dinsdag 25 februari 2014

UIT DE OUDE DOOS (193)

Wanneer behoort een foto tot de oude doos van Beijum? Als de afbeelding 20, 30 jaar oud is? Gevoelsmatig wel. Ondergetekende wilde eigenlijk deze serie een week onderbreken in verband met de krokusvakantie en voor de verandering een of twee exemplaren uit de 'Jonge Doos' van Beijum publiceren.
Dat is ook gelukt, zie het resultaat boven en beneden.
Maar ja, nogmaals, wanneer hoort een foto in de Oude Doos van de wijk? Bovenste foto is bij mijn weten in de zomer van 2011 gemaakt. Het is geen oude afbeelding, maar wat er op staat behoort wel degelijk reeds tot een stukje geschiedenis van de wijk. Verpleeghuis Innersdijk werd in 1984 door Juliana geopend, zie nogmaals Oude Doos nummer 184.
Zonder dat je het weet hebben veel mensen op deze plek in de wijk van alles meegemaakt. Vaak iets verdrietigs, je gaat niet voor de lol in een verpleeghuis zitten. Nos-correspondent Pauline Broekema, stadjer van geboorte, bezocht bijvoorbeeld haar moeder er tien jaar achtereen. Vertelt ze in dit interview.

Onderstaande foto is twee of drie jaar oud. Het gebouw de Doefmat is nog geen geschiedenis, zoals Innersdijk dat wel is. De functie is zoals bekend mag worden geacht wel veranderd. Geen wachtende ouders meer rond de dagelijkse sluitingstijd van de school, er staan tegenwoordig auto's op het schoolplein en er wonen mensen.
(Binnenkort een bericht over kunstenaarsbedrijfje dat in het gebouw is gehuisvest)

1 opmerking:

Anoniem zei

Noem me sentimenteel maar de tranen schieten me in men ogen bij het zien van beide foto's.
Het ene gebouw helemaal weg, het andere aan het verpauperen nadat het gedood is.

Ik blijf me afvragen of het echt noodzakelijk was beide beslissingen te nemen.

Wie hebben er écht voordeel van?

In geen geval ouderen en hulpbehoevenden en ook geen kinderen!

gr. Therèse