donderdag 12 november 2009

DE STELLING VAN DE WEEK (2)

ONVEILIGHEID , OVERLAST EN VERNIELINGEN IN BEIJUM ZIJN ALLEEN TERUG TE DRINGEN DOOR HARD OP TE TREDEN. DOOR MEER BROMMERCONTROLES, ALCOHOLCONTROLES ONDER DE JEUGD EN PITTIGE STRAFFEN BIJ OVERTREDINGEN, MEER POLITIE OP STRAAT ETC. DE JEUGD IN BEIJUM MOET DUIDELIJKER WETEN WAAR DE GRENZEN LIGGEN! LIK OP STUK!
(Naam inzender bij de beheerder bekend)

9 opmerkingen:

karin.p, zei

Meer blauw op straat en regelmatig controles schrikt zeker af en ik ben daar dan ook zeker voor.
Maar het is echt niet alleen de jeugd die de regels aan hun laars lappen.
Ik ben dan ook voor het idee om een veilgheidsraad op te zetten in Beijum, waar bewoners in zitten uit verschillende delen van de wijk samen met politie en evt. andere om zo veiligheids problemen te melden.

Vroeger had je in elke wijk een bemande politiepost dat mag wel weer terug dan weten en zien ze beter wat er in de wijk gebeurd en leeft.

Johan Fehrmann zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Frank zei

Slaat nergens op. Alleen maar repressie? Beetje een magere law&order verhaal.

Anna van Dam zei

Ik vraag me ook af waarom de jong&lui dit doen.
Maar in de stad zag ik een week geleden een burgerman doorrijden nadat hij 2x een auto had geraakt bij een poging tot inparkeren.
M.i. is opvoeden vooral voorleven.
een weinig respect in de samenleving naar elkaar geeft jongeren die weinig respect tonen.
Jongeren zijn meer een spiegel van onszelf.
Maar op korte termijn, en hier en nu, kan je daar natuurlijk weer niet veel mee.

Misschien dat de betreffende jongeren hier zelf eens zouden kunnen reageren en vertellen hoe zij tot deze dingen komen en wat volgens hen een oplossing is. Want aandacht hebben ze nu toch al.

Anoniem zei

Een nieuwe stelling.

Een wijk met ongeveer 15.000 inwoners en zo weinig overlast mag zich gelukkig prijzen.

Kees

Annet zei

Liefde doet groeien en bloeien. Het is een beheersmatige stelling, geen liefdevolle. Gaat nooit goed.

Anna van Dam zei

Kees,

Ook mee eens die stelling.
Mijn ervaring dus.

Kees Huizenga zei

1. De stelling legt de (publieke) veiligheid geheel bij de regiopolitie. Dat is niet volledig. De politie moet handhaven, dat is correct. Maar wel een gedeeltelijke waarheid.

2. Het is een feit dat de politie onderbezet is. Helaas! Daarom is er mijns inziens een medeverantwoordelijkheid van alerte medeburgers. Samen verantwoordelijk.
Een voorbeeld: aan de Emingaheerd/Fossemaheerd/Framaheerd staat een bushokje dat vier tot vijf keren per jaar enorm vernield wordt. Gesteld dat burgers dit zien, kunnen zij dan geen foto's maken en deze doorgeven aan de politie?

3. Nog een voorbeeld: het voorplein en het achterplein van het Winkelcentrum van Beijum-West zijn slecht verlicht. Is het geen taak van Stadsbeheer om voor betere stadsverlichting te zorgen? Als publieke omgevingsvoorwaarde voor veiligheid. Zodat burgers ontoelaatbaar gedrag kunnen zien. Dit geldt ook voor Plein Oost.

4. Een vraag: is het niet de verantwoordelijkheid van met name Albert Heijn Meins (incl. Gall & Gall) om te investeren in bedrijfsveiligheid? Geen kwetsbaar glas, maar glas met staaldraad. Of meer muren van baksteen. Als private omgevingsvoorwaarde voor veiligheid. Kunnen geen externe adviezen ingewonnen worden?

5. Ik vind het tevens eenzijdig om alle schuld bij de jeugd "in het algemeen" te leggen. Vorige week sprak ik met jongeren die zich beledigd voelen, omdat zij een negatief stigma krijgen.

6. Het punt is dat ouderen en jongeren criminaliteit niet moeten gedogen. Foute zaken moeten gesignaleerd en aangegeven worden. De politie kan het niet alleen. Vandaar ook de e-mails van de wijkagenten van Beijum aan de Beijumers: email@lert.

7. Om over na te denken: een webcam op Plein Oost en in het WC van Beijum-West. Op de Grote Markt is er reeds een webcam (bron: JF van Beijumnieuws)!

8. Het is mij niet bekend of er effectief cameratoezicht in het WC van Beijum-West is. Buiten de winkels. Hetzelfde geldt voor Plein Oost.

9. De pinautomaten van de SNS-Bank en de ING zijn nog niet voorzien van cameratoezicht. Dat is niet goed...

10. Kortom: ik pleit voor inclusief denken. Niet alle verantwoordelijkheid bij de overheid leggen. Maar ook bij het bedrijfsleven en maatschappelijke verbanden.* Om “Heel de Buurt” (STIEL), “Vertrouwen in de buurt” (WRR 2005) en derhalve vertrouwen in elkaar. Samen staan we sterk! Samen “lik op stuk”...

* Zie mijn stelling van de volgende week.

Anoniem zei

Wat een idee, een webcam op plein oost. Zou je net als op tvnoord steeds op de beijumer nieuwsite steeds op plein oost kunnen kijken, goed voor de bveiligheid.