dinsdag 21 oktober 2014

KOMENDE ZONDAG EGELDAG IN DE BOERDERIJUM

(Ingezonden)

AAI EEN EGEL OP DE 'EGELTJESDAG!'

Op zondag 26 oktober zet het centrum voor Natuur en Duurzaamheideducatie (NDE) de egel in het zonnetje tijdens de Egel-doe-dag. In het Bezoekerscentrum Beijum kunnen kinderen en hun ouders via leuke en leerzame activiteiten het leven van de egel verkennen. De wijknatuurgidsen zoeken in de wijk naar egelsporen en net als vorig jaar worden er misschien wel ‘echte’ egels losgelaten in de vrije natuur! 

De egel is een bijzonder zoogdier. Met zijn snoezige en stekelige uiterlijk spreekt hij kinderen en volwassenen tot de verbeelding. De egel is ook een nuttig dier. Hij eet insecten en slakken die mensen schadelijk vinden. Helaas krijgt hij op deze manier ook schadelijk slakkengif binnen: één van de redenen waarom het slecht gaat met de egel. Om te laten zien hoe we goed voor hem kunnen zorgen, organiseert NDE jaarlijks de inmiddels bekend geworden ‘egeltjesdag’.

In de vrije natuur
NDE zet de egel in het zonnetje met een aantrekkelijk programma: in en om het bezoekerscentrum kunnen kinderen een speurtocht doen, knutselen, een egeltjel zoeken in een houtstapel en een kijk- en doewijzer gebruiken. Bij Kindercentrum De Mallemolen kun je voelen en raden wat er in herfstdozen zit. Ook scharrelen er misschien wel échte egels rond: dierenopvangcentrum ’t Hemelriekje geeft NDE de eer om van ziekte herstelde egels weer in de vrije natuur los te laten. Onder voorbehoud uiteraard, want natuurlijk hopen we niet dat egels ziek worden.

Het spoor van de egel
Om 10.30 uur en 14.00 uur trekken de wijknatuurgidsen van Natuurmonumenten erop uit om het spoor van de egel te zoeken. Waar wonen egels? Wat eten ze? Welke dieren zijn nog meer ’s nachts actief? En hoe kunnen wij de egels een handje helpen?
De ochtendexcursie is gericht op kinderen, de middagexcursie is voor oudere kinderen en volwassenen.

Open Zondag Boerderijum
De egel-doe-dag is de laatste Open Zondag van de Boerderijum in Beijum. Naast het bezoekerscentrum zijn ook kindercentrum de Mallemolen, het theehuis en het terras van De Zijlen geopend.

Wat? Egel-doe-dag in de Boerderijum, met diverse kijk-, voel- en doe-activiteiten
Waar? Beijumerweg 19abc
Wanneer? Zondag 26 oktober van 10.00 uur tot 16.00 uur.


Voor meer informatie: Jothea Brouwer, jothea.brouwer@groningen.nl, 050-367 63 23 

Geen opmerkingen: