maandag 14 september 2015

MAANDAGOCHTEND (246)


Is het een klim-ding? Moet het de groene beplanting bij elkaar houden. En waarom ligt die tas daar? Welkom op deze 14e september van het jaar 2015 in het soms raadselachtige Beijum.

Bovenste foto is tegenover het Gezondheidscentrum gemaakt. We zien het fietspad en de rijbaan langs de Emingaheerd. Maar weet iemand wat dat links voor rood bouwwerk is? Beijumnieuws@ziggo.nl Het ding staat er al zeker vanaf afgelopen vrijdagavond. Wat voor raar verhaal steekt daar in vredesnaam achter? Of zal het een 'normaal' verhaal zijn?

Over verhalen gesproken, het plaveisel voor voormalig basisschool de Doefmat is afgelopen week door straatleggers onder handen genomen. Zie foto links. Van stenen 'knollenveld' is het naar een glad en representatief stukje plein gegaan. Wat gaat hier gebeuren? Afgelopen pakweg twee jaar zat er anti-kraak in. Alle bewoners en ondernemers moesten er voor afgelopen 1 september uit en vervolgens werden er weer tijdelijke bewoners gezocht. Komt WIJ-Beijum er nou wel of niet in voordat het naar het Derdengebouw van het nieuw te bouwen Innersdijk gaat verkassen?

Raadsels alom. Als de stad Groningen 600 vluchtelingen gaat herbergen, hoeveel daarvan gaan dan naar de grootste wijk van Groningen? Naar de Doefmat? Wie zal het zeggen. De blogger houdt wel van raadsels, geheimzinnigheid en nieuwsgierig speculeren, maar een wijk wil ook graag zo spoedig mogelijk duidelijkheid over nieuwe ontwikkelingen die er mogelijk gaan plaatsvinden. Zie de onrust in de Onnemaheerd, zal daar vanavond duidelijkheid worden verschaft?


Een derde van de stadjers staat sympathiek tegenover de komst van asielzoekers. Deze mensen worden ook wel gelukszoekers genoemd, alsof het op zoek gaan naar geluk en voorspoed voor jezelf, je vrouw en kinderen een verdachte zaak is. Wie is er niet op zoek naar dagelijks geluk en behoeftebevrediging? Toch iedereen, van PVV-stemmer tot GroenLinkser?

Degenen die in elk geval niet welkom zijn in de zandbak op het schoolplein van basisschool de Heerdstee zijn (poepende) katten. Zie foto rechts. Deze moordende roofdieren (arme zielige muizen) worden door veel mensen geliefd en liefdevol in huis opgenomen. Vaak krijgen ze nog een eigen ingang in de vorm van een kattenluik. Moordenaars zijn het, als het mensen waren geweest zouden ze nooit meer vrij komen.

Waarom dan niet tolerant zijn tegenover forensische patiënten of wanhopige vluchtelingen die een nieuwe start willen maken en geluk zoeken?

De nieuwe week is weer begonnen. Angst is een slechte raadgever. Anderzijds is heldere en eerlijke communicatie een groot goed en kan mogelijk veel onrust wegnemen. Een schone taak voor Lentis en de gemeente Groningen. De buurt informeren, de centjes in de gaten houden, maar vooral ook de menselijke waardigheid en de zorg voor de kwetsbaren onder ons.

Een tolerante, menselijke en wijze week toegewenst.

4 opmerkingen:

klaas Vaak zei

De tas is voor vervoeren, het rek stond er zondagmiddag al, 14.30 uur? Dus iemand moest er van af. Succes ermee.

Anoniem zei

Dat is een frame waarmee je een beurswand opbouwt. Dure constructie die je normaliter niet in de boom hangt...

Anoniem zei

Zie je wel: nu weer een tas! (Zie reactie vorige bericht).

Anoniem zei

Las dat eerst eind september gemeenteraad beslist over tijdelijke verhuizing van Wij zorg- en welzijnsteam van bibliotheek en gezondheidscentrum naar Doefmat. Kost zeshonderdduizend euro moest de wethouder vorige week bekennen, na daarover doorgevraagd te zijn door christenunie raadslid. Ook de BOB had op haar site al zoiets uitgerekend en leegloop van Beijum Oost geanalyseerd.
Nu moet de wethouder zijn huiswerk overdoen. onzeker is dus of WIJ uit Beijum Oost verdwijnt, en daar evt. nog meer asielzoekers komen wonen, of dat de Doefmat voor dit doel open staat.