maandag 7 september 2015

MAANDAGOCHTEND (245)

S

Stel je voor, ons Knoal dat dwars door de wijk loopt. ons aller Zuidwending. sluit aan op de zee en op een dag varen honderden bootvluchtelingen op gammele bootjes de wijk binnen. Uitrgeput, ontredderd, hongerig, dorstig en schreeuwend op zoek naar hulp, bescherming en veiligheid. Hoe zou Beijum reageren?

Welkom op deze allereerste maandagochtend van september 2015. Allemaal lekker opgestaan van uw bed in uw stenen huis, de computer of laptop aan of de smartphone onder handbereik? Wat zou u er van vinden als opeens zo'n 300 vluchtelingen aanmeren en de wijk in zwerven? Roept het gevoelens van mededogen op om de ontredderden te aanschouwen?
Schande, een sloot is maar half gemaaid

In het riool van het internet schieten voor- en tegenstanders van al of niet toelaten van ontheemden met scherp.

Extreme tegenstanders bezigen de term 'Gutmensch' om de opponenten te diskwalificeren. Moslimknuffelaars worden ze ook wel genoemd. Extreme voorstanders noemen tegenstanders weer 'Nazi's.' Domrechts, nog zo'n intolerante  term. De linkse kerk tegen de rechtse kerk.
Je wordt er niet vrolijk van. Je zult maar in een dergelijke en akelige wij-zij-klimaat Beijum binnen varen. Vol gruwelijke oorlogsbeelden die in je hoofd rondspoken, de martelingen en onthoofdingen die je hebt gezien. Je wil rust, je snakt naar vrede, je kinderen gun je onderwijs., je wil werken en een menswaardig bestaan opbouwen....
Zal Beijum zich ruimhartig opstellen? Of gaat het luikje dicht? Wegwezen hier!

Je weet het niet. Groningen gaat 600 vluchtelingen herbergen. Heeft het met het linkse signatuur van de stad te maken? En is dat weer naïef en dom? Of menselijk en solidair?

Voor en tegenstanders blijven over elkaar heen buitelen.

Terwijl wij toch ook zo onze wijkprobleempjes hebben. Denk aan het maaibeleid bijvoorbeeld. Zie toch de rechter afbeelding, gistermiddag gemaakt. Hoezo de ene helft van een sloot wel maaien en de andere helft niet? Locatie, schuin tegenover de Calvijnschool. Vreselijk en schande.

Tja, onze wijkprobleempjes. Peanuts vergeleken met de mensen die huis en haard zijn ontvlucht om veiligheid en leefbaarheid te zoeken.

Zal de Doefmat worden klaargemaakt als tijdelijke onderkomen voor de vluchtelingen? Een tentenkamp in de Groene long? Gaan we dan steigeren? Zijn we tolerant?

Het vluchtelingenprobleem is een grote uitdaging voor ons rijke westerse mensen. Angst en afweer? Liefde en menselijkheid?

Een prettige nieuwe week toegewenst. En geniet van uw huis, uw flatscreen, warme douche,  gevulde koelkast, uw dagelijkse maaltijd en lekkere warme bed. Een gezonde en tolerante week toegewenst. Om met een bijbelse spreuk te eindigen, wat u niet wil wat u geschiedt, doe dat ook een ander niet....

1 opmerking:

Carootje zei

Het lijkt me zo verschrikkelijk wat die mensen mee moeten maken, ik zou heel graag helpen en van mij zijn ze heel hartelijk welkom in Beijum.
Kan ik gelijk meer doen dan geld storten, iets persoonlijk voor die mensen hoop te kunnen betekenen!