dinsdag 28 oktober 2014

UIT DE OUDE DOOS (221)

Bovenstaande foto dateert uit november 1978 en is door een onbekende fotograaf gemaakt. Zelden is de overgang van drassige kleigrond naar de wonderlijke Groningse stadswijk Beijum zo treffend in beeld gebracht. Links loopt de Zuidwending en rechtsboven is de vijver bij wat heden ten dage Winkelcentrum Beijum is te zien.
Op de natte klei op de voorgrond werd later de Toppingaheerd gebouwd, de reeds gebouwde huizen links staan in de Sibrandaheerd. Hier was tijdens de beginjaren van de wijk een noodwinkel gehuisvest.
De hijskraan achter de huizen werd waarschijnlijk ingezet voor de bouw van de Fossemaheerd. Achter de vijver staat een oud woonhuis die tegenwoordig nog in oorspronkelijke staat  aanwezig is. De dubbele woonhuizen achter in beeld zijn ik meen begin jaren tachtig opgebrand.

De foto komt in de binnenkort uitkomende tweede herziene druk van het Beijumboek Boeren, Burgers, Beijumers.. Op vrijdag 21 november van 15.00 tot 17.00 uur wordt de herziene druk in de Boerderijum gepresenteerd. Dat gaat vast een leuke bijeenkomst worden, temeer omdat de Beijumer historicus Lammert Doedens voor eens en altijd het ware verhaal van Sinterklaas komt vertellen. Zie en lees de onderstaande aankondiging uit de jongste papieren editie van de Regiokrant.

1 opmerking:

Anoniem zei

Oude Beijumboek-jes liggen voor twee euro in de ramsj-verkoop bij Fair Back kringloop, Ulgersmaweg, zag ik vorige week.