woensdag 29 oktober 2014

EEN MEDITERENDE POES NAAST BOEDDHA (en lieveheersbeestjes)


Wat keek de poes of kater de blogger indringend aan. Alsof ie helemaal en compleet in trance was. Zou het door de invloed van het rustgevende Boeddhabeeld komen?.
Zie de blik op bovenstaande foto. Thuisgekomen, en na het bestuderen van de foto, ontdekte ondergetekende nog een poes die achter het raam zat. Het geheel ziet er enerzijds wat griezelfilm-achtig uit, twee poezen die oninvoelbaar kijken. Anderzijds, en dat kan ook door het Boeddhabeeld komen, oogt het ook wat heilig. (Foto's zijn aan de oostkant van de wijk gemaakt). Let ook op de drie lievenheersbeesten. Met wat fantasie kun je er een dialoogtafel in zien.
In het oude Egypte was de kat een heilig dier. Rond 3000 voor Christus was de kat daar volledig als huisdier geaccepteerd. In testamenten werden soms hele bedragen aan de kat nagelaten. Bekend is het verhaal van de nalatenschap die geheel bestemd was voor kattenvoer van de eigen huiskat. Bij een woningbrand vormden de omstanders eens een cordon om de kat van het vuur weg te houden, terwijl in het brandende pand nog een oude vrouw aanwezig was die men aan haar lot overliet. Katten werden ook vaak gemummificeerd.
Het is ook nog niet zo lang geleden dat de verschrikkelijke gewoonte werd afgeschaft om een levende kat in de fundering van een nieuw huis in te metselen. Dit kon gezien worden als een offer aan de goden om de toekomstige bewoners van het huis te verzekeren van voorspoed en geluk. Dier en Info.

Geen opmerkingen: