zondag 2 maart 2014

VUILNIS IN BEIJUM (27)Het wordt geen dagelijkse serie, maar het zou wat betreft vervuiling in het straatbeeld van Beijum wel kunnen. Op sommige plekken in de wijk loopt het echt de spuigaten uit.
Zie ook het gistermiddag gepubliceerde artikel over 'sociaal' vuilnis. 

Binnen driehonderd meter van de plek waar gistermiddag een foto is gemaakt (waar inmiddels nog wat extra troep bij is gegooid) zijn vanmiddag de foto's gemaakt die hier staan afgebeeld. Lezers zullen het er met me over eens zijn dat dit een verloederd beeld geeft. De foto's links en rechts zijn van van dezelfde hoeveelheid grofvuil gemaakt, vanaf twee verschillende optieken.
Op de bovenste foto is de situatie voor de Expeditie, bij de Wibena-rotonde, te zien.
Het geeft een desolaat gevoel tijdens een net gemaakte zondagsmiddagwandeling. Banken, stofzuigers, een afgedankte televisie, open gescheurde vuilniszakken.

Het is leuk om een positieve indruk van Beijum op Beijumnieuws achter te laten, maar helaas is dit ook een deel van de dagelijkse realiteit.
Het op straat gooien van grofvuil zal deels te maken hebben met een zwakke mentaliteit van sommige bewoners. Anderzijds blijkt de eigen bijdrage van 46 euro voor het laten ophalen van grofvuil voor veel mensen een obstakel te zijn. De verwachting is dat de verloedering in de straten van Beijum (stad?) toe gaat nemen, omdat meer mensen weigeren geld  te betalen voor het laten ophalen van grofvuil.

De Milieudienst mag morgen weer gaan uitrukken. Als ze handig zijn maken ze één rit om direct alle troep op te ruimen. Is goedkoper dan twee keer 46 euro.....


5 opmerkingen:

Anoniem zei

Jan Seton!!!!!! Zie toch eens wat voor puinhoop!

Anoniem zei

Dit is dus BEIJUM??

Anoniem zei

ik heb laatst grofvuil gehad 2 dingen heb netjes gebelt.46,50 zou het mij kosten.ik netjes s,morgens mn grofvuil buiten gezet.om rond 11 uur hoorde ik de vuilnis wagen.tot mijn grote verbijstering lagen er ineens meerdere spullen bij.wat ook mee genomen werd.dus dit betekend dus dat ik ook gewoon voor een ander betaal.ik heb toen wel de gemeente gebelt dat dit is gebeurd.ik kreeg als andwoord,ja dat is niet de bedoeling en er werd een melding gemaakt.ja dat krijg je toch als je s,morgens voor 8 uur het buiten moet zetten en ze komen het om 11 uur halen.ben benieuwd als ik nu ook een rekening krijg nadat ik gebelt heb.we wachten al een week!en 46,50 een flink bedrag,je zou maar een uitkering hebben.kun je toch nooit betalen.ja dan zelf brengen,ja gaat je ook flink wat kosten iets huren busje of aanhangwagen.en daarbij komt ook nog een voorschot wat je moet betalen om iets te huren.

Kees Huizenga zei

Gisteren stuurde ik deze e-mail naar de dienst Stadsbeheer, Stadsbeheer Noorddijk en het Loket Beheer & Verkeer:


Geachte medewerkers van Stadsbeheer / geachte heer Homan / geachte heer Groen,

Onderwerp: De verrommeling van de wijk Beijum; nadelige gevolgen van het moeten betalen voor het laten ophalen van grof vuil op afspraak


Hierbij enkele recente links van Beijumnieuws over wijkvuilnis in Beijum:

http://beijumnieuws.blogspot.nl/2014/03/eigenaar-haal-je-fiets-uit-de-sloot.html (van heden)

http://beijumnieuws.blogspot.nl/2014/03/vuilnis-in-beijum-27.html (van gisteren; zeer aanstootgevend)

http://beijumnieuws.blogspot.nl/2014/03/sociaal-vuilnis-in-beijum-2.html (van 1 maart 2014)

http://beijumnieuws.blogspot.nl/2014/02/sociaal-vuilnis-in-beijum-1.html

http://beijumnieuws.blogspot.nl/2014/02/een-zondagmiddag-op-plein-oost.html


Mijn vraag aan u is om het grof vuil van de bovenste drie berichten op te halen.

De stad is enorm aan het vervuilen! Op zeel veel plaatsen zie ik (op de fiets) plastic flessen, blikjes waar drank in zat, papier, glas en andere rommel.

Graag nadere actie in dezen. Uiteraard gaat het hier over normen en waarden. De publieke moraal.


Maar: door het betalen voor het ophalen van grof vuil op afspraak vanaf 1 januari 2014 (€ 46,50) wordt de stad nog veel viezer! Het gevolg is wijkverrommeling en wijkvervuiling. Een tip is om het grof vuil te gaan zagen of kleiner te maken.
Veel Stadjers kunnen geen € 46,50 betalen voor het laten wegvoeren van grof vuil op afspraak. Dit was geheel voorspelbaar. Toch?

Zie verder:

http://gemeente.groningen.nl/grofvuil/laten-halen-grofvuil

http://gemeente.groningen.nl/grofvuil/waar-grofvuil-inleveren

Ik zal op Beijumnieuws komen met de suggestie om nog bruikbare spullen af te geven aan Fairback aan de Ulgersmaweg en bij andere kringloopbedrijven van WerkPro (GoudGoed en Mamamini). Of naar Transition Town Groningen bij de Wiershoeck aan de Beijumerweg: http://www.transitiontowngroningen.nl/ Daar kunnen oude spullen ook gratis gerepareerd worden. Op de laatste donderdagavond van de maand.


Met zeer bezorgde groet over het aanzien (!) van de wijk Beijum en de stad Groningen,

Kees Huizenga


N.B.: Ik twijfel over het punt of het zinvol is NLA-bussen (met aanhangwagens) door de wijken te laten rijden om zeer aanstootgevend afval op te ruimen. Een soort “klussendienst” op wijkniveau of stadsdeelniveau voor acuut en zeer hinderlijk grof vuil.

Willem Pauwelussen zei

Meneer of mevrouw anoniem van 22.44 snapt het exact. Beter kun je het niet formuleren. Ik zou wensen dat dit epistel tijdens de raadsvergadering in het gemeentehuis zou worden voorgedragen.