maandag 3 februari 2014

MAANDAGOCHTEND (187)

Je moet je het hoofd nooit gek laten maken door allerhande aardbevings-onheilsberichten, maar het is nooit verkeerd om eens te bedenken wat er zou kunnen gebeuren als er weer een aardschok zou plaatsvinden.

Bovenstaande bedacht ondergetekende een half uur geleden tijdens een korte wandeling door de wijk. Het wordt al weer beduidend eerder licht buiten. Het voorjaar lonkt al zou je dat vanochtend niet denken: ramen van auto's moeten worden opengekrabd omdat het gevroren heeft. Maar goed, aardbevingen.Waarschijnlijk hoeft Beijum zich in dat geval niet al teveel zorgen te maken, de huizen zijn relatief nieuw en solide gebouwd. Oudere gebouwen in de wijk, zoals stadsboerderij De Wiershoeck en het voorhuis van de Boerderijum zullen naar verwachting goed door een eventuele nieuwe schok heenkomen. Gelukkig geen Beijumse horrorscenario voor het geval de aarde gaat beven.

Wat wel voor te stellen is dat mensen die boven in een flat wonen in geval van een schok de behoefte voelen om met anderen op straat te willen bespreken wat ze beleefden toen de lamp aan het plafond begon te zwiepen en de boeken uit de kast vielen. Maar zie de bovenste foto. Wat een half gebakken vluchtroute hangt er toch aan de gevel van de Amkemaflat. Opeens houdt de wenteltrap naar beneden op. Wat moet je nou doen als je op de onderste trede staat? Via de regenpijpen dan maar? Dat is geen optie, er wonen meest zestigers en zeventigers in het appartementencomplex.
Geen paniek, binnen is een trappengang, het zal wel los lopen want de Amkemaflat komt ook stevig en solide gebouwd over. Maar wat een vreemde brandtrap. Je zult maar in je pyjama op de onderste trede staan te bibberen mocht er onverhoeds brand uit breken.

Een dikke honderd meter verderop ontwaarde ondergetekende twee putdeksels met teksten die hem niet eerder waren opgevallen. Zie foto's links en rechts, nabij de Wibena-rotonde. Dat er gas onder de grond zit is bekend, maar wat is in vredesnaam HD gas en Afblaasgas? Volgens vriend Google is afblaasgas er om de druk te kunnen controleren, over HD gas is minder te vinden.

Je moet er maar op vertrouwen dat alles goed blijft gaan in Groningen op het gebied van gaswinning, aardbevingen en veiligheid. Nee, vertrouw vooral niet op de NAM, de veiligheid van de Groningers zal het aardgasbedrijf een rotzorg zijn, als er maar geld kan worden verdiend.

Putdeksels en half afgemaakte brandtrappen, het zal allemaal wel. Zie de eerste regel van dit bericht: laat je de kop niet gek maken. De zon komt stralend op, het zal naar verwachting een mooie dag gaan worden.

Een veilige week toegewenst, met of zonder beving.

Geen opmerkingen: