maandag 27 oktober 2014

OP CURAÇAO GEMAAKTE PAPAGAAIEN VAN AUTOBANDEN


"Mijn dochter nam ze een jaar of acht geleden mee uit Curaçao. Daar maken ze deze papegaaien uit autobanden. Ze hangen al jaren voor mijn huis. Trouwens niet alleen hier, maar over de hele wereld. Ze hangen ook in Australië. "
De zeventig plusser uit de Fultsemaheerd die de 'papegaaien' voor de ingang van zijn huis heeft hangen vertelt trots over de herkomst van de kunstwerken. "Op de Antillen is het heel gewoon om afgedankte autobanden om te draaien om er figuren uit te maken. In het voorjaar en de zomer houden we planten en bloemen in de voormalige autobanden. Ik heb ze goed op slot gezet want anders worden ze gestolen. Niks ten nadele van Beijum, dit kan in de hele stad gebeuren."

Klik de linker en rechter foto groter. Papegaaien gemaakt uit afgedankte autobanden. Het is weer eens iets anders. Toch maar even googelen:

Hergebruik van een autoband als hanger voor planten. Plantenhanger in het model van een papagaai, gemaakt van een oude band. Een prachtig voorbeeld hoe je een autoband kunt gebruiken om er decoratie van te maken.
Deze papagaai is uit één stuk rubber gesneden en gezaagd.
Kijk goed naar de foto om te zien hoe je deze papagaai zelf kunt maken.
Je maakt gebruik van de vormen die er al in de autoband zitten.
Het is niet mogelijk om het rubber een andere vorm te geven alleen maar door het te buigen, dus het model moet slim ontworpen zijn.
  1. Eerst wordt de autoband doormidden gezaagd waarna het te gebruiken deel wordt omgekeerd.
    Daardoor zie je het profiel niet meer, dat zit nu aan de binnenkant.
  2. Nu wordt er met een scherp mes en een zaag het model gegeven aan de hengsels bovenaan en voor de veren van de staart.
  3. Als laatste stap van de rubber bewerking wordt de snavel uitgesneden.
    De snavel steek je in een gleuf die in de autoband is gesneden.
  4. Als laatste geef je de papagaai een mooi kleurtje.
    Daarvoor kun je het beste spuitbussen gebruiken, maar als je een paar restjes verf in een blik hebt dan kun je ook gewoon het rubber met die verf middels een kwast aanbrengen. Lees hier.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Prachtig hoe mensen met weinig middelen en een overschot aan creativiteit zoiets moois kunnen maken !!

Naomi zei

Hoi wij heben er zelf ook 2en mijn opa en oma ook nu zijn de verf op en wil ik ze weer verfen dat ze er weer mooi uit zien maar weet u welke verf ik er voor nodig hen die van ons komen ook uit curacao toen we daar woonde al vast bedankt Gr Naomi