donderdag 8 oktober 2009

REHWINKEL DEED OOIT VAKANTIEWERK IN BEIJUM

Een interview met de nieuwe burgemeester van Groningen.

Bent u wel eens in Beijum geweest?

Ja, absoluut. Ik kan me nog goed herinneren dat Beijum gebouwd werd. Het ligt ook niet zo heel ver weg van waar ik vroeger veel heb gelogeerd. Mijn oom en tante, de oudste broer van mijn moeder, de schaatser Jan Uitham, die hadden een boerderij in Noorderhogebrug. Ik kwam tijdens mijn studententijd, zo in de 2e helft van de jaren tachtig, wel eens in Beijum en had er ook vrienden wonen. Ik herinner me één hele mooie zomer waarin ik vakantiewerk heb gedaan in Beijum. Dat was bij een slagerij, ik weet niet meer hoe die heet, in het centrum van de wijk. Ik zie me nog elke ochtend op mijn fietsje heen fietsen. Wat ik me ervan herinner is dat het niet onaantrekkelijk was om er elke ochtend naar Beijum te fietsen, dit had ook met het mooie weer te maken.

Toch niet alleen met het mooie weer? Beijum is ook een hele mooie wijk, vindt u niet? Tenminste, dat vinden de meeste Beijumers.

Dat klopt, het is een hele mooie wijk.

De wijk heeft jarenlang slecht bekend gestaan.

Ja, dat heb ik altijd jammer gevonden. Dat beeld doet toch geen recht aan het mooie wat de wijk te bieden heeft. Vanuit Beijum fiets je zo het platteland op richting Zuidwolde en andere dorpjes. En het hoort ook weer bij de stad, het is a.h.w. een dorp in de stad. Dicht bij de stad wonen en er zo gemakkelijk uit kunnen gaan richting platteland, het is een ideale combinatie. Dat vind ik absoluut het aantrekkelijke van Beijum.

Er wonen hier zo’n 120 tot 130 nationaliteiten in de wijk. In het algemeen kun je stellen dat het samenwonen vrij goed gaat, dit soms i.t.t. multiculturele wijken in bijvoorbeeld het westen van het land.

Ja, daar wil ik me natuurlijk nog verder in verdiepen. Ik ben niet iemand die zo maar halleluja gaat zingen, ik wil me ook wel verdiepen in de problemen die sommige mensen ondervinden en het kan ook zo zijn dat dit dan toch eventueel met bepaalde bevolkingsgroepen te maken heeft. Het gebeurt ook dat mensen zich niet gedragen zoals het moet, maar ik vind ook dat je met een positieve blik naar Beijum moet kijken.

Plein Oost, zegt u dat wat?

Nee, dat zegt me zo niks, daarvoor ben ik te lang weggeweest.

Het is hét gebied in Beijum dat symbool stond voor verloedering en overlast en waar nu van alles aan wordt gedaan om het leefbaarder te maken.

Nogmaals, hiervoor ben ik te lang weg geweest. Maar dat is het leuke van het bezoek morgen, kan het zijn dat het plein nog voorbij komt? Het is een ideale manier om me verder in de wijk te kunnen verdiepen.

Sterker nog, ik heb begrepen dat u gaat morgen wat drinken in het Biljartcafé op Plein Oost.

Nou, kijk, dat vind ik nou de meer aantrekkelijke kant van mijn bezoek aan Beijum.

Komt u morgen op de fiets?

Ja, we gaan rondfietsen. Het wordt een intensief programma in twee uur tijd. Het zou mooi zijn als het weer ook een beetje mee gaat werken.

Het zou mooi zijn als u een burgemeester zou worden die zich met hart en ziel voor Beijum in zou zetten.

Nou dat durf ik wel toe te zeggen. Ik sluit mijn ogen niet voor problemen, maar Beijum verdient het niet om slecht bekend te staan. Omdat ik vanuit het verleden de wijk een beetje ken voel ik ook extra betrokkenheid.

Op Plein Oost staat ook een mooi kunstenaarspand, Pand49, en de mensen willen u graag even uitnodigen morgen om langs te gaan.

Dat is prima, attendeer me er morgen even op.

(Naschrift: de mensen van Pand 49 hebben ondertussen geregeld dat de burgemeester het pand gaat bezoeken)
Foto: Rehwinkel als burgemeester in Naarden.

6 opmerkingen:

karin zei

Zal eens kijk of in Dhr. rehwinkel kan ontmoeten morgen heb het net als hem smoordruk :-(
Maar ik doe mijn best :-)

Kees Huizenga zei

Burgemeester J.P. Rehwinkel is hedenmiddag vanaf ongeveer 16:00 uur tot ± 16:30 uur in Café Biljartcentrum Beijum aan de Claremaheerd. Aan het einde van zijn bezoekprogramma aan Beijum. Het is geen besloten borrelbijeenkomst.

Bron: Leo van Gent van de SDC Noorddijk gistermiddag tegen de schrijver van deze reactie.

Het is mijn hoop dat Rehwinkel ook kan spreken met de ondernemers van Beijum-Oost.

Beijumers die dat willen, kunnen langskomen in bovengenoemd café.

Kees Huizenga zei

Hierbij een bericht van RTV Noord van gisteren.

Zie: http://www.rtvnoord.nl/nieuws/indexwm.asp?actie=totaalbericht&pid=85515

'Rondweg Beijum is niet gevaarlijk'

GRONINGEN - 'De rondweg in de stadswijk Beijum staat niet bekend als gevaarlijk.' Dat zegt het gemeentebestuur van Groningen.

Wijkbewoners maken zich zorgen over de veiligheid op de weg. Ze hebben hun stem laten horen na het ongeluk van afgelopen zondag, waarbij twee auto's frontaal op elkaar botsten.

Volgens de gemeente maken dagelijks tienduizend automobilisten gebruik van de rondweg. De afgelopen drie jaar zijn er 78 ongelukken gebeurd, waarbij in vijf gevallen sprake was van letsel. Ten opzichte van andere gebieden in de stad is dat weinig, zo zegt de gemeente.

Einde citaat.

De link van de filmreportage:
http://www.youtube.com/watch?v=Vts7rWmvx5M

Tip 1: Lees ook de verontruste reacties!

Tip 2: Iets voor burgemeester Rehwinkel om waar te nemen?

Alie zei

Niet dat ik de wijkring zo ongevaarlijk vind, maar bovenstaand bericht is waar. Er rijden dagelijks zoveel mensen over de wijkring, en hoe vaak gebeurd er nou iets? Relatief gezien niet vaak als je kijkt naar verhouding van aantallen gebruikers en ongevallen.
De gemeente gebruikt daar gewoon standaard regels voor. En waarom zou ze niet? Die worden overal toegepast.
Dat neemt niet weg dat de wijkring een scheurweg is geworden waar je altijd goed uit moet kijken.
Ik moet sinds we verhuisd zijn op een ander punt de wijkring oversteken met mn kinderen. En wat valt mij op? Heel veel auto's stoppen voor ons en voor anderen die willen oversteken. Zelf neem ik dat gedrag nu over als ik met de auto die kant op moet, want ik weet hoe prettig dat is.
Het gebeurd niet altijd, maar wel vaak, maar voor de mensen die stoppen, heel erg bedankt!! Als iedereen meer zo zou doen en rekening houden met elkaar wordt de wereld mooier en de wijkring veiliger. Noem me een idealist, maar ik zie bijna dagelijks dat het toch kan!
En ik wens Rehwinkel heel veel plezier toe in Beijum, en ik hoop dat hij niet alleen luisterd, maar ook plannen gaat maken en ze oplost binnen niet al te lange tijd. Vooral de problemen dan. Maar laat de man ook horen hoe leuk het is in Beijum!!

karin zei

Ja idd laat hem er maar een kijkje nemen al is hij net iets te vroeg op Oost aangezien ook de overlast van scooters meestal het ergst is in de beginnende avonduren.
Ja even de reacties lezen

Kees Huizenga zei

Burgemeester J.P. Rehwinkel is een echte noorderling. Hij ging naar de openbare lagere school in Veendam en Gasselte. In Stadskanaal, aan het Ubbo Emmius Lyceum, deed hij VWO-A.

In de stad Groningen studeerde hij bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid (JBW-richting).
Zijn grootouders waren landbouwers. Hij heeft daarom iets met het platteland. Waarom dan niet gaan wonen in Beijum, geachte burgemeester?

Zie verder:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Peter_Rehwinkel

http://www.parlement.com/9353000/1/j9vvhy5i95k8zxl/vg09llm0rhxz

In 1986 liep Peter Rehwinkel “stage” bij Jacques Wallage, die toen lid van de Tweede Kamer was. “Een goed voorbeeld doet goed volgen!” In dubbele zin...