donderdag 30 oktober 2014

ZWARTE PIET BEIJUM BLIJFT ZWART! (+ energiebesparende aanpassingen AH)

Op 29 november komt Sinterklaas op uitnodiging van de lokale Albert Heijn en overige winkeliers voor de zoveelste keer naar (nog steeds) het kinderrijke Beijum. Via een rijtoer gaat het traditioneel naar Winkelcentrum Beijum. En...., de Goedheiligman neemt zoals altijd z'n ZWARTE Pieten mee. Dit keer zelfs zwarte Zwarte Pieten.
Sinterklaas is een strenge maar ook zeer rechtvaardige man. Hij komt natuurlijk niet naar het winkelcentrum in de groenste wijk van de stad als niet alles er pico bello bijligt. Zou dat de reden zijn dat gistermiddag het mannetje dat op bovenstaande foto is te zien bezig was om iets te fatsoeneren? Maakte hij de 19 letters schoon die het winkelcentrum markeren? Wie zal het zeggen.
Sinterklaas moet natuurlijk ook geen kou vatten als hij eind november het winkelcentrum gaat bezoeken. Het kan koud worden in Holland. Maar hij wil natuurlijk ook niet dat caissières, kinderen of klanten kou gaan lijden als ze de AH binnengaan. Zal dat de reden zijn dat de serviceruimte van onze AH de afgelopen week is verbouwd en door beschermend glas van de promenade is gescheiden? Zie foto links, afgelopen maandagmiddag gemaakt.

Altijd leuk om in Sinterklaas-sfeer te schrijven, maar nu even naar de nuchtere volwassen Beijumer realiteit. Gistermiddag sprak de blogger de eigenaresse van onze AH, Alice Meins. En passant maakte hij de rechter foto. Te zien is (voor Beijumers die vaak in de winkel komen) dat de serviceruimte is dichtgemaakt t.o.v. de promenade. Bezoekers kunnen de ruimte vanaf nu alleen betreden als ze door de toegangspoortjes van de winkel zijn gegaan. Waarom deze ingreep, Alice Meins? "Heel simpel, om energie te besparen. De voormalige open ruimte kostte bakken vol energie." Niet verkeerd, denkt de blogger, zodoende komen klanten en medewerkers minder op de tocht te zitten. Kan ook de nodige verkoudheden en/of ziektemeldingen schelen.

Ondergetekende vervolgde: Nu ik je als eigenaresse van de grootste winkel in dit winkelcentrum toch even spreek, wanneer komt Sinterklaas naar Beijum? En hoe zien z'n knechten er dit jaar uit? Er kwam een helder antwoord: "Sinterklaas komt hier op 29 november aan en hij neemt natuurlijk gewoon z'n Zwarte Pieten mee." Compleet met oorbellen en dikke lippen? "Nee man, dat deden we afgelopen jaren al niet meer, Zwarte Piet is in Beijum de laatste jaren al veel vriendelijker geworden, de zogenaamde zak waar kinderen in gestopt zouden kunnen worden hadden we al lang niet meer. Dat staat los van die hele discussie. "

Wat een heisa om Zwarte Piet, vind je ook niet? "Ja, dat kun je wel zeggen, ik kom wel eens op Curaçao en daar is Zwarte Piet een heel gewoon verschijnsel."

En toen kwam het: "Er zijn dit jaar witte Zwarte Pieten bij, maar ook zwarte Zwarte Pieten." Leg uit. "Nou, de meeste Pieten zijn geschminkte blanke mensen, maar er doen dit keer ook een zwarte ex-medewerker en een zwarte vriendin van me als Zwarte Piet mee."

Sinterklaas blijft in Beijum een kinderfeest voor iedereen. Voor alle kinderen en ouders. Ongeacht de huidskleur. Hier geen gezeur over Kaas- of Regenboog-pieten. Zelfs zwarte mensen willen tijdens de intocht wel Zwarte Piet spelen.

Naschrift, zie de poll linksboven. Veel lezers wezen de blogger op een storende taalfout. Waarvoor dank. Zie keuzemogelijkheid twee: 'Je beledigd ons...' moet natuurlijk zijn 'Jij beledigT' ons. Tenenkrommend, ook voor de blogger. Maar hij kan niet meer in het menu van de poll werken. De keuze is: laten staan of verwijderen. Tot nu toe wil een kleine 90% der lezers dat Zwarte Piet in ere wordt gehouden. Nog 35 stemdagen.

14 opmerkingen:

Anoniem zei

Als we het dan toch over storende taalfouten hebben: wegwezen is toch echt een woord, tenzij je een weg vol met ouderloze kinderen bedoelt (waarvoor de Sint wellicht wel wat extra kadootjes in petto heeft...)

Anoniem zei

De titel van het artikel suggereert bovendien dat Beijum een eigen Zwarte Piet heeft en dat er kennelijk op enigerlei moment sprake van is geweest om deze persoon van zijn huidskleur te ontdoen of deze anderszins te wijzigen, getuige de bewering dat hij zijn huidskleur nu toch mag houden. Helaas worden mensen door Albert Heijn nu wel tot identiteitsfraude aangezet, omdat er nu ook onverlaten met een andere dan een zwarte huidskleur zich voor Zwarte Piet uit zouden mogen geven van AH-Meins. En dit terwijl dit in Nederland bij wet ten strengste verboden is op grond van artikel 98 C.1.3. van Het Wetboek van Strafrecht : "hij die tersluik, onder een vals voorgeven, door middel van een vermomming of langs een andere dan de gewone toegang op of in een verboden plaats komt of tracht te komen, aldaar in dier voege aanwezig is, of zich op een van die wijzen of door een van die middelen vandaar verwijdert of tracht te verwijderen, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of een geldboete van de vijfde categorie." Dus pas op witte, gele of wat voor valse Pieten dan ook, u bent gewaarschuwd en wordt onmiddellijk opgepakt !

Anoniem zei

Gelul... Vorig jaar waren er 8 pieten waarvan 4 mensen die je eigenlijk niet hoefde te sminken.

Margreet zei

Ik vond de poll ook heel storend. Ik had liever de keuze gehad 'ik wil zwarte piet niet meer omdat hij kwetsend is voor mensen'. Het kost mensen kennelijk heel veel moeite om zich te verplaatsen in anderen en te beseffen dat onze gekleurde medelander, van jonge kinderen tot oude mensen, last hebben van hoe zwarte piet er uit ziet. Lees voor de aardigheid eens dit: http://www.telegraaf.nl/vrouw/actueel/23250238/___Sinterklaas_houdt_van_alle_kleuren_van_de_regenboog___.html

Anoniem zei

Rare diskussie eigenlijk over zwarte piet. Hij zou ons doen denken aan de slavernij van vroeger. Maar wat tegenwoordig te denken van een achterstandswijk als Beijum vol met WITTE slaven ??!

Anoniem zei

@Margreet, zwarte mensen zijn geen zielepieten hoor. Lees dan dat er ook 2 zwarte mensen piet zijn dit jaar. Er zijn mensen die zich gekwetst voelen door youp vant Hek of andere grappenmaker, ook maar afschaffen dan? Als kinderloze ouder irriteer ik me altijd als op 11 nov de kinderen langs mn deur komen jengelen...graag afschaffen.
De hele discussie is nadelig voor de zwarte mensen in Nl, ze zullen met de nek worden aangekeken als Piet om hun gezeik moet veranderen.
Stop er aub mee, het begint me zo langzamerhand heel erg te kwetsen en te irriteren, piet moet zwart blijven.

Anoniem zei

Wat een gezeur zeg over zwarte piet, we noemen hem vanaf nu gewoon droppiet zoas geen stijl bedacht heeft. Kan ie zwart blijven en doet ie niemand kwaad.

Waarom hoor ik trouwens niemand hier over de blanke vla? Dat is dan zeker niet discrimerend???

Anoniem zei

Er is ook nog,
Jodekoek,mag dat??

Anoniem zei

Geef mij maar een negerzoen of een bokkepoot. Ik ben nl dol op chocola :-) :-)

Anoniem zei

Die nieuwe inrichting is bij AH/Meins is een een mislukking als u het mij vraagt.
De tassenkluis rechts vlak na de entree met de schuifdeuren zorgt voor irritante opstoppingen, en zo zal de deur onnodig lang openstaan en sta je als klant toch even langer in de tocht of regen. Daar gaat je energie winst. En dan die grote loze lege nieuwe ruimte. Wat dat niet kost aan onbenutte meters vloer.
De ruimte voor de kassa,s wordt er niet ruimer van en mensen in een rolstoel of scootmobiel met weinig boodschappen kunnen niet meer van de snelkassa gebruikmaken. En die servicebalie dan, die is toch ook een van een rare smalle ontoegankelijke ontwerp. Er zal toch nog es gebrainstormt worden door de AH ingenieuren. Want dit is nikks zo.

Anoniem zei

Vergeleken met andere AH filialen is AH-Meins een hele klantonvriendelijke. Knorrig personeel, Stasi-achtige tassencontrole, betalen voor een winkelwagentje. Al deze dingen vind je absoluut niet bij AH Ulgersmaborg. Gewoon naar Lidl of Aldi mensen ! Dan word je ook niet geript.

Johan Fehrmann zei

Genoeg AH_Beijum bashing.Van steeds een en dezelfde reageerder. Het anti-AH/Beijum-abonnement wordt niet verlengd, de anonieme reaguurder heeft z'n punt wederom gemaakt, en daar laten we het bij.

Anoniem zei

Ik vind de film 'Twelve years a slave' van Steve McQueen een veel beter statement tegen slavernij, dan die hele Zwarte Pietendiscussie. Waarom? Ga maar kijken.

(rené)

Anoniem zei


ik zei het al een paar keer....de pieten gewoon zwart laten!