woensdag 15 oktober 2014

EEN SPANNENDE SPEELHOL BUITEN IN DE GODEKENHEERDOp amper 150 meter van de plek waar al deze foto's zijn gemaakt, is afgelopen voorjaar een kinderspeelplekje annex ganzenbord gerealiseerd. Bij het ganzenbord speelden de afgelopen maanden amper nog kinderen. Het is veel spannender om een verborgen hol onder de bomen en tussen het struikgewas te hebben. Die volwassenen hoeven toch ook niet alles te zien?
De 'kinderzwerfplek' ligt verscholen naast de Zuidwending, bijna ter hoogte van de Barmabrug. Ongeveer 15 meter rechts vanaf dit beeld bekeken.
Het moet gezegd, dit ziet er allemaal veel avontuurlijker uit dan een door een of andere instantie georganiseerde kinderspeelplaats. Dit plekje, foto's is door kinderen zelf bedacht en gemaakt. Er is ook moeite voor gedaan, verzameld, gesleept, misschien wel getimmerd.

De blogger weet niet hoe het de lezers vergaat, maar de moralistische burgerman (Dit kan toch niet? Opruimen die handel) in hem kibbelt a.h.w. met het deel in hem dat zegt en denkt: 'Hé, jij bent toch ook jong geweest?' De laatste 'deelpersoonlijkheid' in het hoofd van ondergetekende staat hierbij op winst. Ja, natuurlijk, het is toch hartstikke leuk om datgene te doen wat eigenlijk niet mag?

Zijn er jeugdigen die een vlieg kwaad doen als ze een dergelijk 'vrijplaatsje' bouwen. Natuurlijk niet. Laten ze ook nog onderaardse gangen gaan graven, waar ze een clandestiene zuipkeet in kunnen bouwen. Een afdakje in de herfst en winter zou natuurlijk ook niet verkeerd zijn. Een vuurkorf voor al het kouder wordt?

Nou ja, misschien moeten ze wel een vuilnisbak aanschaffen waar ze overbodige troep in kunnen gooien.

Vreselijk, daar kwam de burgerman in de blogger weer even om de hoek kijken. Het 'je bent toch ook jong geweest'-gedeelte bitst meteen terug: 'Ja, en dan moeten we zeker ook subsidie aanvragen. Hou je praatjes maar voor je, ouwe lul, laat de jeugd maar doen waar ze zelf zin in hebben.'

Ze hebben gelijk. Dit is initiatiefrijk en creatief. Een opgeheven vingertje met bijbehorende preek schiet in deze z'n doel voorbij. Wat een mooi plekje, jeugd!


3 opmerkingen:

Anoniem zei


laat die kinderen maar mooi, daar.
alles een beetje dichter bij elkaar zetten zou niet slecht zijn en het zou ook iets gezelliger worden.
dan nog ergens een paar lange stevige takken of latten vandaan zeulen en een groot tentzeil er overheen spannen.

het leve de herfst vakantie!

Therèse

Anoniem zei

Oeioei! Die lieve kindertjes moeten nou een nieuw geheim plekje maken om te spelen. Want BEIJUMNIEUWS hwwft alles verklapt...

(rené)

Anoniem zei

Dit ligt er al meer dan 10 jaar, ik speelde op dezelfde plek toen ik rond de 12 jaar oud was. Misschien wel eerder.

Al moet ik zeggen dat er niet zoveel lag.