zondag 20 september 2015

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (244)

Op de tuin van De Wiershoeck staat een groepje nog jonge grote parasolzwammen waarvan de ‘hoed’ nog niet is geopend. De volgroeide grote parasolzwam is een schimmel met een lange steel en grote hoed en lijkt, met een beetje fantasie, op een parasol (voor tuinkabouters?) vandaar ook de naam. 

Het is een veelvoorkomende soort die groeit op natte grasgebieden. Ze staan zelden alleen, meestal staan ze met 10 tot 20 stuks bij elkaar en ook vaak in heksenkringen. De grote parasolzwam is wijdverspreid in landen met een gematigd klimaat.


De jonge exemplaren hebben een bijzondere vorm. Ze zijn eerst kegelvormig, daarna nemen ze de vorm van een trommelstok aan en vervolgens wordt de hoed vlak met kleine middenbult, grijsbruin wollig beschubd. De hoogte van de steel en breedte van de hoed kan wel 40 cm zijn. Voor een paddenstoel is dat zeer groot en daardoor bijzonder. De steel is relatief dun en wanneer deze op hoogte is, begint de hoed te groeien. De hoed heeft een karakteristieke structuur die wat lijkt op een slangenhuid. De grote parasolzwam groeit van juni tot november. De paddenstoelen zijn erg herkenbaar vanwege hun grootte en standplaats. De steel van deze parasolzwam is slank, met een knotsvormig verdikte voet en een brede, verschuifbare ring. De lamellen van de grote parasolzwam zijn zuiver wit, dicht opeenstaand. Deze algemeen voorkomende mooie paddenstoel is te vinden in loof- en naaldbossen, aan bosranden, ook in hooilanden.



De grote parasolzwam is een vrij populaire paddenstoel in Europa en wordt veel gebruikt in de keuken. De (jonge) hoed kan gebakken worden en smaakt dan uitstekend. Het eten van de rauwe paddenstoel kan echter tot ernstige indigestie leiden (spijsverteringsstoornis). Er zijn nog talrijke kleinere soorten parasolzwammen die echter geen verschuifbare ring bezitten en die ongenietbaar of giftig zijn. In ons land komen ongeveer 50 soorten parasolzwammen voor. Het ‘oogsten’ van paddenstoelen kan men beter overlaten aan deskundigen. Maar je kan ze natuurlijk ook gewoon laten staan, dan kunnen anderen er ook van genieten. 



(Info: Wikipedia en natuur-wereld.be)


Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen: