zaterdag 11 oktober 2014

EEN REGENBOOG BOVEN BEIJUM/KARDINGE

Vanmiddag regende het én de zon scheen. Dat kan niet missen, dat wordt een regenboog. Zie foto's, de rechter afbeelding werd ingezonden door lezer Dick.
Wat is eigenlijk een regenboog?
Een regenboog is de gekleurde cirkelboog die een waarnemer vanuit zijn gezichtspunt in de lucht ziet staan, wanneer de (laagstaande) zon tegen een nevel van waterdruppeltjes aanschijnt.
Een regenboog ontleend zijn naam aan zijn verschijnen bij regen, maar ook in een wolk van waterdruppels van een watervaltuinslang of fonteinen soms boven de branding in zee kan men een regenboog zien. Vanuit een vliegtuig en van een bergtop kan een regenboog als een cirkel zichtbaar zijn, wanneer geen horizon in de weg zit. Het licht wordt weerkaatst en gebroken tot een spectrum van de primaire kleuren, die in elkaar overlopen.
Het middelpunt van de boog staat gezien vanuit de waarnemer recht tegenover de zon. Waarnemer en boog vormen samen een denkbeeldige kegel met de waarnemer op de punt van de kegel en de regenboog langs de boogrand van het grondvlak van de kegel. De boog heeft binnen de kegel een halve tophoek van ongeveer42 graden en een breedte van rood tot violet van circa 2 graden.
De kleuren van de regenboog worden traditioneel benoemd als (van buiten naar binnen): rood     oranje     geel     groen     blauw     ,indigo      en violet     . De volgorde kan onthouden worden als ROGGBIV. Uiteraard is er in werkelijkheid een continue verdeling van kleuren, die naadloos in elkaar overgaan en niet scherp te onderscheiden zijn. Wiki/Regenboog.

1 opmerking:

Jan Bakker zei

Mijn complimenten voor de 2 prachtige foto's van de regenboog, vooral die boven Kardinge. Ook de Martinitoren was vrijdag en zaterdag te zien met een regenboogvlag (coming out-day). Het is toch elke keer een bijzonder natuurverschijnsel.