vrijdag 25 september 2015

"ALS IK ER EEN ASIELZOEKER BLIJ MEE KAN MAKEN......"


"Ik had de kasten twee weken op de Marktplaats staan en kon er een tientje voor krijgen. Toen een bekende me polste of hij de kasten mocht ophalen omdat een asielzoeker, die net een huis heeft toegewezen gekregen, die goed zou kunnen gebruiken dacht ik: weg ermee."

Het vraagstuk over vluchtelingen die asiel aanvragen in Europa, en dus ook in Nederland, zorgt voor veel maatschappelijke verdeling en verhitte discussies. Tegenstanders, meestal uit de PVV-hoek, zijn van mening dat voorstanders het land te grabbel gooien, dat het de islamisering bevordert en dat we 'tuig en criminelen' binnenhalen. Ook wordt geschermd met een ondermaatse ouderenzorg, en of het geld daar misschien eerst heen kan voor we anderen gaan helpen?
Voorstanders, vooral veel GroenLinksers, en van andere linkse partijen, trekken de empathie-kaart, stel dat je zelf op de vlucht bent en voor jezelf, vrouw en kinderen een veilig heenkomen zoekt?

Het geruzie tussen voor- en tegenstanders doet de blogger regelmatig het hoofd schudden als hij internet navlast op dit thema. Tegenstanders zijn nazi's en fascisten, voorstanders 'moslimknuffelaars' en 'Gutmenschen'. Voorstanders twitteren foto's of linken naar video's waarop hartverscheurende beelden staan: laat ze komen! Tegenstanders grijpen elke kans aan om boze, gefrustreerde en 'verwende' asielzoekers in beeld te brengen: weg ermee, grenzen dicht!

Het gaat hard tegen hard. 'Laat maar komen' tegen 'wegwezen hier.' De enige humor die ondergetekende kan ontdekken is als Geenstijl en sympathiserende reaguurders (tegen vluchtelingen) weer eens tekeer gaan tegen de Gutmenschen (kom maar). Niet wetende dat de Stijllozen en reageerders, omdat ze het beter weten en zogenaamde goede 'grenzendicht-plannen' hebben, van de weeromstuit zelf in de rol van beter wetende Gutmenschen ('Goedvolk') schieten?

Wat is goed en wat is slecht? De Beijumer die vanavond twee kasten weggaf, zie foto, aan een asielzoeker die in Heerenveen na jaren wachten een woning toegewezen kreeg, kan zich er niet druk om maken. "Ik heb iemand blij gemaakt, daar gaat het toch om in het leven, dat je anderen blij maakt"?

Willem Pauwelussen laat dit weekend zijn licht schijnen op het vluchtelingenvraagstuk die Nederland momenteel verdeelt.

Geen opmerkingen: