vrijdag 28 februari 2014

NOG EVEN OVER PINAUTOMATEN IN BEIJUM

De in september geploft en gekraakte pinautomaat die op de foto is te zien komt niet terug. En zoals eerder vermeld, de Rabo-automaat in de AH  gaat ook verdwijnen.
Banken zijn geen sociale instellingen, het gaat ze om geld en winst maken. Was dat niet zo, dan zouden ze in geval van Beijum gaan communiceren en overleggen. Aan Alice Meins, eigenaresse van AH Beijum, werd de vraag voorgelegd hoe het is gegaan dat zowel Rabo (in haar winkel) als ING (tegen haar gevel, zie links) hebben besloten te stoppen.

Dit antwoordde ze een week geleden: Ik wist niets van het voornemen van  de Rabobank, ik heb vandaag de aangetekende huuropzegging gekregen. De reden is voor mij ook onduidelijk. Ook van de Ing heb ik een aangetekende opzegging gekregen.
Ondergetekende belde met Rabo-Stad Groningen. Waarom ze in Beijum in vredesnaam de pinautomaat hiërarchisch en zonder overleg opdoeken? Een vriendelijke vrouw aan de lijn: "Dat heeft met kosten en baten te maken, als een geldautomaat niet meer rendabel is gaat het weg. Steeds minder mensen pinnen geld." Maar ouderen van dagen en mensen die slecht ter been zijn dan? "Dat is inderdaad vervelend, maar bij de Rabobank kun je geld ook thuis laten bezorgen, het kost een beetje maar dan heb je je geld wel veilig thuis."

Op de site van de Rabo staat: Wij zijn een lokale bank die midden in de samenleving staat. Volop betrokken bij onze klanten en de regio. Gesprekspartner bij alle financiële vraagstukken van particulieren, bedrijven en andere organisaties. Dichtbij en toonaangevend: dát is Rabobank Stad en Midden Groningen. Lees hier.

Er zijn lezers die opperen dat er een geldautomaat bij Plein Oost (terug) moet komen. Een nobele gedachtegang, maar met maar één winkel en voor de rest eettentjes en dienstverlenende instellingen, zal het rendement om op Oost een dure pinautomaat neer te zetten nog veel lager uitvallen dan op West het geval was.
De ING en  RABO laten in en rond Winkelcentrum Beijum geen sociaal gezicht zien. Pogingen om een pinautomaat naar het oostelijk gedeelte van de wijk terug te krijgen zijn derhalve volstrekt kansloos. Tenzij er een ondernemer opstaat, zoals de drogist in Winkelcentrum Beijum, die ruimte beschikbaar stelt.

Het 'Beijumer probleem' staat niet op zichzelf.
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem moet de afname van het aantal pinautomaten in dorpen en buurten tegengaan. Mochten banken zich daartoe niet geroepen voelen, moet de minister desnoods een wettelijke norm instellen om hen te dwingen. Dat gaat de Tweede Kamer donderdag vragen aan Dijsselbloem. Binnen een straal van vijf kilometer zou iedere burger toegang moeten hebben tot een pinautomaat”.....
Lees verder op Telegraaf.nl.

13 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

Nog een tip:

zou er geen bankpinautomaat kunnen komen in Café Biljart Beijum? In dat café is immers ruimte genoeg!

Goed voor de omzet in dit wijkcafé! Goed voor de bewoners van Beijum-Oost! Bij deze horecagelegenheid dient dan wel een uithangbord van een bankinstelling te komen. In het zicht van de wijkring. Iets voor ABN-AMRO?

Anoniem zei

Eigenlijk zou Lidl samen met een bank de leegstaande computerwinkel in gebruik moeten nemen voor een inpandige geldautomaat en stalling van winkelwagentjes. Maar Lidl staat helaas ook niet bekend om zijn sociale betrokkenheid........

Willem Pauwelussen zei

Is wel een goed idee, dan doet Lidl iets terug voor de stalruimte voor wagentjes en fietsen die ze nog steeds illegaal in gebruik hebben. In een café, dat zou ook kunnen. Gezellig een biertje erbij, zo leer je nog eens je wijkgenoten kennen.

Het lijkt me trouwens geschikt voor een stadsbreed initiatief van de bewonersorganisaties. Het gaat toch om een heel concreet stuk belangenbehartiging, dat bovendien de veelgeroemde sociale cohesie in de wijk versterkt. En dat is toch ook de bedoeling van het NLA, dacht ik?

Anoniem zei

Anoniem 18:47: Dat wilde de Lidl ook graag gelijk bij de verbouwing, maar AH Meins wil dit pand niet aan de Lidl verhuren.

Anoniem zei

Vreemde censuur hanteert J. Fehrman op z,n Blog. Politici stumpers en zakkenvullers noemen mag wel, maar je met een grapje afvragen of er bij iemand een steekje los is als diegene een belachelijk voorstel doet een Pinautomaat in de kroeg te plaatsen, mag niet.

Johan Fehrmann zei

@Anoniem, ik hanteer in elk geval geen censuur om dergelijke reacties te plaatsen. Serieus, ik heb geen reactie ontvangen over een grapje wbt een pinautomaat in de kroeg. Het gebeurt vaker dat reacties niet aankomen. Probeer de 'grappige' reacties nog eens. Hint daarbij: de man die het voorstel deed om een pinautomaat in de kroeg aan te prijzen reageert altijd met voor- en achternaam....

Kees Huizenga zei

Gistermiddag las ik deze tekst op Beijumnieuws.

Ik citeer:

"Er zijn lezers die opperen dat er een geldautomaat bij Plein Oost (terug) moet komen. Een nobele gedachtegang, maar met maar één winkel en voor de rest eettentjes en dienstverlenende instellingen, zal het rendement om op Oost een dure pinautomaat neer te zetten nog veel lager uitvallen dan op West het geval was." Einde citaat.

Vervolgens dacht ik onmiddellijk aan de heer Jacob Kamst en zijn drogisterij in Beijum-West. Eén van de weinige ondernemers rondom Plein Oost drijft Café Biljart Beijum. Waarom kan in Beijum-Oost niet wat in Beijum-West wèl kan?

Het punt is dat de bewoners in Beijum-Oost dezelfde behoefte hebben om geld te pinnen bij een bankautomaat als de bewoners in Beijum-West. Voeg hierbij (1) de omvang van de wijkbevolking in Beijum-Oost, (2) de komst van een nieuw Innersdijk en (3) de ouderen van onder meer de Munsterheerd, dan komt de Claremaheerd wederom in beeld. De oude ING-bankautomaat was eveneens vlakbij Café Biljart Beijum. Dus in het verleden was deze alcoholische verleiding er ook al zeer lange tijd! Waarvan speciale akte.

Dat de omgeving van Plein Oost meer als "een dienstencentrum" gekwalificeerd kan worden, doet niet af aan het feit dat zeer veel mensen contant geld bij zich willen hebben.

Maar ik herzie mijn mening. Er is een bekend spreekwoord dat "je de kat niet op het spek moet binden". De verleiding om onmiddellijk alcohol te nuttigen, na wat geld gepind te hebben in een inpandig café (zelfs bij een bankpinautomaat in een afzonderlijke ruimte), is voor een zeer gering aantal personen misschien te groot.

Ik doe een oproep aan de Beijumers om de handen ineen te slaan. Op weg naar een petitie voor een bankpinautomaat in Beijum-Oost, bij voorkeur aan de Claremaheerd op de oude locatie. Hierbij verwijs ik naar een vorige reactie van mij op Beijumnieuws. Deze week gemaakt.

Anoniem zei

Hallo Dames en Heren, hier het café biljart Beijum,

Wij hebben in het verleden serieus overwogen voor een pinautomaat/machine in het cafe Biljart,
Het probleem is dat er vele voorschriften en veiligheidsmaatregels nodig zijn om dit te kunnen realiseren ook is er een beschikbare ruimte nodig die vaak vrij bereikbaar moet kunnen zijn voor het vullen van de machine door de medewerkers van de bank .
Andere voorwaardes zijn zoals, camerabeveiliging met certificaat en alarmaansluiting bij meldkamers ,privacy waarborg , opleiden personeel, en ga zo maar door .

Hierdoor hebben wij hiervan af gezien en hebben besloten voor een normale pinautomaat met als extra, het draadloos pinnen met pinpas of telefoon ,ook zijn wij niet te beroerd om kleine bedragen of opnames bij ons voor mogelijk te houden .

Dus meneer Huizinga was zo gek nog niet !

Met vriendelijke groet ,

Cafe Biljart Beijum

Anoniem zei

Wat aardig en attent van jullie café biljart beijum, hier even te reageren :-).
Gezien hetgeen jullie schrijven, begrijp ik jullie beslissing er vanaf te zien.

gr. therèse

Anoniem zei

Een HEMA of een visboer naast de Lidl is dat een optie?

Anoniem zei

Ik las dat het pand van Meins is?
Misschien daar deze vraag deponeren?
Lijkt me heerlijk, een visboer.
Ik durf te betwijfelen of visauto bezitters/verkopers uit Bedum het ook een goed idee vinden.
Te klein voor een Hema, denk ik.

gr. therèse

Anoniem zei

Men vergeet 1 ding in dit alles; Veiligheid !

Het gaat om de plofkraken en de zware explosie's die daar mee gepaard gaan en de afstand tot woningen t.a.v de pinautomaat.

http://www.nu.nl/binnenland/2852790/steeds-meer-dorpen-zonder-pinautomaat-plofkraken.html

Anoniem zei

hallo,

Contactloos pinnen vanaf 15 april ‘14?

Ja maar niét meer mogelijk vanaf 1 mei in BEIJUM Bedroefde emoticon!!

Ouderen, vaak niet meer erg mobiel, “mogen” nu naar het stadscentrum gaan, om bij deze
bank Überháupt te kunnen pinnen!
Laat stáán contactloos!


Beijum is de wijk waar ik woon en met mij vele andere langjarige klanten
van de ING bank.

BÓÓS BEN IK!!!!

Net als veel andere langjarige klanten van deze bank!!

Service noemen jullie dit? ÍK noem het een SCHÁNDE!!!

Boze groet van mij voor oa dhr. vincent van den boogert

THERÈSE

bovenstaande mail heb ik naar de ING bank verstuurd.