschoten' jeugd. (ben zelf nog maar 32..maarja)
Voorin ging een jongen zitten, broek op de heupen, rasta in het haar en mobiel in de aanslag. Twee haltes verder kwam er een ouder echtpaar in de bus. Die jongen stond tot mijn verbazing meteen op en bood het echtpaar zijn bankje aan. Bovendien maakte hij nog een gezellig praatje met ze ook. Ik zat op een stoel en niet op een bankje, helemaal klem achter de overige jeugd. Nog weer een halte verder stapte er nog een ouder iemand in. Niemand ging staan. Die jongens vlak naast me hoorde ik daar onderling over mopperen. Zie je wat iedereen doet? Gewoon net doen of je het niet ziet. Niet opstaan voor ouderen vind ik echt het associaalst wat je kunt doen. Daar zit je dan als 32 jarige met je vooroordelen. Bleek niks van te kloppen. Geweldig dat er zulke jongeren zijn die je op deze manier even terecht kunnen wijzen.
Er zijn er ook genoeg die zijn zoals jij beschrijft Johan. Die lui durf je nog niet eens aan te spreken als ze rommel achter laten, want je kunt bij wijze van spreken een mep krijgen (of erger).
Laten we uitgaan van de goeden! Hopelijk komen ze ook eens verder dan het Alfa college en komen ze naar Beijum.

Annamarie zei

herkenbaar... wij hebben zo'n plek achter ons huis met een bankje, pickniktafel, wipkippen, rekstok en glijbaan...
hier niet zozeer weedzakjes op te ruimen maar lege blikjes van het drinken die bij voorkeur helemaal opengebroken zijn en daardoor levensgevaarlijk voor de "kleine" kinderen die hier op en rond het veldje spelen...

heb me al eens afgevraagd of er geen afvalbak geplaatst kan worden door de gemeente...
als er een bankje en pickniktafel geplaatst worden voor de mensen waarom dan niet een plek waar ze ook hun afval kwijt kunnen!

en oh ja waarom moet men zo verschrikkelijk schreeuwen als ze gebeld worden op hun mobieltje... ik kon 9 van de 10 keer woordelijk het gesprek volgen terwijl ik gewoon lekker in m'n eigen tuintje zat...

ach ja ik denk ik inmiddels ook aangesloten bij de oude wijven club... in hun ogen dan tenminste ;)