dinsdag 7 oktober 2014

KIJK OP DE WIJK BEIJUM

Ik ken hem al jaren, we speelden ooit samen in een theatervoorstelling. Z'n naam is me ontschoten. Waarschijnlijk heet hij Serge. De blogger gaat voorzorgshalve maar op safe met bovenstaande kop, maar voor deze vriendelijke en goedlachse man, zie foto, had er ook mogen staan: 'Een neger met humor.'  Moet eigenlijk kunnen, maar zo lang er fanatiekelingen zijn die een kinderschertsfiguur als Zwarte Piet als racistisch bestempelen, in plaats van te onderkennen dat die in de magische beleving van kinderen door de schoorsteen is gekropen, blijft er kramp hangen tussen zwart en wit."
Zo lang als we elkaar kennen maken we gezamenlijk de uiterst negatieve stereotypen tussen zwart en blank belachelijk. Zo kan hij de blogger begroeten met: "Hé racist, hoe gaat het?" Hij krijgt dan een antwoord in de trant van: "Heel goed crimineel, met jou dan?" Er speelt totaal geen lelijkheid, de wederzijdse sympathie overheerst.

Ja, heel melig, dames en heren. Maar wel leuk, Wat het niveau van humor ook moge zijn, van melig tot briljant, het blijft de kortste verbinding tussen twee mensen. Let er maar eens op, de humor ontbreekt totaal bij de mensen die Zwarte Piet willen afschaffen.
De foto is enige tijd geleden in het winkelcentrum gemaakt, de onderstaande video in de Bentismaheerd en op de Beijumerweg.
Prima dat het gepubliceerd wordt: "Zet je er even een mooi racistisch tekstje bij?",aldus het lachende heerschap. Ooit is hij als Haïtiaans kind geadopteerd door een Nederlandse vader en moeder. Hij is op en top Nederlander geworden en hij heeft maling aan kleurverschillen. "Wat boeit mij die Zwarte Pieten-discussie, ik woon hier al mijn leven lang en ben helemaal vernederlandst. Zwarte Piet hoort er gewoon bij, het is een kinderfeest."

Misschien heeft de Zwarte Pieten-discussie niet eens zozeer met huidskleur te maken, als wel met het jezelf identificeren met zieligheids- en slachtoffergevoelens en beelden. Daar heeft deze krachtige man (foto; lichamelijk én geestelijk) in elk geval geen last van.

Wat kan hij er aan doen dat hij met een zwarte huidskleur is geboren. En kan deze blogger uit Zuid Groningen het helpen dat hij wit is?

De video is bij vlagen wat 'winderig', we stonden op de tocht te filmen. Wat nou, noemt hij Beijum een getto? Het moet toch niet gekker worden.
(De blogger is de tel van deze serie kwijt, als iemand weet de hoeveelste aflevering dit is, mail dan even)
10 opmerkingen:

emmy zei

Een pik zwarte neger?

Mag ik vragen hoe jij het weet dat zijn pik zwart is? Is dit een veronderstelling of heb je het echt vastgesteld?

Want mijn ervaring is dat het meer richting Choco bruin gaat dan zwart. Teminste in geval van mijn man.

Anoniem zei

Hihi lol @emmy, smaakt ie een beetje in het pikkedonker? Vrg. Liesbeth

Anoniem zei

Wie houdt er nou niet van een zwarte piet ?

Anoniem zei

lekker ding hoor !

Anoniem zei

Smaken verschillen, zullen we dan maar zeggen.... :)

Anoniem zei


een mooie man, zie foto :-).

zwart wit zachtgeel of toch bruin
.................................

Anoniem zei

óóóóóóóhhhh....wat een stuk...aaahhh...brokkebrok....mmmm...iehaaa...gn gn gn..kggg pfff. yam yam... *&^8^$dzzzkl)+"??!!!

Anoniem zei

Mijn man en ik hadden ook eens een donkere man te logeren. Nou ik heb het dekbed net niet opgegeten.

Ria.

Anoniem zei

Het zijn over het algemeen hele goede minnaars, maar ja ze hebben dan ook wel wat in huis.
groetjes van michelle.

Anoniem zei


haha, wat een opscheppers zijn jullie, dames. lol.