woensdag 30 september 2015

EEN BONTE BRUISEND BEIJUM MAGAZINE IN DE BRIEVENBUS

Komende zaterdag wordt op drie locaties in de wijk Bruisend Beijum gehouden, de traditionele uitmarkt van Beijum waarop allerhande organisaties met hun programma en activiteiten naar buiten treden. Als voorproefje voor dit 'jezelf laten zien' werd afgelopen dagen huis aan huis het Bruisend Beijum-magazine verspreid.

De locaties waar Bruisend Beijum wordt gehouden zijn zoals eerder vermeld de Kleihorn, het Heerdenhoes en het Trefpunt, zie ook nog eens deze aankondiging.

Zal het verschijnen van dit magazine, zie foto, de opmaat zijn naar een nieuw seizoenskrantje in Beijum? In juni hadden we ook een magazine, een zomerspecial. Komt er hierna een winterspecial en een voorjaarsmagazine?
Na het onnodig laten verdwijnen van de wijkkrant is er een gat gevallen wat betreft papieren informatievoorziening in de grootste wijk van de stad Groningen. Het bereik van 'wijkzenders' als Beijumnieuws en Lijn6 is weliswaar groot, maar vooral van ouderen in de wijk hoort de blogger regelmatig de klacht dat een wijkkrantje wordt gemist.
Wat dat betreft springt de Beijumer uitgeverij Leander handig in het ontstane gat met z'n wijkmagazines.

De sfeer van de beide uitgegeven magazines doen wat denken aan voormalig pagina drie van de wijkkrant: zie toch eens wat voor actieve wijk we zijn, wat gebeurt er veel en wat zetten vrijwilligers zich toch enorm in. Het Bruisend Beijum-magazine komt bijna om van de activiteiten, maar liefst zes pagina's vol. Niet zo vreemd tijdens het begin van een seizoen natuurlijk, alle activiteiten tot het jaar uit staan er zo'n beetje in. 'Bewaarexemplaar' zien we linksboven staan, foto. Bewaren voor later of alleen de komende drie maanden?

Het is een dappere (en vast ook commerciële) poging om in dit digitale tijdperk papieren wijkinformatie in Beijum te doen herleven.
Nadeel is dat wat in het jongste magazine staat direct stolt, je kunt er niks aan veranderen en/of aan toevoegen, via internet is een update zo gemaakt. Foto's en verslagen van de komende Bruisend Beijum kunnen en zullen binnen een paar uur of zelfs minuten op het wereld wijde web staan.

Wijkwebsites, Facebook, Twitter, de papieren pers kan er nooit niet tegen op. Maar laat er aub minstens een kwartaalblad in Beijum blijven verschijnen.

Wel liefst wat minder bont dan de twee magazines die tot nu toe zijn verschenen, Overdaad schaadt, en dat geldt ook voor kleuren, een beetje meer zwart en wit maakt het wel zo rustig voor de ogen.

Of hoort dit zo en moeten we dit een glossy noemen?
Een glossy is de benaming voor een type tijdschrift met een glimmende, glanzende (glossy) opmaak. Er wordt gebruikgemaakt van veel foto's op zwaar glanzend papier, daarmee een luxueuze lifestyle suggererend. https://nl.wikipedia.org/wiki/Glossy

Geen opmerkingen: