woensdag 26 februari 2014

GEBAKKEN KIPPENPOTEN EN TASCONTROLE

Drieënhalf jaar geleden stond er reeds iets over de gebakken vlees-walm op Beijumnieuws gepubliceerd. Zie dit bericht. De blogger maakt de geur van gebakken kippenpoten in het begin van de promenade van Winkelcentrum Beijum niks uit. En om irritatie bij de kassa van de AH te voorkomen stopt hij z'n tas steevast in een kluisje of geeft ie die af bij de servicebalie. Een cassiere krijgt immers ook maar opgedragen om de klant te vragen de tas te openen.  Maar zoals altijd wordt hier verschillend over gedacht. Wat vind jij, Willem Pauwelussen? Jij woont nog maar kort in de Beijum, hoe kijk je tegen het gebraden kippenvlees en de tassencontrole aan?

Het eerste wat me opvalt, als ik vanaf de Emingaheerd het winkelcentrum binnenkom is een penetrante vleeslucht.
Het is ongetwijfeld bedoeld als lokkertje, maar voor een vegetariër is dit elke keer weer spitsroeden lopen.
Het is net zoiets als in de sigarenlucht zitten voor een niet-roker.

Maar goed, ik haal het karretje op want de boodschappen moeten nu eenmaal worden gedaan.
Heerlijk, even bijkomen tussen de groenten en het fruit.
Het vlees ligt, wat verderop, veilig verpakt in plastic.
En er is ook voldoende sortering in vis en vegetarisch, niet te vergeten een keur aan kaassoorten, en allerlei soorten broodjes.
Da’s leuk, denk ik, als net gearriveerde inwoner van Beijum, dat was ook in Oosterhoogebrug prima geregeld.
Dus boodschappen op de lopende band, pas alvast in de gleuf en met de tas sta ik klaar voor de voorbijstromende artikelen.

En dan: “mag ik uw tas even inzien meneer?”  En dat vraagt u aan een heer van seniorenleeftijd, met keurig gepoetste schoenen en stemmig donkere regenjas?
Waar ziet u me eigenlijk voor aan? Voor de eerste de beste ordinaire winkeldief?

Ik doe mijn boodschappen maar weer in de Oosterhoogebrug, denk ik dan, want daar is me dit nog nooit overkomen.
De familie Van der Heide, die snapt in ieder geval dat de klant koning is.
En dat je beter het risico kunt lopen dat iemand een keer wat meepikt dan de een na de andere klant te schofferen en dus kwijt te raken.

Mij zien ze daar niet weer.

(Foto ook door Pauwelussen gemaakt)

35 opmerkingen:

Anoniem zei

Waar een mens zich al niet druk over kan maken. Tassencontrole geld voor iedereen, dus ook voor senioren die er schijnbaar goed verzorgd uitzien. U hoeft zich in elk geval geenszins beter te voelen dan een ander. Uit ervaring kan ik u trouwens vertellen dat er geen standaard uiterlijk is voor een winkeldief. Ze zijn er in alle soorten en maten.

Willem Pauwelussen zei

Ik neem die cassière niks kwalijk hoor Johan. Ik ben gewoon niet gediend van dit soort uitingen van wantrouwen. Maar je hebt wel een beetje gelijk, ik kan mijn tas ook wel in een kluisje stoppen, daar was ik zelf nog niet opgekomen.
Toch denk ik dat ze hier de mensen mee wegjagen. Ik heb het nog nooit eerder meegemaakt, namelijk.

Emaerka zei

Wat een absurde reactie van "Anoniem", hierboven. Misschien ben je zelf zo mak als een lam, maar dat maakt het nog niet "terecht" dat deze supermarkt even in alle tassen wil kijken. Het is dus compleet terecht dat mensen zich druk maken over die tassencontroles. Veel mensen in onze prachtige wijk maken zich hier kwaad over en de meeste die ik spreek doen al lang geen boodschappen meer bij deze albert heijn. Wij ook niet. Ik laat mij niet in de tas kijken. De laatste keer dat ze het vroegen, vroeg ik of ik dan ergens concreet van verdacht wordt. De cassière zei "nee" waarop ik zei dat ze dan ook niet in mijn tas hoeft te kijken. Ze belde de bedrijfsleidster van de Albert Heijn en dat mens begon me toch te tieren en te schreeuwen. Het was verplicht! Het moest! Anders zou ze een winkelverbod opleggen!

Nou dat winkelverbod heb ik dus mooi gekregen en het interesseert mij geen drol. Ik ben na dit akkefietje, dat zich begin vorig jaar voor deed, NIET meer bij deze Albert Heijn geweest. En dat heeft hun waarschijnlijk veel meer pijn gedaan dan diefstal van een pakje Blue Band ofzo, want nu zijn ze in elk geval de omzet van één gezin misgelopen en ik hoop dat de Albert Heijn zo snel mogelijk ruimte maakt voor een winkel die wel klantvriendelijk is. In plaats van jan en alleman te behandelen als crimineel.

Anoniem zei

Als klant wordt je van alle kanten bespied bij Meins, er hangen tientallen camera,s aan het plafond. Er is ergens in het gebouw vast een controlekamer waar de klant haar doen en laten wordt nagegaan, en wordt zij bedreigd met een hoge boete in geval van diefstal, en de baas zelf loopt er als bewapende uitsmijter door z,n eigen winkel. Zeer onvriendelijk allemaal.
Als u niet wilt dat er in uw tas wordt gesnuffeld,kunt u dat weigeren. Komt er politie bij natuurlijk, maar die komt dan voor niets. Zijn ze heel blij mee!
Trouwens uit landelijk onderzoek is gebleken dat de meeste winkeldiefstal door het personeel zelf wordt gepleegd. En al die financiele schade betaalt de klant uiteindelijk toch, verwerkt in de prijs.

Anoniem zei

Laat ik nu in dit geval graag een uitzondering op de commentaren zijn?!
Mijn rugzak "loopt"altijd mee, over de lopende band.
Bij het eindpunt open ik steevast de tas en laat iedere kassa medewerk(s)ter nog vóórdat ze vragen, geheel vrijwillig een kijkje in het ding werpen.
Steeds weer wordt ik vrolijk van de verbaasde en lachende gezichten.

Trouwens, een zeer wijs besluit om uit principe dan helemaal geen boodschappen bij ah te doen.
petje af.
Blijf jullie principe's trouw, hoor :-)).

gr. Therèse

Anoniem zei

Heb er wel moeite mee,mijn boodschappentas oke,maar mijn schoudertas waar mijn prive dingen in zijn gaat mij te ver.

Anoniem zei

Gegrilde kippenvet en vooral de vele reclameobstakels zijn mij een grote ergernis. Blokker en AH versmallen de doorgang zodanig dat je elkaar nauwelijks kunt passeren. De speelgoedwinkel heeft er ook een handje van.

Anoniem zei

16.22 uur.

daarmee heb ik geen ervaring, omdat ik nooit een damestas draag.
misschien maakt het verschil hoe groot een damestas is?
als het eruit ziet als een hutkoffer, kan ik me voorstellen dat er aardig wat in verstopt kan worden.
is het 1 die heel veel kleiner is, zou ik er misschien ook moeite mee hebben?
ik weet het eerlijk gezegd niet.

16.28 uur,
sorry maar ik hoop toch niet dat je de omvang van een olifant hebt, hoor.
je kunt andere mensen nauwelijks passeren, zeg je?
ik ben echt niet meer slank te
noemen maar passeer moeilijkheden heb ik in heel die lange gang nog nooit een keer gehad.
is overdrijven in de loop der jaren 1 van de nieuw toegevoegde vakken op scholen geworden misschien ;-) ???

gr. Therèse

Anoniem zei

Ook bij de aldi en lidle hebben ze tassen controlle en als je niets te verbergen hebt wat is dan het probleem

Anoniem zei

Wat een zielig gedoe zeg het staat bij alle winkels aangegeven en qlleen ah heeft het lef het uit te voeren. Wat is het probleem als je niets te verbergeb hebt

Anoniem zei

Aangezien onze blogger wegen een gebrek aan kopij weer eens de tassencontrole gaat aanhalen zie ik hierover ook weer menig commentaar.
Jammer dan niemand er bij stilstaat dat deze maatregel niet voor niets in het leven is geroepen en ook voor ALLE medewerkers een minder leuke maatregel is om uit te voeren maar toch moet omdat nog altijd nood wet breekt.
Het is inderdaad niet de meest klantvriendelijke maatregel maar als je niets te verbergen hebt wat is dan het probleem en er zijn genoeg alternatieven.
Wat mij vooral tegenstaat is dat Beijumnieuws zich verlaagt tot het wederom in een kwaad daglicht stellen van de beijumse AH waar veel mensen werken en hun best doen. Als dit de trend is voor de berichtgeving van Beijumnieuws denk ik dat het tijd is voor Johan om te stoppen met Beijumnieuws.

Anoniem zei

Aan de reacties te merken ben ik blij dat er meer mensen zo over denken als ik en geen problemen hebben met de tassen controle, er zijn nog slimme mensen.
Nog even voor Dhr. Pauwelussen, we zijn blij met met zo'n nieuwe wijk bewoner die de wijkgrens nog niet is gepasseerd en het dan al helemaal door heeft. Ik zou zeggen ga lekker uw boodschappen doen bij een andere AH doen maar loop niet gelijk zo te zeuren want overal is wel wat. PS. als nieuwe bewoner van de wijk krijgt u een welkoms doosje met gratis/kortingsbonnen. in dit doosje zit een bon voor een gratis apeeltaartje bij AH Meins. deze gaat u zeker dan niet gebruiken of heeft u hem al gebruikt en gaat dan achteraf lopen zeuren? prima als we nog meer van uw soort mensen de wijk binnenlaten dan gaat Beijum eindelijk weer naar het niveau van 1990 top.

Anoniem zei

@Emaerka: Laten we er geen lammetjes bij betrekken, die kunnen er ook niks aan doen dat dit gebeurd. Het zal me echter wel een worst wezen als ze in mijn tas willen kijken. Overigens vind ik dat er voor een tas met privéspullen zoals een bijvoorbeeld een handtas of rugzak wel enige vorm van aanleiding voor het inkijken moet zijn. Verder kan ik me hier dus ook echt niet druk over maken en ik ga er al helemaal niet voor omrijden.

Anoniem zei

@Anoniem 18:56 uur, snijdt 'onze blogger" dit onderwerp aan, of is het een initiatief va schrijver W.Pauwelussen?

Willem Pauwelussen zei

Als je commentaar levert op mijn bijdrage, wat trouwens inderdaad op mijn eigen initiatief was, lijkt het me zinvol om daar ook mijn eigen reactie in te betrekken die ik vandaag om 12.44 gaf.

Anoniem zei

Ik ontloop de AH in Beijum om deze reden ook, dan maar een stukje om vanuit het werk naar van der Heide in Lewenborg (of die aan de korreweg, afhankelijk van welke kant ik kom). Een veel vriendelijker AH. Trouwens alle andere AH's zijn veel (klant)vriendelijker.

Alleen de teksten al dat er gecontroleerd wordt: je bent al bijna voor dief uitgemaakt voordat je binnen bent zo komt het over. En het is geen reclame voor Beijum. Wat moeten wij denken als klant zijnde? Ow ja we winkelen nu in Beijum; dus het is logisch dat er zo waarschuwend opgetreden wordt en we moeten er daarom maar begrip voor hebben?

Dat Ahold het ondertussen niet is opgevallen over dit klant onvriendelijk beleid?

Ik heb verder niets persoonlijks ofzo tegen de eigenaren van deze franchise (ik zou ze niet eens van gezicht kennen :P ) puur vanuit de ogen van een klant gezien vergeleken met andere AH's.

Anoniem zei

Als jij niks te verbergen heb doe gewoon je tas open.. ze kijken met hun ogen niet met hun handen....

Anoniem zei

Woon je mooi in Oosterhoogebrug, ga je naar Beijum, op seniorenleeftijd met keurig gepoetste schoenen en een stemmig donkere regenjas..... gaat er toch ook iets fout...? :)

Anoniem zei

Domme reactie: als je niks te verbergen hebt...

Anoniem zei

Nee, helemaal niet dom, ano 11.45 uur.
zoals al gezegd...men kijkt toch met de ogen en niet met de handen?
privé hier, privé daar...
tegenwoordig toch steeds meer een wassen neus aan het worden?
big brother...je weet wel...

o, voor ik het vergeet, ik moet zo even naar albert heijn boodschappen doen :-).

gr. therèse

Willem Pauwelussen zei

Wat die meneer betref die zich achter zijn anonimiteit verschuilt en mij daarvandaan toeroept: " we zijn blij met met zo'n nieuwe wijk bewoner die de wijkgrens nog niet is gepasseerd en het dan al helemaal door heeft."
Ik ben mijn bijdragen aan Johan's site eens nagelopen maar ik zie nergens mezelf profileren als iemand die "het al helemaal door heeft". Integendeel, ik probeer verslag te doen van de zaken die ik tegenkom. Zonder te oordelen. Dit verhaal is een uitzondering maar ik heb dan ook al gas teruggenomen in mijn reactie van gisterenochtend.
Ten tweede kan ik dan wel een nieuwe wijkbewoner zijn, maar ik heb sinds 2004 voor de regiokrant vaak stukken over Beijum geschreven, zelfs een vierdelig historisch verhaal, lang voordat iemand überhaupt op het idee van een historisch boek kwam. Daarmee wil ik niet beweren dat ik het 'helemaal door' heb, maar na 10 jaar over de wijk geschreven te hebben ben ik toch ook niet geheel onkundig, dacht ik.
Wat te denken van iemand die het heeft over 'uw soort mensen' op basis van 1 (wat uit de bocht geschoten) bijdrage van mij? En wat voor soort mens ben je eigenlijk als je meteen met dit soort modder gaat gooien en je laf achter je anonimiteit verschuilt? Wat stelt meneer anoniem zich eigenlijk voor? Dat hij, gelijk Zeus op de Olympus iedereen met zijn bliksemstralen moet bestraffen die zich niet 100% volgens zijn goddelijke moraal opstelt?

Anoniem zei

Ik heb het nog nooit meegemaakt dat ze bij de Lidl in je tas willen kijken.
Het is alleen bij de AH Beijum.
Zoals de waard is,vertrouwt hij zijn gasten.

Anoniem zei

Bravo Willem!!

Ik sta helemaal achter je bovenstaande reactie :-).
Vooral vanaf het laatste deel ervan.

Wat te denken van enz. en iemand die het heeft over "uw soort mensen" valt bij mij verkeerd.

nee meneer anonieme lafaard, hiermee maak je geen vrienden.
laat dat heel duidelijk zijn!

gr. therèse

Anoniem zei

Qua klantvriendelijkheid kan er m.i. toch best veel verbeterd worden bij AH Meins. Ik kom er al tien jaar bijna elke dag. Als je de winkel binnenkomt word je NOOIT begroet. Altijd staan er een paar medewerkers sjagrijnig te kijken. Zelfs na tien jaar word dan idd ook nog ELKE keer gevraagd je tas te openen...
Groet, Margreet

Anoniem zei

En alweer moet ik tegen spreken.
in dit geval jou, Margreet.
niet altijd maar toch wel regelmatig is er iemand die me groet of even knikt met een glimlachje.
de ene dag is natuurlijk nooit gelijk aan de andere.
eerlijk gezegd?
ik zou tureluurs worden, als ik steeds maar weer alle klanten zou moeten groeten.
al diegenen aan de kassa's zijn altijd vriendelijk.
tenminste naar míj.
is een kwestie van over en weer ;-).
ik zou willen zeggen Margreet...óp naar de komende 22 jaar.
die heb je namelijk nog voor de boeg, wil je je net als ik, een beijumse ingezetene willen noemen :-).

gr. therèse

Anoniem zei

oké. nu even iets anders.

ik ben op zoek naar een reactie van dhr. Willem Pauwelussen.
O?
ja.
welke dan?
en waarop?
op mijn onderstaande vraag aan hem.

Graag zou ik van hem willen weten, welk Nederlands restaurant het gerecht Sauerkraut mit Blut-und Leberwurst op de kaart heeft staan.

Joehoeeee meneer Pauwelussen, bent u er nog :-)???
Iets kunnen vinden in de tussentijd?
Ik laat me heel graag door je verrassen :-).

gr. Therèse

Willem Pauwelussen zei

Ja hoor, Therèse, ik hoor u wel. Snap niet waarom u het hier opvoert, het betrof immers een reactie van u op het stukje dat over dat vuurwapengevaarlijke duo ging.
Maar goed, ik heb niet beweerd dat dit op in Nederlandse restaurants op de menukaart zou staan. Ik schreef "staat in dit land ook regelmatig op de eettafels.
Maar dan nog snap ik niet waarom dat bloed erbij moet."
Met die eettafels bedoel ik natuurlijk de eettafels in de Nederlandse huishoudens. Zuurkool, misschien met leverworst, is toch ook voedsel dat in ons land wordt gegeten. Wat die leverworst betreft ben ik niet zo zeker inderdaad, want ik ben niet zo'n vleeseter.
Daarnaast is ontleedkundig misschien niet helemaal duidelijk dat ik daar niet het ingrediënt bloed bij rekende, maar wilde zeggen dat ik niet snapte waarom u dat er in uw reactie bij had gezet.
Bedankt voor de correctie, ik hoop het nu duidelijk gemaakt te hebben.

Anoniem zei

een goeiemorgen Willem ;-),

de reden dat ik mijn vraag hier plaatste was, omdat ik het nergens meer terug kon vinden.
kijk, ik zal het je iets duidelijker uitleggen.
wij kennen bijv. de stamppot zuurkool, hè?
daarnaast zijn er tal van variatie mogelijkheden, waarvan bijv. de zomer zuurkool met ananas.
BAYERN heeft als 1 van de vele specialiteiten Sauerkraut mit Blutwurst und Leberwurst.
dit eet men zowel privé als ook te bestellen in echte Bayrische eetgelegenheden.
typ het eens in bij google en je zult de heerlijkste recepten mét plaatjes voorbij zien komen.
(ik eet trouwens ook bijna geen vlees).

haha, tot zover dit interessant verhaal over ZUURKOOL :-)).

gr. therèse
nou,

Jan Bakker zei

Wat zo'n onderwerp als 'tassencontrole' niet al kan losmaken. Net als Willem Pauwelussen heb ik grote bezwaren bij tascontroles zoals bij AH in Beijum. En als bewoner van De Hunze ben ik ook dikwijls aangewezen op het winkelaanbod in Beijum.  Maar zo'n tascontrole ging me enkele jaren geleden toch echt te ver, onbeschoft en zeker klantonvriendelijk. Nu doe ik alweer 2 jaar m'n dagelijkse boodschappen bij supermarkt PLUS op de Oosterhamriklaan. Ruim aanbod en vriendelijk personeel. Mij zien ze daar niet meer bij de familie Meins.

Willem Pauwelussen zei

Aha.
Maar zuurkool met bloedworst en leverworst is wel iets anders dan zuurkool met bloed en leverworst, en dat laatste schreef je.
Nou, dat is nogal apart natuurlijk.
Overigens het ik jarenlang al mijn vakanties doorgebracht in Beieren, en ben het daar nooit tegengekomen, maar dat was misschien omdat ik doorgaans in Mittel-Franken verbleef?

Willem Pauwelussen zei

Aha, ik snap nu opeens hoe de misverstanden in de wereld komen. Ik had het streepje achter 'Blut' gemist. Sorry daarvoor.

Anoniem zei

ha Willem,

dat kleine maar fijne streepje ja, daar gaat het om.
is echt heel lekker, deze bereiding.
ziet er niet úit als alles door elkaar gehusseld op het bord ligt.
dan vast ook weleens in de mooiste stad van de wereld geweest?

ra...ra...waar...?

gr. therèse :-)

Willem Pauwelussen zei

Nürnberg?
Rothenburg ob der Tauber?
Die twee steden bezoeken in kersttijd, het is net alsof je in de sprookjes van Grimm rondloopt.

Anoniem zei

Ik kan me goed voorstellen dat veel mensen zich ergeren aan die tassencontrole. Ik irriteer me er zelf ook steevast aan. Maar het is juridisch wel toegestaan. Die tassencontrole geldt namelijk als een algemene voorwaarde. Deze voorwaarde wordt onderdeel van de gesloten overeenkomst, mits de gebruiker van de voorwaarde (Albert Heijn) deze voorwaarde vóór de totstandkoming van de overeenkomst aan de klant ter hand heeft gesteld (zie art. 6:234 BW). Albert Heijn moet de klant dus een redelijke mogelijkheid bieden om van deze voorwaarde op de hoogte te geraken. Dit gebeurt bij het binnenkomen van AH waar de klant bij de poortjes op de aanwezigheid van de verplichte tassencontrole gewezen wordt. De controles zijn dus toegestaan. Het enige wat je hier dus tegen kan doen is je boodschappen bij een andere supermarkt gaan doen. Overigens betekent dit niet dat de AH vervolgens in elk vakje van iedere tas mag gaan snuffelen. Op dat moment weegt je privacybelang zwaarder en is de betreffende algemene voorwaarde 'vernietigbaar' omdat deze als 'onredelijk bezwarend' is aan te merken (art. 6:233 BW). Onredelijk bezwarend zou ook zijn de algemene voorwaarde die de AH het recht zou geven om je te fouilleren.

Anoniem zei

Ik vind het ook belachelijk ik moest al mijn spul bijna uit mijn handtas halen de volgende keer kiep ik hem om kunnen ze zien hoeveel troep ik mee heb