zondag 2 februari 2014

EEN ZONDAGMIDDAG OP PLEIN OOST



Plein Oost toonde vanmiddag twee kanten. Het moet maar eens gezegd worden, de bakken met planten die eind november op het plein zijn neergezet, doen het nog steeds erg goed. Maar wat is dat nou weer bij de vuilcontainers?

Ondergetekende had niet verwacht dat het groen en de bakken het tot begin februari zo goed zouden doen. Er is nog geen plant gejat, er is niks afgebroken en er ligt geen troep in de bakken. Dat kon wel eens een goed teken zijn. Hangjeugd, dronken droppies, junkies, verloederd spul dat de afgelopen twee maanden vast wel eens over het plein heeft gelopen, het heeft er- afkloppen- niet toe geleid dat datgene wat het plein moet opfleuren is vernield. Dat geeft hoop voor Plein Oost. Vooral ook voor de naderende lente. Zie foto rechts.

Maar dan de rommel, zie foto boven. Je kunt er op wachten dat er nog meer afgedankte troep op straat zal worden gekwakt, omdat er sinds kort voor moet worden betaald om het op te laten halen. Dat laat je je niet aanleunen als je in de bijstand zit en financieel niks te makken hebt.
De Gemeente Groningen gaat drastisch graaien bij de burger. Voor een kuub grofvuil gaat men belachelijke bedragen vragen. Het wegbrengen van grofvuil blijft gratis (4x per jaar). Hoe mensen op bijstandsniveau of mensen zonder auto het moeten regelen zal men wel participatie noemen of zo.
Lees hier.

12 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

Ik wilde onlangs een versleten matras laten ophalen door de dienst Stadsbeheer, waarin opgenomen de Milieudienst. Door middel van telefoonnummer 367 89 10 hoorde ik dat dit 46 euro kost. Bedankt wethouder Jan Seton (CDA) van Stadsbeheer.

Dit matras kan ik wel met een automobiel (laten) brengen.

De ambtenaar vertelde me dat het met touw verbinden van dit matras (dus kleiner maken) niets uitmaakt. Het bleef € 46,00. Het gevolg is vuilnistoerisme en wijkverloedering.

Anoniem zei

Mijn kast komt binnenkort ook langs de weg te staan. Ik pieker er niet over 45 euro te betalen daarvoor

Anoniem zei

Ik zie kansen voor een nieuwe handel, tegen 46€ valt wel te concurreren!?

Jan Bakker zei

Met dit onderwerp heeft het niet zoveel te maken, alhoewel het betreft wel Beijum-Oost. Uit gewoonte neem ik altijd de wijkkrant mee van de supermarkt. Met enige verbazing las ik het artikel over de bijeenkomst van de vrijwilligersorganisaties. Ter discussie stond ook de bouw van een nieuw verzorgingstehuis (Innersdijk) in Beijum-Oost. Van overheidswege is NIETS bekend voor de bouw van een verzorgingshuis in Beijum. Dus verbaasde ik me over genoemd artikel in de wijkkrant.
Overigens kijk ik in De Hunze al jaren aan tegen een groot stuk wraakliggend terrein waar vroeger ooit Intratuin stond. Dat lot zal ook Beijum-Oost treffen.

Kees Huizenga zei

Ik sprak zojuist met een medewerker van Stadsbeheer. Aldaar moet men mijns inziens een zeer ondoordacht besluit van de gemeenteraad met grote tegenzin uitvoeren. Puur om te gaan "bezuinigen" door geld van de Stadjers te gaan plukken.
Gehoopt wordt dat een evaluatie van het vuilnisbeleid over één jaar zal uitwijzen dat het betalen voor het aanbieden van vuilnis negatieve effecten heeft. Ergo: dat een afspraak maken voor het aanbieden van grof vuil weer gratis wordt.

De gemeente hoopt en verwacht dat veel klachten binnenkomen over gedumpt afval. De gemeente is namelijk verplicht om na een melding van geplaatst/gestort afval dit spoedig op te halen.

Met andere woorden: stel dat ik mijn matras op het veldje achter de Fossemaheerd deponeer; daarna maak ik een melding dat ik een matras zag liggen. Vervolgens wordt het gratis opgehaald.
Ik beloof de welwillende lezers van Beijumnieuws dat ik dit niet zal gaan doen. In mijn kennissenkring / vriendenkring zijn er meerdere personen met een auto. Of zelfs een fietsbak.

Over het afval bij de Claremaheerd heb ik vanmorgen een melding doorgegeven. Ik verwees naar Beijumnieuws.

Het ophalen van grof vuil op afspraak kost exact € 46,50 (tot 1,5 kubieke meter).

Zie verder:

http://gemeente.groningen.nl/grofvuil/laten-halen-grofvuil

http://gemeente.groningen.nl/grofvuil/waar-grofvuil-inleveren

Kees Huizenga zei

Correctie: ik bedoelde een bakfiets. Sorry.

Zie:

http://www.stadswerkplaats.nl/bakfietsverhuur.html

http://www.mamamini.eu/winkels/noorderbinnensingel/

Willem Pauwelussen zei

Wat mij betreft gaan we terug naar de Jaren ’80 toen op grof-vuil-avond iedereen zijn rotzooi aan de straat kon zetten. Dat was koopavond voor allerlei volk, het wat niet te geloven wat een drukte het op die avond was op straat. Ik vond en vind dit nog steeds een ideale vorm van recycling.
In die tijd woonde ik in de Soerabajastraat waar twee broers onder de flat in een grote schuur een soort fietsenwerkplaats hadden ingericht. Met allerlei spul dat ze bij de straat weghaalden zetten ze fietsen in elkaar, paar nieuwe dingetjes kopen en dan verpatsen voor een paar tientjes. Weer een straatbewoner blij gemaakt.
Het is nog veel gekker: momenteel wordt alles wat er aan fietsen blijft staan of liggen, door onze gemeente verschrot en voor oud ijzer verhandeld. Door een Groningen dat zich voorneemt om energieneutraal te gaan functioneren nota bene. Want al dat ijzer heeft een behoorlijke energetische inhoud. En dat terwijl ik fietsenwerkplaatsen ken in ons stadsdeel waar men met het busje naar de Randstad moet om dáár het materiaal op te halen. Markt is er genoeg: de gevestigde fietsenwinkels willen immer ook de klanten met de smalle beurs bedienen.
Als het om recycling gaat is men in het westen blijkbaar wijzer dan bij ons.
Als ik politicus was in onze stad liet ik me dat niet zeggen.

Anoniem zei

Onder de huidige omstandigheden lijkt het me verstandig, zich 1 x in de zoveel tijd te bundelen als buurt genoten.
Afspraken maken onderling om gezamenlijk grof vuil naar de stort te brengen.
maar ooo...idd. wat waren dát mooie tijden hè Willen Pauwelussen :-)?
heb, samen met een buurvrouw, onze hondjes vaker uitgelaten dan noodzakelijk was voor de hondjes.
nooit kwamen we terug naar huis met alleen maar de riemen van de diertjes.
haha, handen tekort hadden we soms, lol.

gr. Therèse

Anoniem zei

Dat schat zoeken gaat er nooit meer uit he ?

Anoniem zei

nee anoniem ;-). als kind moest ik met mijn moeder en haar moeder(mijn lieve opoe) naar de stad. het liefst struunde mien opoe op de grote markt bij de, voor mij toen, oude rommel.
ik schaamde me altijd bijna dood.
dit is onderhand tussen de 50 en 55 jaar geleden.
blijkbaar heb ik toch oa deze bepaalde genen meegekregen van haar.
dank je wel, mien laive opoe :-).

gr. Therèse

Anoniem zei

nee anoniem ;-). als kind moest ik met mijn moeder en haar moeder(mijn lieve opoe) naar de stad. het liefst struunde mien opoe op de grote markt bij de, voor mij toen, oude rommel.
ik schaamde me altijd bijna dood.
dit is onderhand tussen de 50 en 55 jaar geleden.
blijkbaar heb ik toch oa deze bepaalde genen meegekregen van haar.
dank je wel, mien laive opoe :-).

gr. Therèse

Anoniem zei

nou, 2 x hetzelfde verhaal is wel veel van het goede, hè? haha en lol.