woensdag 16 september 2015

SCHOTSE HOOGLANDERS NAAR KARDINGE BIJ ECO-OEVERS

"Heb je het al gehoord? Ze zijn van plan om Schotse Hooglanders te laten grazen bij de nieuwe ecologische kanalen in Kardinge. Er komen hekken en rasters."
Een ongeruste dierenliefhebber uit de Froukemaheerd aan de lijn. Wat hij zegt klopt, boswachter Hartog vertelde afgelopen zaterdagochtend bij het Plukbos in Kardinge (stukje + tekst hierover moet nog) dat er hekken en afrasteringen gaan komen en dat er Hooglanders gaan grazen. Het staat ook op de site van Natuurmonumenten.
Natuurmonumenten streeft naar graslanden vol met bloemen in Kardinge. Veel insecten en vlinders komen hierop af, die op hun beurt weer allerlei soorten vogels trekken. Om dit te bereiken worden onder andere Schotse Hooglanders ingezet, die het gras kort houden en de bloemen zo een kans geven. Natuurmonumenten
De blogger vangt de laatste tijd signalen op dat er een kleine strijd gaande is tussen hondenliefhebbers en natuurliefhebbers wat betreft het Kardingebied.
Er zijn hondenliefhebbers die not amused zijn, ze laten de laatste maanden volop hun viervoeters uit in het onlangs aangelegde 'kanalengebied.'  Hun speelruimte, en dat van hun honden, zal worden ingeperkt. Een beetje verbitterd: "Natuurmonumenten bekommert zich meer om de bloemetjes en de vogels dan om de honden en hondenliefhebbers." 
Bovenstaand bericht lag klaar om online te gaan, maar er kan direct een update bijgeschreven worden. De blogger maakte een kwartier geleden bovenstaande, linker (2 keer)en onderste foto. Er is, waarschijnlijk vanochtend vroeg, begonnen met het neerzetten van hekken en afrasteringen. De mijnheer die op bovenstaande foto met z'n honden losliep moet in het vervolg een andere route nemen. "Ja, dit kan straks niet meer, hier komen koeien te grazen."

Een troost voor de hondenliefhebbers, er kan nog wel gewoon vlak langs de rand van Kardinge (Froukema- en Wibenaheerd) worden gelopen. Zie het wandelpad op onderstaande afbeelding.

Update 18:35; boze reacties via Facebook Beijumnieuws, zie logo links:

*We konden daar zo mooi wandelen met zijn alle en de hond lekker los laten rennen. Mooiste plekje maar er wordt veel afgenomen en loslaat plekken voor de honden echt jammer.

* Ja en dan nog hondenbelastng betalen ook!!!!!!!!!!!!

*.Ja jammer alles afpakken

*  Tsja ik vind het ook erg jammer dat er weer een losloop gebied verdwijnd.

Echt verschrikkelijk dat dit ons op deze manier zo wordt ontnomen er is zoveel groen waar niets staat en perfect is voor die Hooglanders en dan juist deze plaatst ik ben hier speciaal komen wonen voor mij 2 honden. Ondertussen ben ik gehandicapt geraakt en lukt het me net om tot het bruggetje te komen met de honden en ze daar even lekker los te doen zodat ze zich even kunnen uitleven op de velden. We hadden onderling met de Hondenbezitters ook veel contact met het uitlaten dus ook de sociale contacten waren zo fijn. Mensen kwamen speciaal hierheen om hun hond even lekker de vrijheid van het rennen en zwemmen te geven het staat gewoon in het speciale uitlaatgebieden hondenboekje van heel Nederland. Doe een hek om de Schotse Hooglanders daar richting het verlaten basketbalveldje en laat ons 2 velden overhouden voor onze honden. Nu kunnen ze in een stukje lopen wat niet is onderhouden met een bijzondere ranzige sloot waar direct mensen aan wonen. Krijgen die mensen straks last van onze honden,klachten en daarbij onze honden worden ziek van die sloot 1 bak ellende. Betalen we daarom hondenbelasting om alles afgepakken zien worden?
Ik ben boos!!!

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Geen probleem, er is zoveel groen in Beijum en er zijn zoveel mooie plekken waar ik mijn hond kan uitlaten. Laat die koeien heerlijk genieten in dat prachtige landschap, wij zoeken andere mooie plekken in en rond Beijum om te wandelen. Bijvoorbeeld iets verder opzij, richting Zuidwolde, ook prachtig en mooi zwemwater voor de honden.

Simone zei

Ontzettend jammer dat er alweer een losloopgebied "afgenomen" wordt. Ik wandel hier ook elke dag en zie altijd ontzettend veel mensen/honden samen plezier hebben. Dit is dus kennelijk minder belangrijk dan de insecten en vogels. Ik ben het daarom niet met Anoniem eens, ik vind dat er te weinig wandel plekken zijn. Natuurlijk kan ik overal mijn hond aangelijnd uitlaten, maar juist dat loslopen is zo belangrijk om even te ontspannen. Nog even en de hond mag nergens meer los...

Anoniem zei

Wat een gezeur, Natuurmonumenten onderhoudt gebieden voor de natuur, niet als hondenuitlaatgebied. En de hondenbelasting gaat naar de gemeente, niet naar Natuurmonumenten.

Anoniem zei

Inderdaad, gezeur. En insecten en vogels zijn ook belangrijker dan honden! Belangrijk voor ons allemaal!

Anoniem zei

Is het natuurgebied er dan voor de koeien of voor de mensen? Ik zie eigenlijk nooit wandelaars zonder hond in het gebied. Dus dan wordt het van de koeien. Echt belachelijk.

Anoniem zei

Ik zou er graag wandelen maar aangezien er honden loslopen en ik bang voor honden ben, kom ik er niet.

Unknown zei

Ik zie er zelden een gewone wandelaar. De hardloper en joggers komen er ook niet. Toen het nog gewoon weiland was, was het ook een heerlijke hondenuitlaatplek met insecten en bloemen. Doodzonde. Nu weer met regenlaarzen door de bagger naast de vieze sloot.