maandag 17 februari 2014

MAANDAGOCHTEND (189)De gemeenteraadsverkiezingen komen er aan. De posters van politieke partijen hangen sinds een paar dagen weer bij de ingang van de wijk. 'Tuin erin, en stem op ons.' 

De voorgaande zin verraadt weinig vertrouwen in 'de politiek,' en de zelfbedachte slogan spreekt boekdelen. Tuin er in... Op z'n Grunnings gezegd: 'Je wordt verneukt waar je bijstaat.' De blogger erkent, dat klinkt heel negatief. Maar, daar maken politici het ook naar. Denk aan de laatste Tweede kamer-verkiezingen. Er werden gouden bergen belooft, iedere werknemer zou 1000 euro krijgen. Verleiding en lokkertjes. De verkiezingen waren voorbij, er kwam een kabinet en de portemonnees werden gerold. 

Kruispunt Beijum Zuid is dit keer gevrijwaard van een verkiezingsbord. Het bovenste exemplaar hangt bij de in- en uitgang van De Hunze (Zuid). Het bord links staat bij de ingang Beijum Noord.

Laten we op deze vroege maandagochtend eens de posters op het bovenste bord van linksboven met de klok mee becommentariëren. 
Groningen, Sterker en Socialer, verkondigt de PvdA. Oftewel, tot nu toe is het Zwakke Hap en asociaal? De VVD wil meer lef en banen. Oh? Tot nu toe hebben de liberalen dus weinig lef getoond en bezuinigingen hebben veel mensen werkloos gemaakt? Wat moet je nou met de poster van Groen Links? De partij van de vaagheid? Groen is rood en links is groen, gezellig dat GL er voor de sfeer bijhangt. De enigste partij voor alle Stadjers, de Stadspartij, is in de vorige 'Maandagochtend' becommentarieerd. Dan staat er: SP, witte ster in een tomaat, solidariteit. Wie vertaalt dat even? Solidariteit met het kabinetsbeleid? Met de PVV-stemmers? Met Schokkend Groningen? Klinkt errug vaag, tomatengooiers! Jouw Idealen, Kies Partij voor de Dieren? Hoezo. Mogen we even zelf uitmaken wat onze idealen zijn? In de zomer slaat ondergetekende veel 'neefjes' (= Grunnings voor steekvliegen) dood. Een muizenklem in huis moet ongewenste knaagdieren afmaken, en de luizenkam dood ongedierte. De blogger kiest alleen partij voor de Über- Tieren en niet voor alle dieren. Mag er nog wel gevist worden in de Groninger en Beijumer wateren?
De Libertarische Partij wil Groningen ontregelen. De eerste regel van deze partij is a.h.w.: Trek ten strijde tegen de regelzucht van de overheid. Slaat dat niet wat door, Libertaren? Toch fijn dat de gemeente elke dinsdagochtend vuilnis laat ophalen in Beijum? Dat is toch een fijne regelmatige regel?

De poster van de Piratenpartij is het meest doortrapt. Je word er achterdochtig van, het is de enige poster waar je never nooit op moet vertrouwen. Vinden ze zelf ook. 'Informeer jezelf,' staat er ook nog bij. Ja, die informatie hoeven we dus niet via een poster!
Lijst Bervoets? Wat is dat voor flauwekul om te orakelen 'Een stad waar je je weer thuis voelt?' Wie zegt dat de stemgerechtigden zich niét thuis voelen in de stad? En dat kleffe 'dichtbijdemensen'....Mag je ook op z'n tijd wat afstand bewaren van je soortgenoten? Hartelijk? Hooghartig? Laaghartig? Stroomt er uit de menselijke harten alleen liefde? Of kan het ook borrelen van woede en haat?
Nu Vooruit, zegt D'66. Wanneer is dat Nu? Nu? Of vanaf 19 maart? Is er wat op tegen om af en toe even achteruit te schakelen, net als in de auto?

Er blijven nog drie posters over. Een dame van het CDA en een van Student en Stad prijken pontificaal op de affiches van hun partij. Laatstgenoemde partij gooit het op de BNN-toer: Lekker en jong... Om simpel van te worden. De CDA-dame gooit het ook al op 'Thuis in de Stad.' Mag je je ook Thuis in Beijum voelen en niet zozeer in de stad? Dank u.
De meest hemelse poster komt van, hoe kan het ook anders, de Christen Unie. Laat Stadjers Bloeien. 

Ja, natuurlijk, laat Stadjers tijdens verkiezingstijd bloeien. En dromen. Sus Stadjers in Slaap, zou er eigenlijk op de poster moeten staan.

Ondergetekende prijst zich gelukkig in een land te wonen waar vrije verkiezingen plaatsvinden. En waar in verkiezingstijd geestdriftig Poppenkast wordt gespeeld.

Een prettige week toegewenst. Ga nu vooruit, weest solidair, weest sterker en socialer, voel u thuis in Beijum, en vertrouw niet op  posters.

8 opmerkingen:

Willem Pauwelussen zei

Nou, ik vind het allemaal wel een beetje demagogisch hoor, om de woorden van de affiches letterlijk te nemen, je eigen draai eraan te geven en ze dat in hun gezicht terug te slingeren.
Kijk, persoonlijk zie ik meer in een radendemocratie dan in een parlementaire democratie, maar we leven in dat parlementaire systeem en dan lijkt het me beter om te zien welke kastanjes er door een partij concreet voor ons uit het vuur gehaald worden.
De PvdA bijvoorbeeld heeft er hier een zootje van gemaakt met die koningsdrama's, en het is natuurlijk van de gekke dat ze meestemmen met een verhuurdersheffing waardoor de gehele nationale woningvernieuwing in 1 keer op zijn gat wordt gelegd. Maar op wijkniveau is er een NLA waar toch leuke dingen van (kunnen) gebeuren en waar bewoners zelf een stuk zeggenschap wordt aangeboden over gemeenschapsgelden.
Sinds de politiemissie naar Kunduz weten we dat het groen van Groenlinks eigenlijk legergroen is, en op stedelijk niveau hebben ze met het debacle van de tram ook niet echt een goede beurt gemaakt. Hoewel ik nog steeds wacht op de verkeersdeskundige die me uitlegt hoe we dan het naderend verkeersinfarct op de diepenring WEL oplossen.
D66 en SP lopen braaf mee aan het handje van het college, dus die zijn kleurloos, en eigenlijk gebeurt op landelijk niveau hetzelfde. Eerst roepen: "Over my dead body" en dan zeggen dat dit te letterlijk is genomen, eerst aktie voeren tegen de verhoging van de AOW-leeftijd en met het regeringspluche het maar weer inslikken, het verschil met de PvdA wordt steeds waziger.
Voorlopig lijkt de dierenpartij de enige te zijn die nog niet is besmet door het pluchen virus van de regeringsgeilheid en hun idealen voorop stellen.
Het lijkt een beetje te zijn wat de PSP vroeger was, in de tijd van Bram van der Lek en Fred van der Spek landelijk en Sander Doeve hier op de Grote Markt. Dát waren nog eens tijden!

Anoniem zei

Ik heb me de moeite niet getroost het volgende te achterhalen.

Vandaar hier de volgende vraag.

Wat in jeweetwel's naam is een Libertarische partij?

gr. Therèse

Anoniem zei

@ Pauwelussen, u ontpopt zich hier meer en meer als de quasi intellectueel. weet u wat relativeren en luchtigheid is?

Willem Pauwelussen zei

Jawelloor, ik heb me uitstekend vermaakt toen de gehele 2e kamer (muv de dierenpartij) met elkaar aan het bekvechten was over het financieringstekort. Alsof je bij de slager stond: mag het 3% meer of minder zijn?
En de draaierij van Plasterk om zijn huid te redden is toch ook vermakelijk?
Maar wat ik echt om te gieren vind is dat er mensen zijn die dit soort aantijgingen plegen, zich lafhartig achter hun anonimiteit verschuilen en dan ook denken dat ze serieus worden genomen.
Hahaha!

Willem Pauwelussen zei

in mijn eerste reactie zijn woorden weggevallen: bij de SP had ik willen schrijven: met het regeringspluche in zicht

Anoniem zei

Wat Willem Pauwelussen hier zegt kan ik helemaal onderschrijven. Daarom hoop ik ook dat PvdA flink wordt afgestraft voor zowel het landelijk- als gemeentelijk beleid, straks in maart. En volgens de peiling van De Hond zal dat waarschijnlijk ook gebeuren. Natuurlijk speelt de opkomst een grote rol bij de uitkomst. Er valt voor de Groningers in ieder geval weer wat te kiezen met een paar nieuwe partijtjes erbij.
Jan Bakker

Kees Huizenga zei

De voorzitter van de BOB vulde op 14 februari 2014 de Stemwijzer in. De vraag is of het verstandig is dat een voorzitter van een wijkclub zijn politieke voorkeur publiekelijk bekendmaakt op zijn twittervriend / twitterezel.

Ik gun iedereen zijn of haar politieke voorkeur, maar in functie dien je te dimmen. Juist om boven de partijen te staan. Om belangenverstrengeling te voorkomen. Geen dubbele petten!

Zie deze pikante tweet van JV van de BOB, de Beijumkrant/BOB-bode en het NLA-wijkteam Beijum:

"John Veldman ‏@JohnVeldman1 · 14 feb.
#stemwijzer gedaan: 1-#GroenLinks, 2-SP 3-Dieren 4-Piraten en 5-PvdA. Lijkt me wel duidelijk zo."

Het lijkt erop dat JV van de BOB politieke ambities heeft bij GroenLinks. Inzake de Regiotram heeft hij met deze partij samengewerkt als voormalig secretaris van de BOB. Op zijn twittervriend bemoeide hij zich onlangs met de groslijst van GroenLinks.

Willem Pauwelussen zei

Nou Kees, volgens mij wordt dit pas interessant als duidelijk is wat concreet voor ons het verschil is tussen de gevestigde partijen aan de linkerkant.