maandag 27 oktober 2014

SOCIAAL TEAM BEIJUM KREEG BEZOEK UIT FRIESLAND

"Op 1 januari krijgen we een kantelpunt wat betreft de aanbieding van zorg. Dat is een spannend proces. Om van elkaar te leren hebben we Sociaal Teams uit Friesland uitgenodigd om van elkaar te leren en om elkaar te versterken."
Omstreeks half twee vanmiddag verzamelden sociale werkers zich voor de Wegwijzer. Wat gaat er gebeuren? Na enige aarzeling kwam het gesprek op gang. Het genoemde kantelpunt en de datum 1 januari 2015 roepen naast uitdagingen ook spanningen en onzekerheden op. Een sociaal team moet begin volgend jaar goed beslagen ten ijs komen. "We zijn hier om elkaar te ondersteunen", aldus een sociaal teamlid uit Beijum. Zijn de Friezen er al? "Die komen in etappes aan, er is al een gedeelte binnen en er zijn er nog die onderweg zijn." Komen ze uit heel Friesland? "Alleen niet uit Leeuwarden, daar hebben ze een eigen autonoom team."
Vanaf 2015 heeft bijna iedere Nederlandse gemeente sociale wijkteams. Dit zijn teams van hulpverleners die buurtbewoners gaan bijstaan in de zorg, jeugzorg en problemen rond werk en inkomen, zoals uitkeringen en schuldhulpverlening. De gemeenten zien die wijkteams als onmisbaar om de decentralisaties vanaf 1 januari 2015 aan te kunnen. De drie nieuwe wetten (Wet maatschappelijke ondersteuning, Jeugdwet en Participatiewet) die bij de decentralisaties horen, worden straks namelijk niet meer door drie verschillende afdelingen aangepakt, maar door één team. In plaats van verschillende instanties komt er straks één hulpverlener over de vloer bij een gezin met, bijvoorbeeld, een kind dat jeugdzorg nodig heeft en een vader die in de schuldhulpverlening zit. Dat is prettiger voor het gezin en efficiënter en goedkoper voor de gemeente. DeCorrespondent.nl

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Een hulpverlener....dus de juridisch hulpverlener doet even snel een cursusje jeugdhulpverlening......zal dat kind leren om economisch met een depressie om te gaan...??????
Ok wie het nog snapt mag het zeggen

Anoniem zei

Kinderen, ouderen, zorgvragers, ik houd m'n hart vast voor de komende ellende na 1 januari.

En het gekke is, of misschien wel het meest te verwachten gezien alle voorlichters en mediacontrollers, de (regionale) media zwijgen zo ongeveer over alles als het gaat om de grote 'overheveling' van taken en bevoegdheden zonder het nodige geld. Een nieuwe vorm van politieke correctheid?

Kees K.

Anoniem zei

Er is gewoon geen goed alternatief. Er zouden huizen gebouwd moeten worden waar ouders met hun kinderen en kleinkinderen kunnen wonen. Zoals in de meeste landen van de wereld gewoon is wonen ouders bij hun kinderen in. Handig als oppas. Koken enz. De kleinkinderen bouwen een band op met hun opa en oma en zullen ook voor hen zorgen. Maar nee. Daar zijn wij veel te modern voor. We brengen onze baby's peuters en kleuters liever naar onbekende fantastisch uitgeruste brave new World opvang. Om van jongs af aan le leren zich aan te passen aan anonieme professionele systemen.
Zo
Ik zeg sukkels die moderne mens
Altijd maar op zoek
Ondertussen bijna iedereen met een chronische ziekte depressief

Anoniem zei

Kees, we leven inmiddels in een politiestaat als je het nog niet wist. Alle reguliere media worden omgekocht of staan onder schimmige controle van overheden. Er zijn voldoende alternatieven, maar er worden politieke keuzen gemaakt die hulpbehoevenden na 1 januari volledig uitschakelen en aan hun lot overlaten. Lang leve de onverschilligheid en apathie onder de burgers. Rutte lacht zich rot, Samson is bij de neus genomen.

Anoniem zei

Reken maar dat er per 1 januari heel wat gehandicapten op dat punt om zullen kantelen, want ze hebben nu al geen poot om op te staan.